Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_VIDPOVIDI_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать
  1. Види складів злочинів.

Класифікація окремих складів злочинів має важливе значення для відокремлення окремих складів, що в результаті допомагає правильно кваліфікувати злочинне діяння.

Залежно від способу описання злочину в законі розрізняють склади злочинів:

  1. простий (містить опис ознак одного суспільно-небезпечного діяння, що посягає на один об’єкт, вчиняється однією дією і характеризується однією формою вини (наприклад, склад крадіжки, передбачений ч. 1 ст. 185 КК).)

  2. складний склад злочину характеризується наявністю: двох і більше безпосередніх об’єктів (наприклад, склад розбійного нападу ст. 187 КК), двох форм вини - складної (змішаної) (наприклад, склад умисного тяжкого тілесного ушкодження, яке потягло за собою смерть потерпілого - ч. 2 ст. 121 КК), двох або більше дій, що утворюють об’єктивну сторону складу злочину (викрадення, привласнення, вимагання офіційних документів, штампів чи печаток або заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання особи своїм службовим становищем (ст. 357 КК)); різних способів вчинення злочину або настанням різних наслідків (наприклад, ст. 111 КК - державна зрада передбачає ряд дій: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України),.

За ступенем суспільної небезпечності (тяжкості) розрізняють склади:

Основний - це склад злочину, який містить основні ознаки злочину без обтяжуючих (кваліфікуючих) та пом’якшуючих обставин. Наприклад, крадіжка таємне викрадення майна (ч. 1 ст. 185 КК). Кваліфікований – має обтяжуючі обставини; особливо кваліфікований - є склад злочину з особливо кваліфікуючими обставинами, тобто такими, які надають злочину особливої суспільної небезпечності. Наприклад, склади злочинів, що описані у ч. ч. З, 4, 5 ст. 185 КК (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, вчинена у великих розмірах, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою); з пом'якшуючими обставинами - це склад злочину з обставинами, що значною мірою знижують суспільну небезпеку даного виду злочину і відповідно караність за нього. Наприклад, умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання (ст. 116 КК).

Від особливостей конструкції і моменту закінчення злочину: з матеріальним - це злочини, в яких суспільно-небезпечні наслідки є обов’язковою ознакою об’єктивної сторони. Такі злочини вважаються закінченими з моменту вчинення зазначених у законі дій. У таких складах об’єктивна сторона одержує свій повний розвиток тільки за умови настання зазначених наслідків і тільки з цього моменту злочин вважається закінченим; з формальним - може мати місце настання певних наслідків, але вони не віднесені законом до числа обов’язкових ознак злочину; з усіченим - це злочини, в яких момент закінчення переноситься на стадію готування чи замаху на злочин.

  1. Кваліфікація злочинів (поняття та значення).

Кваліфікація злочину - це точне встановлення відповідності вчиненого винним суспільно-небезпечного діяння складу конкретного злочину, закріпленого в кримінальному законі.

Через кваліфікацію дається правильна юридична й соціально-політична характеристика вчиненого суспільне небезпечного діяння. Необхідною умовою правильної кваліфікації є точне і достовірне встановлення усіх фактичних обставин вчиненого суспільне небезпечного діяння.

Офіційна (легальна) кваліфікація - це кваліфікація, що здійснюється у кримінальних справах уповноваженими на те державою особами. Результати такої кваліфікації закріплюються в процесуальних документах (постановах, ухвалах, вироках) і мають обов’язковий характер.

Неофіційна кваліфікація - це відповідна правова оцінка, що дається науковцями у наукових статтях, монографіях, навчальних посібниках тощо. Така кваліфікація не має обов’язкового характеру, відображає лише позицію автора, але може враховуватись суб’єктами офіційної кваліфікації.

У правозастосовчій діяльності правильна кваліфікація виступає необхідною умовою дотримання законності, забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина, законних інтересів юридичних осіб, відправлення справедливого правосуддя по кримінальних справах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]