Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ СС контр. зв 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
119.81 Кб
Скачать

13

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра фінансів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

для контрольної роботи

з дисципліни “СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ”

для студентів заочної форми навчання

спеціальності 6.508

Кривий Ріг 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра фінансів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

для контрольної роботи

з дисципліни “СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ”

для студентів заочної форми навчання

спеціальності 6.508

Затверджено на засіданні кафедри

.

Кривий Ріг 2011

Методичні вказівки та завдання для контрольної роботи з дисципліни “Соціальне страхування” (для студентів спеціальності 6.508;

Укладач: Кравченко Т.О.,. – Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ, 2011. – с.

Укладач: Кравченко Т.О. – ст.викладач кафедри фінансів

Рецензент: Супрун А.А. - к.е.н. кафедри фінансів

Відповідальний за випуск: Васильчук І.П., доцент, к.е.н., зав. кафедрою фінансів

ВСТУП

Соціальний захист населення визначається як система економічних, політичних правових заходів, спрямованих на створення оптимальних умов забезпечення реальних можливостей реалізації населенням свої прав і свобод, які забезпечують матеріальний добробут.

Важливим складовим елементом системи соціального захисту населення є соціальне страхування – система заходів щодо матеріального забезпечення населення в старості, на випадок захворювання чи втрати працездатності в працездатному віці, на випадок безробіття, підтримки материнства й дитинства, охорони здоров’я громадян в умовах страхової медицини, при виході на пенсію тощо.

З метою реалізації функцій соціального страхування в країні утворюються спеціальні страхові фонди. Формування цих фондів забезпечується в основному за рахунок відрахувань за певними установленими державою тарифами до величини нарахованої заробітної плати та інших доходів громадян, а також фондів соціального страхування, які формуються за рахунок внесків самих страхувальників. Джерела фінансування цільових фондів, які формуються під контролем держави – Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, Фонду соціального захисту інвалідів, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, визначаються законодавством України.

Фахівці суб’єктів господарювання як платники податків та інших обов’язкових платежів до бюджету та державних цільових фондів мають бути добре підготовленими з питань не тільки податкового законодавства, а й законодавства у сфері соціального страхування. Але більш важливе значення у практичному плані набуває завдання кадрового забезпечення структури соціального забезпечення спеціалістами нової генерації, які мають бути добре обізнані в теорії і практиці соціального страхування.

Навчальний план інституту передбачає для закріплення теоретичних знань та отримання практичних навиків виконання студентами заочної форми навчання письмової контрольної роботи з дисципліни «Соціальне страхування».

Мета контрольної роботи - перевірка знань сучасного законодавства у сфері пенсійного та соціального обов’язкового страхування, основ загальнообов’язкового соціального страхування, викладення самостійної точки зору на діючу систему соціального страхування та соціального забезпечення..

Структура контрольної роботи та вимоги до її оформлення

Контрольна робота складається з чотирьох завдань: 1 і 2 завдання теоретичні, 3 і 4 - практичне.

Відповідь на теоретичні питання слід викласти з урахуванням і викладенням проблем, що склалися у сфері справляння того чи іншого виду соціального збору. Висвітлення теоретичних питань має містити не тільки висвітлення законодавчих положень зі справляння зборів, але й існуючу полеміку з досліджуємого питання, існуючі проблеми, шляхи їх усунення. Теоретичні положення мають біти підтвердження статистичними матеріалами.

Завдання 3 і 4 кожного варіанту контрольної роботи - практичне.

Умови практичних завдань наводиться в кожному варіанті. При розв’язанні цих завдань слід привести необхідні розрахунки, пояснити свої дії, посилаючись на норми податкового законодавства.

Варіанти контрольної роботи закріплюються за студентами відповідно їх порядковому номеру в журналі. В разі перевищення кількості студентів в групі, починаючи з цифри перевищення, варіанти призначаються тій групі студентів повторно, починаючи з першого.

