Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк Основи туристичного обслуговування Конс...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Психологічний портрет споживача туристських послуг (на прикладі) за методикою в. Сапруновой

Нечаєв Андрій Васильович: психологічний портрет, який визначається по одягу: "сверхцелеустремленний". Людина зациклений на якійсь ідеї і йде напролом, а тому енергійний, категоричний, незалежний. Він не стежить за модою, хоча може раптом одягнутися стильно, якщо це треба для досягнення мети. Він купує тільки той одяг, що доцільна. Може придбати дорогу, але обов'язково зручну річ. 

За кольором: віддає перевагу коричневий. Колір висловлює підвищену потребу людини у відчутті фізичної легкості, чуттєвому задоволенні. 

За формою особи: витягнуте квадратне обличчя. Обдарований, аристократичний. Лідер, який вміє організувати людей і добитися поставленої мети, серед бізнесменів вважається "м'яким", "ніжним" диктатором; 

За параметрами очей: очі, розташовані близько до носа. Клієнт, чітко вловлює деталі, нюанси проблеми. Сконцентрований завжди у вузькому сегменті питання, копаючись у дрібницях, хоче все довести до досконалості; 

За параметрами брів: брови, розташовані близько до очей. Живе одним днем, не замислюючись про майбутнє; 

За параметрами носа: довгий ніс є ознакою яскраво вираженої індивідуальності, діловитості і гордості; 

За параметрами рота: великий рот з опущеними куточками губ. Клієнт з сильною волею, що важко піддається впливу; 

За параметрами вух: чотирикутні вуха підказують, що людина дуже обережний, холоднокровний, витриманий, хитрий; 

За темпераментом: холерик - відрізняється вкрай високим ступенем порушення та практично нульовим гальмуванням, він мало чутливий і високо активний. Нестриманий, запальний і неприборканий тип - очевидно, що менеджер, бажаючи зберегти свій офіс в цілості і проводити настільки емоційного споживача задоволеним і з бажаним туром, повинен проявляти якості, полярно протилежні, тобто стриманість, терпимість і спокій. Це завдання йому полегшить така риса холерика, як сталість і стійкість його інтересів і прагнень: з'ясувавши їх, менеджер буде точно знати, що запропонувати клієнтові і як його мотивувати на придбання, практично напевно. 

Психологічний портрет споживача (на конкретному прикладі)

Портрет споживача - характеристика покупця з точки зору різних його особливостей - вікових, психологічних, купівельних. Портрет споживача єобразопис особи, яка потребує товар або послугу. 

Нечаєв Андрій Васильович.

Дата народження: 16.04.75 р. 

Адреса проживання: м. Москва, Ленінський проспект, д.10 / 2, кв.89. 

Телефон: (8495) 203456, 89605660687. 

Напрямок турпоїздки (країнамісто): Таїланд, місто Крабі. 

Мотив поїздки 

Комунікативний туризм 

Тип туриста (психологічний портрет) 

"Виражений Сінглтон" - егоїст, що живе у власне задоволення і страждає демонстративним шопінгом, націлений на успіх і відноситься до middle-up або вищого класу. Цілеспрямований життєлюб, що дотримуються твердої життєвої позиції.  Одинак по життю. Людина, який відмовлявся від створення сім'ї і живе заради себе самого.  "Кар'єрист" - йому не до сім'ї просто тому, що він цілком зосереджений на інших шляхах самореалізації. У поведінці людини простежуються риси інфантильності - "дитячий" егоїзм ("всі мої бажання повинні задовольнятися") і егоцентризм ("я - в центрі уваги").  Один з провідних мотивів купівлі / споживання для нього - престиж. По суті, дитяче бажання похвастати яскравою іграшкою перед однолітками. При цьому, крім егоцентризму ("хочу відрізнятися від оточуючих!"), Грає роль і егоїзм: йому немає необхідності розміряти особисті витрати до потреб родини. Ось він і робить, виходячи зі звичайного набору життєвих принципів: "Сам собі господар - нікого питати. Що хочу - те і купую. Живу один раз, головне - побалувати себе, коханого". Крім того, на його купівельну поведінку впливає дитяча емоційність - безпосередність, яскравістьі рухливість емоцій.  Разом з тим клієнт дуже вибагливий у відношенні якості обслуговування. Шалено примхливий. Йому важливо, щоб його "облизували". Тільки у випадку, якщо він задоволений на 153%, може залишити пристойні чайові. Розкрутити його на покупку за допомогою реклами досить важко, незважаючи на те, що грошей на "себе, коханого", він не шкодує. 

Сезонність 

Зимовий сезон, грудень-січень. 

Організація поїздки 

Через турфірму "Клуб друзів" 

Форма поїздки 

Індивідуальна 

Використовувані транспортні засоби 

Авто-, авіа - види туризму 

Використовувані засоби розміщення 

Готель "Ananta Burin Resort" 

Тривалість поїздки 

Середньої тривалості (7 - 14 днів) 

Відстань 

Близькі до місця постійного проживання 

Джерела фінансування 

Туристичне бюро "Клуб друзів" 

Консультанти й посередники в ухваленні рішення про скоєння турпоїздки. 

Знайомі