Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк Основи туристичного обслуговування Конс...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

2. Відмова від поїздки по зовнішніх обставинах.

Такими обставинами можуть бути, наприклад, стихійні лиха або народні хвилювання в країні передбачуваного відпочинку. У таких випадках Міністерство закордонних справ (МЗС РФ) звичайно рекомендує втриматися від поїздок у проблемні регіони, а федеральний орган виконавчої влади в сфері туризму (Ростуризм) інформує про погрозу безпеки, у тому числі шляхом опублікування відповідних повідомлень у ЗМІ. Виникнення надзвичайних ситуацій трактується законодавством як власні ризики туроператора. За законом при розірванні договору до початку подорожі у зв'язку з настанням обставин, що впливають на безпеку відпочинку, туристові повертається повна вартість путівки, а після початку подорожі - її частина в розмірі, пропорційному вартості незроблених послуг.

Підкреслимо: у цьому випадку вирішальним фактором виступають саме обставини, що загрожують життя й здоров'ю туриста, підтверджені відповідними розпорядженнями органів влади, а не будь-які обставини непереборної сили. Тому звертайте увагу на формулювання документів і на регіони: якщо, скажемо, госорганы не рекомендують відвідувати тільки якісь окремі міста або регіони якоїсь країни, а ви планували тур в інші міста й регіони тієї ж країни, свої гроші на підставі погрози безпеки ви не повернете.

Щоб повернути гроші за путівку, потрібно до вильоту звернутися в компанію, де ви купували тур, і розірвати договір, посилаючись на Закон про основи туристської діяльності й на відповідну заяву МЗС РФ. Якщо ви просто залишитеся будинку, а потім прийдете в турагентство за грішми, воно вам їх не поверне, незважаючи на будь-які рекомендації МИДА.

Якщо ж туроператор у зв'язку з погрозою безпеки туристів скасував чартер сам і при цьому не запропонував клієнтам альтернативного варіанта відпочинку й не повернув засобу, це вже привід звернутися до страховика громадянської відповідальності туроператора, оскільки той не виконав свої зобов'язання.

3. Невиліт вчасно

Виліт на відпочинок може не відбутися (а найчастіше - затриматися), що довели події в московських аеропортах напередодні Нового року. І тут на компенсацію збитків буде впливати той факт, по залежним або не залежним від перевізника причинам був затриманий рейс.

Зрозуміло, що вулкан, нелітна погода й т.п. є обставинами непереборної сили. У цьому випадку закон буде скоріше на стороні авіаперевізника й туроператора. Повітряний транспорт по визначенню залежить від погоди, і це ризик, що турист змушений брати до уваги. Авіаперевізникові досить надати офіційне зведення Гідрометцентру й довідку з аеропорту, звідки відправляється повітряне судно. Ці документи будуть офіційним підтвердженням того, що авіаперевізник не міг виконати рейс, не піддаючи ваше життя небезпеки. Єдине, на що може претендувати пасажир, - компенсація в розмірі 25% МРОТ за кожну годину затримки. Причому для стягнення цих грошей звертатися потрібно не до авіакомпанії, а до туроператору, оскільки саме він купував для вас квитки.

Якщо ж затримка вильоту була викликана обставинами, що якось залежать від перевізника, можливі два варіанти розвитку подій.

Якщо перевезення формально не виділене зі складу турпродукта й у договорі не втримується вказівка на те, що турфирма виконує посередницькі функції по покупці авіаквитка, при доведенні суперечки до суду туроператору прийде довше доводити, що перевезення є окремим правоотношением і що саме авіакомпанія повинна бути відповідачем. Суд може вирішити, що сама турфирма несе відповідальність перед туристом і далі повинна стягувати свої збитки з перевізника.

Турфирма однозначно не буде нестответственность за затримку рейсу, якщо авіапереліт виділен з склад турпродукта. У цьому випадку туристи мають право на відшкодування збитків авіакомпанією. Це може бути, наприклад, проживання в отеленні (якщо відпочинок з). Однак послуги не повинні братися з голови туристів - вони повинні бути включені в тур (необхідно письмове підтвердження - ваучер, договір). Законодавством передбачені два способи залучення авіакомпанії до відповідальності. Перший - пред'явити авіакомпанії заява. Другий спосіб - через суд.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ТУРИСТИЧНИХ ПОДОРОЖЕЙ