Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_VIDPOVIDI_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать
  1. Поняття об'єкта злочину та його структура.

Об’єкт злочину - це суспільні відносини між людьми, що існують у суспільстві та охороняються нормами кримінального законодавства.

У теорії кримінального права виділяють такі структурні елементи суспільних відносин:

1) суб’єкти (носії) відносин - можуть виступати держава, різноманітні об’єднання громадян, юридичні та фізичні особи; 2) предмет, з приводу якого існують відносини - є все те, з приводу чого або у зв’язку з чим існують ці відносини. До предметів відносин належать майно, речі, матеріальні та духовні цінності, а також сама людина. В залежності від особливостей предмета всі суспільні відносини прийнято поділяти на дві основні групи - матеріальні (предметом яких є майно, тварини, рослини тощо) та нематеріальні (державна влада, духовні блага тощо); 3) соціальний зв’язок (суспільне значуща діяльність) як зміст відносин - завжди виникає та існує з приводу конкретного предмета суспільних відносин, а тому йому властивий предметний характер; завжди знаходиться в нерозривному зв’язку з іншими структурними елементами..

Структура будь-яких суспільних відносин є незмінною.

  1. Класифікація об'єктів злочинів.

У науці кримінального права найбільш розповсюдженою є класифікація об’єктів “по вертикалі”: загальний - це сукупність всіх суспільних відносин, що охороняються кримінальним законом. Загальний об’єкт об’єднує вичерпне коло суспільних відносин, взятих під охорону закону про кримінальну відповідальність.; родовий - це група однорідних або тотожних суспільних відносин, що утворюють певну сферу суспільного існування. Родовий об’єкт відображає характер і ступінь суспільної небезпеки окремої групи злочинів, через що виступає своєрідним критерієм об’єднання окремих злочинів у однорідні групи та розташування таких груп в Особливій частині КК.; безпосередній - є ті суспільні відносини, на які посягає конкретний злочин і яким він заподіює шкоду. Наприклад, безпосереднім об’єктом при вбивстві є життя конкретної особи, при викраденні майна - державна, колективна або приватна власність.

"по горизонталі”: Сутність полягає в тому, що на рівні безпосереднього об’єкта розрізняють основний (головний) (називаються ті суспільні відносини, посягання на які становить суспільну сутність злочину та заради охорони яких законодавець створив відповідну кримінально-правову норму) та додатковий (є ті суспільні відносини, яким заподіюється або виникає загроза заподіяння шкоди поряд з основним об’єктом) об’єкти. Це має місце тоді, коли одним і тим же злочином заподіюється шкода кільком видам суспільних відносин. Наприклад, при розбої, порушуються суспільні відносини у сфері власності, а також відбувається посягання на життя і здоров’я людини.

Розрізняють додатковий необхідний (обов’язковий) безпосередній об’єкт - це суспільні відносини, яким при вчиненні даного злочину завжди спричиняється шкода; і додатковий факультативний (необов’язковий) безпосередній об’єкт - це ті суспільні відносини, яким при вчиненні даного злочину в одному випадку заподіюється шкода, а в іншому цього не відбувається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]