Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВЕ 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

55. Темп. Та властивості псих. Явищ.

Темперамент – природжені якості Л. , що обумовлюють динамічну хар-ку інтенсивн., швидкого реагування, ступення емоцій. збуджуваності і врівноваженості, до навкол. середов.

В межах диференціальної психофізіології (Б.М.Теплов, В.Д.Нєбиліцин) визначаються наступні властивості психічних явищ.

Сенситивність Виникнення психічної реакції на зовнішній подразник мінімальної сили

Реактивність Сила емоційної реакції на зовнішній або внутрішній подразник

Активність Показник спрямованості і наполегливості у подоланні перешкод

Темп реакції Швидкість перебігу психічних процесів

Пластичність – ригідність Легкість, або складність змінювання психічних процесів відповідно до нових зовнішніх умов

Екстраверсія – інтроверсія Переважання спрямованості психічних процесів на зовнішні (внутрішні) подразники та умови.

56. Темп.: особливості прояву різних типів темпераменту.

Темперамент – природжені якості Л. , що обумовлюють динамічну хар-ку інтенсивн., швидкого реагування, ступення емоцій. збуджуваності і врівноваженості, до навкол. середов.

Можна визначити такі типові риси, які притаманні поведінці особистості з тим чи іншим темпераментом.

Холерик

Людина, нервова система якої визначається переважанням збудження над гальмуванням, завдяки чому вона реагує швидко, часто необмірковано, не встигає себе стримати, загальмувати, виявляє рвучкість, невтримність рухів.

Неврівноваженість нервової системи зумовлює циклічність у зміні його активності та бадьорості: занурившись у будь-яку справу, він пристрасно, зацікавлено працює, але сили йому вистачає ненадовго, і тоді все стає йому евмолоту. З’являється роздратування, поганий настрій, млявість, байдужість.

Зміна позитивних циклів підйому настрою та енергійності негативними циклами спаду обумовлюють нерівність поведінки та самопочуття, схильність до невротичних зривів і конфліктів з іншими.

Сангвінік

Людина з сильною, врівноваженою, рухомою нервовою системою, якій притаманна швидка реакція, її вчинки обмірковані, вона весела, безтурботна, оптимістична, задоволена життям.

Рухомість нервової системи сангвініка обумовлює мінливість почуттів, інтересів, поглядів, можливість швидко пристосовуватися до нових умов.

Це комунікабельна людина, яка легко знаходить спільну мову з іншими людьми, хоча і не вирізняється усталеністю в спілкуванні.

Він продуктивний діяч, але тоді, коли багато цікавих для нього справ, тобто при постійному збудженні. В іншому випадку він стає млявим, відволікається. В стресових ситуаціях виявляє “реакцію лева”: активно, обмірковано захищає себе, намагається зберегти власне самопочуття та умови існування.

Флегматик

Людина з сильною, врівноваженою, але інертною нервовою системою, внаслідок чого реагує повільно; емоційно-невиразна людина,, відзначається високою працездатністю, добре опирається сильним та тривалим подразникам, труднощам і перешкодам, але не здатна швидко реагувати в несподіваних нових умовах.

Непластична особа, що тяжіє до усталених способів діяльності, не змінює звички, розклад життя, роботу, друзів, і важко та повільно пристосовується до нових ситуацій.

Настрій стабільний, рівний. У будь-яких ситуаціях флегматик залишається зовнішньо спокійним.

Меланхолік

Людина зі слабкою нервовою системою, якій притаманна підвищена чутливість навіть до слабких подразників, а сильний подразник може викликати зрив, ступор, розгубленість, тому в стресових ситуаціях результати діяльності меланхоліка можуть погіршуватися порівняно до звичної ситуації. Підвищена чутливість призводить до швидкої стомлюваності, падіння працездатності. Незначний привід може визвати образу, сльози. Меланхолік зазвичай намагається не виявляти свої почуття назовні, не розповідати про своє переживання, хоча він часто буває похмурим, невпевненим у собі, тривожним, песимістичним, у нього можуть виникнути невротичні розлади. Але висока чутливість нервової системи зумовлює наявність художніх та інтелектуальних здібностей.