Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВЕ 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

74. Принципи навчання: принцип свідомості і активності учнів, принцип наочності, принцип індивідуального підходу до учнів, пр-п емоційності.

Принципи навчання-це узагальнені вимоги до організації і здійснення навчального процессу-основні вихідні положення теорії навчання(розробкою принципів навчання займався Я.Хоменський).

Принцип наочності-навчання грунтується на безпосередньому спостереженні,з використанням наочних засобів.

Принцип свідомості та активності-глибоке свідоме оволодіння знаннями,що відбувається шляхом інтенсифікованого напруження,розумової діяльності учня.

Принцип індивідуального підходу до учнів – релізується на основі врахування рівня розумового розвитку кожної дитини, її знагь та умінь, пізнавальної та практичної самостійності, інтересів, працездатності.

пр-п емоційності грунт. на тому, що в процесі пізнавальної діяльності в учнів(студ) виникає невеликий емоційний стан, почуття які можуть сприяти або заважати засвоєнню матеріалу.

75. Види навчання: пояснювально-ілюстративне, проблемне.

Навчання (н-ня) – шлях отримання знань, оволодіння знаннями, передачі та засвоєння знань, вмінь та навичок, а також способів пізнавальної д-ті.

Пояснювально-ілюстративне. Головне призначення – озброїти учнів системою наукових знань, вмінь та навичок, за допомогою яких вони зможуть отримати нові знання і скористатися ними в житті. Цей тип н-ня репродуктивний. Вчитель пояснює матеріал, зупиняється на роз’ясненні більш складних питань підтверджуючи роз’яснення ілюстраціями та прикладами. Використовуються словесні, наглядні, практичні методи.

Проблемне навчання вимагає насичення учбового матеріалу ситуаціями, які сприяють розвитку творчої пізнавальної д-ті. Проб. н-ня передбачає послідовне і цілеспрямоване висунення перед учнями пізнавальних завдань, які вони вирішують під керівництвом викладача.

76. Види навчання: програмоване, диференційоване.

Навчання (н-ня) – шлях отримання знань, оволодіння знаннями, передачі та засвоєння знань, вмінь та навичок, а також способів пізнавальної д-ті.

Програмоване - припускає керівництво процесом оволодіння учнями знань, вмінь, навичок та підвищення самостійності учнів у н-ні. Навчальний матеріал надається невеликими дозами, логічно завершеними, доступними для цілісного сприймання; засвоєння кожної частини матеріалу перевіряється шляхом спеціальних завдань; учень одразу ж взнає, чи правильно він відповів. Таким чином, цей вид н-ня забезпечується засобами контролю та самоконтролю.

Диференційоване – це спец. організ. навч-пізнав діяльність, яка враховує вікові та індивідуальні особливості учнів і спрямоване на отримання фіз.. дух. і псих. розв., засв необхідного обсягу знань, практичних умінь та навичок передбачених навч програмами.

77. Форми організації навчання у загальноосвітній школі та у вищій.

Навчання- Цілеспрямована взаємодія вчителя і учнів, у процесі якої засвоюються знання, формуються вміння і навички

Форми організації навчання

Урок - Проведення вчителем заняття з групою учнів постійного складу, одного віку й рівня підготовки впродовж певного часу відповідно до навчальної програми та розкладу.

Класифікація уроків (за дидактичною метою)

-Урок засвоєння нових знань.

-Урок формування умінь і навичок.

-Урок застосування знань умінь і навичок.

-Урок узагальнення і систематизації знань.

-Урок перевірки, корекції знань, умінь і навичок.

-Комбінований урок.

Лекція - Повідомлення теоретичного матеріалу без практичного застосування та перевірки міри засвоєння.

Види лекцій:

-Вступна.

-Тематична

-Оглядова

-Заключна

-Проблемна

-Прес-конференція

Семінар - Обговорення проблем, що стосуються раніше прочитаної лекції чи розділу курсу.

Полягає в самостійній підготовці, повідомленні суті проблеми на занятті, відповідному аналізі, рецензування, доповнення повідомленого

Практикум Застосування на практиці засвоєних знань, формування умінь та навичок.

Факультатив Поглиблене вивчення окремих тем або цілих курсів.

Екскурсія Сприймання предметів і явищ у природній обстановці.

Консультація Роз’яснення складних для пізнання і осмислення теоретичних понять та закономірностей.

Домашня навчальна робота Самостійна підготовка до занять, розширене і поглиблене вивчення окремих аспектів дисципліни, виконання індивідуальної роботи, написання рефератів на наукових робіт.