Контрольна робота повинна відповідати певним вимогам до змісту, оформлення і бути написаною з обов’язковим використанням Постанов, інструкцій і положень Верховної Ради України, Міністерства Фінансів України, управління Національного банку України та інші. Вона повинна бути грамотно викладена і охайно оформлена без скорочень. Для цього доцільно використовувати стандартні аркуші білого паперу для письма розміром 210х297 мм або учнівський зошит.

Сторінки зошита пронумерувати, цитати та цифрові матеріали супроводжувати зносками із зазначенням джерел даних, що наводяться в роботі. В кінці роботи вміщується список використаної літератури.

Питання контрольного завдання повинні викладатися по суті, формуватися чітко, в логічній завершеності. Робота, що дослівно переказує матеріал підручників або копіює роботи інших студентів, розцінюється як така, що виконана незадовільно і не рецензується.

Текст відповідей на питання, вміщених у контрольній роботі, повинен бути написаний з інтервалом між рядками (через одну клітинку).

Загальний обсяг контрольної роботи (без додатків) не повинен перевищувати, як правило, 18 аркушів звичайного учнівського зошита в клітинку, писати в якому слід з обох боків аркуша, залишаючи поле шириною 3 см для зауважень рецензента.

В кінці роботи є обов’язковим підпис студента і дата подання (або відправлення) зошита до інституту.

Контрольна робота подається студентом до деканату інституту на перевірку за два тижні до початку сесії. Затримку подання роботи необхідно мотивувати, а у випадку відсутності поважної причини, робота не приймається до рецензування.

Отримавши перевірену контрольну роботу, студент зобов’язаний усунути недоліки, і перед іспитом захистити контрольну роботу. Без захисту контрольної роботи студент до здачі іспиту не допускається.

Варіанти контрольних робіт

Варіант № 1

  1. Приницпи держаного соцального страхування в сучасній економіці України: теорія й парктика.

  2. Роль системи соціального страхування на випадок безробіття в контексті зайнятості населення України.

  3. Задача:

Громадянин – СПД здійснює діяльність у сфері громадського харчування. У звітному періоді працівником отриманий доходу розмірі 18000 грн. Документально підтверджені витрати складають 15348 грн.

Визначити розмір ЄСВ.

4. Задача.

Варіант № 2

  1. Проблеми та напрямки вдосконалення системи соціального страхування в України.

  2. Класифікація та види виплат від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

  3. Задача:

Підприємство належить до 47 класу професійного ризику виробництва. За звітний період нарахувано: основна зарплата – 92200 грн., премія – 32000 грн., видано матеріальної допомоги на оздоровлення – 7000 грн., видано путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення на суму 6800 грн. Підприємство відноситься до 63 класу професійного ризику.

Визначити розміри ЄСВ.

4. Задача.

Варіант № 3

  1. Аналіз змін нормативно-законодавчої бази по соціальному страхуванню на випадок безробіття.

  2. Проблеми впровадження медичного страхування в Україні.

  3. Задача:

Підприємством, що відноситься до всеукраїнських громадських організацій інвалідів, в звітному періоді виплачено зарплати працівникам в розмірі 880 грн. основної зарплати та 319 грн. додаткової зарплати на одного працівника. Кількість працівників підприємства становить 36 осіб, з яких 19 осіб – працюючі інваліди, двом з яких оплачено утримання дітей у дошкільних закладах по 80 грн. на одного працівника.

Визначити розмір ЄСВ.

4. Задача.

Варіант № 4

  1. Особливості системи соціального страхування країн Латинської Америки.

  2. Передумови та необхідність впровадження системи соцального тсрахування від нещасних випдаків на виробництві.

  3. Задача:

Підприємством 23 класу професійного ризику виробництва в звітному періоді нарахована заробітна плата працівникам основного складу в розмірі 985 грн. основної зарплати та 200 грн. премії; працівникам неосновного складу в розмірі 1020 грн. основної зарплати. Кількість працівників основного складу підприємства становить 15 осіб, неосновного - 3 особи.

Визначити суму ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 5

  1. Особливості соціального забезпечення країн Європейського Союзу.

