Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВЕ 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

41. Воля: поняття, ф-ії.

Воля – це здатність Л. свідомо контролювати свою діял. і поведінку, активно керувати ними, переборюючи перешкоди на шляху досягн. поставленої мети.

Воля забезпечує виконання двох взаємопов’язаних функцій:

1. Спонукальна.

Ця функція забезпечується активністю людини, яка породжує дію внаслідок специфіки внутрішнього стану суб’єкта в момент дії (напруження потреби).

На відміну від реактивності, для якої властива зумовленість дії попередньою ситуацією (мимовільність), активність характеризується довільністю, тобто зумовленістю дії свідомо поставленою метою.

Активність може бути викликана актуальними цілями (ситуативна) та віддаленими цілями (надситуативна).

2. Гальмівна.

Ця функція виступає в єдності із спонукальною функцією та виявляється у втриманні небажаної активності суб’єкта.

42. Структура особистості за Фрейдом.

За 3. Фрейдом, існуе «несвідоме», «свідомють» і прошарок між ни¬ми — «передсвідомість». Передсвідомість включае зміст духовного життя, який у конкретний момент не усвідомлюеться, але може легко стати усвідомленим. Прошарок «передсвідомість» розташовується між прошарками «несвіддме» і «свідомість».

Далі виникае така структура управления поведінкою: «Несвідоме» — «передсвідомість» — «свіддомість».

Але в іншому місці З.Фрейд визначае свідомість як поверхневий прошарок психічного життя, що знаходиться ближче всього до зовнішнього світу. Та якщо розглядати (як і 3. Фрейд) розташування згаданих підструктур за напрямом руху інформації іззовні у внутршній про¬стір, то можна побудувати іншу структуру: «свідомість — передсвідомість — несвідоме». Оскільки останній елемент ієрархічно знаходи¬ться нижче першого (щодо джерела інформації іззовні), тобто під першим, під СВІДОМіСТЮ, то є всі підстави застосовувати термін «підсвідомість»

На цю структуру управління поведінкою суб'екта можна покласти структуру особистості людини за 3. Фрейдом, яка включае три частини: «Воно», «Я» та «Супер-Я». Враховуючи умовність такого поділу, розташуемо їх за логікою: свідомість («Я») — передсвідомість («Супер-Я») — підсвідомість («Воно»).

43. Воля: види і структура вольових дій.

Воля – це здатність Л. свідомо контролювати свою діял. і поведінку, активно керувати ними, переборюючи перешкоди на шляху досягн. поставленої мети.

У вольовій діяльн. розрізняють мимовільні та довільні дії:

Мимовільні дії – дії неусвідомлювані, рефлекторні рухи, які викликаються подразниками і здійсн. під корковими відділами ЦНС Вони пов’язані із захистом організму від ушкоджень або із задоволенням органічних потреб.

Довільні(свідомі) – цілеспрямов. організовані, бувають прості і складні. Простоа вольова діял. не потребує особливого напруження сил, спец. організації дій. Складна вольова діял. потребує значного напруження сил, терплячості, наполегливості. Етапи складної вольової діял.: усвідомлення мети і апрагнення досягти її, усвідом. ряду можливостей досягнення мети, прояв мотивів, які підтверджують або запереч. ці можлив., боротьба мотивів і вибір, прийнятт однієї з можливостей як рішення, здійснення ухваленого рішення.