Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВЕ 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

3. Сутність економічної культури та її складники.

Економічна культура виражає рівень розвитку у членів суспільства економічного мислення, міру оволодіння ними економ. Знаннями, уміннями, навичками, їх вихованість і переконання, а також стан економічної діяльності, повсякденне використання отриманих знань, умінь, навичок у трудовій і громадській діяльності. Складники економічної культури:

1) економічне мислення як узагальненого і опосередкованого відображення економічної ситуації.;

2) економічна діяльність – це спосіб участі в економічному житті суспільства;

3) економ.поведінка – складається з мотивації,що спрямована на задоволення життєвих потреб;

4) економ.підготовка, яка включає в себе ек.освіту та ек.виховання. Ек. Підготовка відіграє активну роль у формуванні ек.мислення та поведінки.

Економічна освіта – вироблення у студентів чіткої уяви про наукові закономірності розвитку економіки, особливості ринкових відносин, цілеспрямованість, систематичність формування у майбутніх фахівців економічних знань, високої організованості, та творчої ініціативи, підготовки їх до високо-професійної праці, вироблення звички практично використовувати економічні знання у реальному житті. Основним завданням економічної освіти – формування нового економічного мислення у студентів в умовах ринкових відносин Зміст економічної освіти студентів повинен базуватися на слідуючи засадах: врахування взаємозв’язку між потребами держави та природи, економічними, науково-технічними, практичними сторонами їх вирішення; врахування розвитку і наукового ставлення до природи в економічній і практичній діяльності, які забезпечують формування економічної культури особистості.

9. Формування підприємницької культури молоді.

Під час надання економічної освіти особливу увагу звертають на формування підприємницької культури в молоді.

Підприємницька культура є одним з аспектів економічної освіти. Тому необхідно зосередити увагу на поєднанні етики та економіки на формування культури підприємця. На діяльність підприємця впливають багато факторів:

1. економіка –

2. політика-

3. техніка-

4. сервісне обслуговування- відповідний сервіс обслуговування покупців збільшує рейтинг кожного магазину в який можна приходити з захопленням.

5.юриспруденція- знання законів та прав людини допомагає підприємцю легко та швидко вирішувати всі проблеми, які пов’язані з законом.

6. психологія- знання різних психологічних особливостей людини допомогають нам легко зрозуміти, що потрібно ті чи іншій людини, яка прийшла щось придбати.

7.етика- знання про етичні норми поведінки, моральні цінності та багато іншого.

8. освіта- мати відповідну освіти, яка мала свої переваги серед інших підприємців.

9.культура- знання всіх культурних аспектів, які допоможуть відповідно зрозуміти покупців.

Таким чином ми можемо зробити висновок, що необхідно приділяти велику увагу формування підприємницької культури у молоді.

32. Складники економічної освіти.

Відповідно праць С.Лернера і Н.Скаткіна і їх чотирьох компонентної структури економічна освіта також будується на чотирьох компонентах: 1)екон.теорія,

2)досвід господарської діяльності,

3)досвід підприємницької діяльності,

4)досвід економічних відносин, який проявляється в 2-х аспектах: економічному і соціально-психологічному.

1)Оволодіваючи змістом ек. освіти людина повинна знати форми господарювання, форми і порядки привласнення життєвих благ, як ефективно розподіляти працю, закони і сутність обігу грошей, способи боротьби з інфляцією, види економічних систем.Розуміти закономірності та фактори виробництва, встановлювати звязки між існуючими економічними концепціями.

2)Цей досвід втілюється в життя у вигляді конкретної форми господарювання або бізнесу.Бізнес-це діяльність,яка забезпечує дієвість існуючої системи виробництва для задоволення економічних потреб суспільства

3)Підприємництво-це економічна діяльність, яка забезпечує розвиток і вдосконалення господарського механізму, постійне оновлення економіки, створення інноваційного середовища, поєднання факторів підприємства в єдиний процес виробництва товарів та послуг з метою отримання пртбутку.

4)Ек.аспект втілюється в такій категорії як власність-економ.відносини між людьми з приводу привласнення засобів вир-ва,робочої сили,предметів споживання...Соціально-психологічний аспект знаходить своє відображення у таких новоутвореннях особистості як рівень домагань,який ідентифікується з певним рівнем особистостісного”Я”