  2. Передумови та необхідність впровадження соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

  3. .Задача:

Підприємство за звітний період здійснило наступні виплати працівнику: основної зарплати - 1500 грн., премії – 530 грн., оплачено відрядження – 300 грн., видано засобів індивідуального захисту – 80 грн., внесок підприємства на добровільне медичне страхування працівника – 50 грн.

Визначити розмір ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 6

  1. Проблеми безробіття в Україні та шляхи реформування системи соціального страхування на випадок безробіття.

  2. .Класифікація та види виплат від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання.

  3. Задача:

За звітний період працівникам державної податкової служби нараховано заробітної плати – 120910 грн, , премія, 39850 грн., надбавка за ранг – 29870 грн., вислуга років – 17990 грн. Визначити суму ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 7

  1. Особливості соціального страхування в країнах СНД.

  2. Аналіз змін нормативно-правової бази по соціальному страхуванню з тимчасової втрати працездатності.

  3. Задача:

Підприємством, що відноситься до всеукраїнських громадських організацій інвалідів, в звітному періоді здійснено виплат працівникам в загальному розмірі 45000 грн., в тому числі інвалідам – 33200 грн. Кількість працівників підприємства становить 49 осіб, з яких 35 осіб – працюючі інваліди, двом з яких видано допомогу по народженню дитини у сумі 2500 грн. на одного працівника.

Визначити розмір ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 8

  1. Сучасний демографічний та соціальний стан в Україні.

  2. Характеристика одноразової матеріальної допмоги.

  3. Задача:

Підприємство 41 класу професійного ризику виробництва за звітний період здійснило наступні виплати працівникам: основної зарплати - 78950 грн., премій – 17300 грн., надбавки за роботу у святкові дні – 13000, допомоги по тимчасовій втраті працездатності – 3200 грн., оплачено витрат на відрядження – 4000 грн.

Визначити суму ЄСВ.

4. Задача.

Варіант № 9

  1. Проблеми та шляхи реформування системи пенсійного забезпечення в Україні.

  2. Характеристика виплат допомоги по тимчасові непрацездатності.

  3. Задача:

Підприємством 11 класу професійного ризику виробництва в звітному періоді нарахована заробітна плата працівникам в розмірі 2570 грн. основної зарплати та 4127 грн. додаткової зарплати. Кількість працівників підприємства становить 28 осіб, з яких 6 осіб – працюючі інваліди.

Визначити суму ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 10

  1. Становлення та етапи реформування системи пенсійного забезпечення в Україні.

  2. Проблеми та напрямки вдосконалення системи недержавного страхування від нещасних випадків на виробництві.

  3. Задача:

Визначити суму ЄСВ, якщо на підприємстві 16 класу професійного ризику виробництва кількість застрахованих осіб у січні становила 10, в т.ч. один інвалід. Витрати на оплату праці за січень п.р. становили :

  • нарахована заробітна плата 9-ти працівникам (у т.ч. інваліду) по 2500,0 грн.;

  • нарахована заробітна плата одному працівнику – 1200,0 грн. за 8 робочих днів, за інші 12 робочих днів – лікарняні в сумі 400,0 грн., (за перші 5 днів – 225,0 грн.).

  1. Задача.

Варіант № 11

  1. Податкове навантаження платників Єдиним соцальним внеском, проблема тіньових доходів та їх наслідки.

  2. Необхідність та проблеми впровадження медичного страхування в Україні.

  3. Задача:

Підприємство 31 класу професійного ризику виробництва за звітний період здійснило наступні виплати працівникам: основної зарплати - 15700 грн., премій – 5300 грн., надбавки за роботу у святкові дні – 3000, допомоги на поховання – 1000 грн., внески на добровільне страхування працівників підприємства – 7000 грн.

Визначити суму ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 12

  1. Види недержавних пенсійних фондів та проблеми їх функціонування в Україні.

  2. Генезис законодавчої бази Пенсійного страхування в Україні.

  3. Задача:

Підприємство 61 класу професійного ризику виробництва за звітний період нарахувало: основна зарплата – 151800 грн., премія – 48000 грн., видано матеріальну допомогу на оздоровлення – 22000 грн., видано допомоги по тимчасовій непрацездатності на суму 1600 грн.

Визначити розмір ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 13

  1. Проблеми та шляхи вдосконалення системи недержавного пенсійного страхування в Україні.

  2. Історія становлення та розвиток системи соціального страхування на випадок безробіття.

  3. Задача:

Підприємство 19 класу професійного ризику виробництва 16.02.п.р. нарахувало і виплачує заробітну плату за першу половину лютого (аванс) у сумі 6750,0 грн. – 15-ти працівникам.

Після закінчення місяця нарахована заробітна плата за повний місяць – 15750 грн.

Визначити суму внесків до Пенсійного фонду, якщо:

А) заробітна плата виплачена в повному обсязі 05.03.п.р.

Б) 12.03. п.р. виплачена частка заробітної плати – 4500,0 грн., на 20.03.п.р. заборгованість по з/п залишилася.

В) до 20.03.п.р. підприємство не виплатило працівникам нараховану заробітну плату/

Зазначити терміни перерахування по кожному із зазначених випадків.

  1. Задача.

Варіант № 14

  1. Проблеми та шляхи розвитку системи загальнообов”язкового державного соціального страхування в Україні.

  2. Роль та місце благодійних та доброчинних організацій в Україні у соціальному захисті населення. .

  3. Задача:

Підприємство 7 класу професійного ризику виробництва за звітний період здійснило наступні виплати працівнику: основної зарплати - 1500 грн., премії – 530 грн., оплачено відрядження – 300 грн., видано засобів індивідуального захисту – 80 грн., внесок підприємства на добровільне медичне страхування працівника – 50 грн.

Визначити розмір ЄСВ .

  1. Задача.

Варіант № 15

  1. Генезис законодавчої бази соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в Україні.

  2. Переваги та недоліки функціонування державних медичних систем країн з перехідною економікою

  3. Задача:

Підприємство 45 класу професійного ризику виробництва здійснює діяльність по обробленню відходів та брухту дорогоцінних металів. За звітний період нараховано: основна зарплата – 212200 грн., премія – 42000 грн., видано матеріальної допомоги на оздоровлення – 21000 грн., видано путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення на суму 11800 грн..

Визначити розмір ЄСВ.

4. Задача.

Варіант № 16

  1. Податкове навантаження платників внесків на державне соціальне страхування в Україні та можливі шляхи їх мінімізації.

  2. Переваги та недоліки функціонування державних медичних систем країн з перехідною економікою.

  3. Задача:

Громадянин – СПД здійснює діяльність у сфері громадського харчування. У звітному періоді працівником отриманий доходу розмірі 18000 грн. Документально підтверджені витрати складають 15348 грн.

Визначити розмір ЄСВ.

Варіант № 17

  1. Проблеми на напрямки вдосконалення системи недержавного страхування від нещасних випадків на виробництві.

  2. Проблеми та шляхи вдосконалення системи пенсійного страхування в Україні.

  3. Задача:

Підприємством, що відноситься до всеукраїнських громадських організацій інвалідів, в звітному періоді виплачено зарплати працівникам в розмірі 880 грн. основної зарплати та 219 грн. додаткової зарплати на одного працівника. Кількість працівників підприємства становить 36 осіб, з яких 19 осіб – працюючі інваліди, двом з яких оплачено утримання дітей у дошкільних закладах по 80 грн. на одного працівника. Визначити розмір ЄСВ.

4. Задача.

Варіант № 18

  1. Проблеми у сфері пенсійного страхування. Аналіз демографічних чинників, що впливають на стан пенсійного страхування.

  2. Основні засади функціонування державного медичного страхування у країнах з розвиненою економікою.

  3. Задача:

Підприємством 34 класу професійного ризику виробництва в звітному періоді нарахована заробітна плата працівникам основного складу в розмірі 985 грн. основної зарплати та 220 грн. премії; працівникам неосновного складу в розмірі 920 грн. основної зарплати. Кількість працівників основного складу підприємства становить 15 осіб, неосновного - 3 особи.

Визначити суму ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 19

  1. Передумови та необхідність функціонування системи соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

  2. Податкове навантаження платників внесків на державне соціальне страхування в Україні та можливі шляхи їх оптимізації.

  3. Задача:

Підприємство 49 класу професійного ризику виробництва за звітний період здійснило наступні виплати працівнику: основної зарплати - 3500 грн., премії – 530 грн., оплачено відрядження – 300 грн., видано засобів індивідуального захисту – 130 грн., внесок підприємства на добровільне медичне страхування працівника – 150 грн.

Визначити розмір ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 20

  1. Аналіз сучасного соціального стану Україні.

  2. Вади та переваги функціонування державних медичних систем у країнах з розвиненою економікою.

  3. Задача:

Бухгалтерія лікарні за звітний період нарахувала наступні виплати працівникам: основної зарплати - 75700 грн., премій – 15300 грн., надбавки за роботу у святкові дні – 23000 грн

Визначити суму ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 21

  1. Передумови та необхідінсть впровадження системи соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

  2. Соціальна політика в Україні та її вплив на доходи та рівень життя населення.

  3. Задача:

Підприємством, що відноситься до всеукраїнських громадських організацій інвалідів, в звітному періоді здійснено виплат працівникам в загальному розмірі 45000 грн., в тому числі інвалідам – 33200 грн. Кількість працівників підприємства становить 49 осіб, з яких 35 осіб – працюючі інваліди, двом з яких видано допомогу по народженню дитини у сумі 2500 грн. на одного працівника.

Визначити розмір ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 22

  1. Необхідність та етапи формування системи загальнообов”язкового державного соцального страхування в Україні.

  2. Аналіз демографічних та економічних чинників, що впливають на соціальний стан суспільства в Україні.

  3. Задача:

Підприємство 39 класу професійного ризику виробництва за звітний період здійснило наступні виплати працівникам: основної зарплати - 38950 грн., премій – 7300 грн., надбавки за роботу у святкові дні – 13000, допомоги по тимчасовій втраті працездатності – 3200 грн., оплачено витрат на відрядження – 4000 грн.

Визначити: розмір ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 23

  1. Стан та перспективи системи соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

  2. Організаційні засади медичного страхування в країнах з розвиненою економікою

  3. Задача:

Визначити суму ЄСВ, якщо на підприємстві 18 класу професійного ризику виробництва кількість застрахованих осіб у січні становила 10, в т.ч. один інвалід. Витрат на оплату праці за січень п.р. становили:

  • нарахована заробітна плата 9-ти працівникам (у т.ч. інваліду) по 2300,0 грн.;

  • нарахована заробітна плата одному працівнику – 1200,0 грн. за 8 робочих днів, за інші 12 робочих днів – лікарняні в сумі 600,0 грн., (за перші 5 днів – 225,0 грн.).

  1. Задача.

Варіант № 24

  1. Аналіз страхових випдаків у сфері соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

  2. Проблеми функціонування недержавних пенсійних фондів в Україні.

  3. Задача:

Підприємством 64 класу професійного ризику виробництва в звітному періоді нарахована заробітна плата працівникам в розмірі 2570 грн. основної зарплати та 427 грн. додаткової зарплати. Кількість працівників підприємства становить 28 осіб, з яких 6 осіб – працюючі інваліди.

Визначити суму ЄСВ.

  1. Задача.

Варіант № 25

  1. Сучасний стан безробіття в Україні та напрямки реформування системи соціального страхування на випадок безробіття.

  2. Проблеми на напрямки впровадження обов”язкового медичного страхування в Україні.

  3. Задача:

Підприємство 49 класу професійного ризику виробництва за звітний період нарахувало: основна зарплата – 151800 грн., премія – 38000 грн., видано матеріальну допомогу на оздоровлення – 32000 грн., видано допомоги по тимчасовій непрацездатності на суму 1600 грн.

Визначити розмір ЄСВ.

  1. Задача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]