Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_стор_я України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
666.11 Кб
Скачать

81.Окупаційний режим та Рух Опору в Україні

У липні 1942 р. на всій території України був встановлений окупаційний режим. Фашисти позбавляли населення цивільних прав, заявили, що їхня ціль — змусити українців працювати на Німеччину (2,3 млн. вихідців з України були вивезені на примусові роботи). Гітлерівці грабували матеріальні ресурси України.

Жителі міст змушені були переїхати в сільську місцевість (населення Києва скоротилося на 60%). Окупанти прагнули знищити партизанський рух, ліквідувати підпільні організації, за допомогою політичних провокацій послабити волю українського народу до боротьби за звільнення. Розгортається партизанська боротьба. Координував її український штаб партизанського руху — філія НКВД. Із самого початку окупації починається Рух Опору в Україні. Виникають різні течії та групи що чинили опір: підпільні організації та партизанські загони, на Західній Україні — польські організації, сили ОУН .

Розвиток подій на Західної Україні мав свої особливості. До початку війни ОУН співробітничала з гітлерівцями (у німецькій армії був створений «Легіон українських націоналістів», а в 1943 р. — добровільна дивізія СС «Галичина»).

Прагнення ОУН знайти рівновагу між власними інтересами і цілями фашистів не дали результату. Наприкінці 1942 р. прихильники С. Бандери приступають до формування партизанських сил. Червень 1941 р. — спроба створити українську державу, але ці дії суперечили інтересам окупаційного режиму і були придушені. Наприкінці 1942 р. ОУН-Б починає формувати армію, до якої були включені сили ОУН-М та всі розрізнені загони. Таким чином, виникає УПА, на чолі якої став Р. Шухевич.

До складу УПА входило 30–40 тис. чол. УПА діяла на Поділлі та Поліссі. В 1943 р. конгрес ОУН закликав до антинацистської та антирадянської боротьби. На Чернігівщині виникає загін на чолі з А. Федоровим. Багато загонів комуністів (100 тис. чол.). У 1942 р. виникає Центральний штаб партизанського руху в Москві, а пізніше — в травні цього ж року — центральний штаб на Україні в 1943 р., коли Червона Армія розпочала наступ, почалися партизанські рейди по території України (партизанські об’єднання Наумова та Федорова здійснили великі рейди). Внаслідок ІІ Світової війни західноукраїнські землі потрапили до складу Радянської України.

8 травня 1945 р. Німеччина підписує капітуляцію.

82. Визволення України від фашистських окупантів. Наслідки іі світової війни для України

Битва за Лівобережну Україну. Розгром німецько-фашистських військ у Курській битві (липень 1943 р.) — став передумовою для наступу Червоної Армії по всьому фронту, зокрема на Лівобережну Україну. Перед Центральним, Воронезьким, Степовим, Південно-Західним і Південним фронтами була поставлена задача звільнення Донбасу, Лівобережної України, форсування Дніпра і створення плацдармів на Правобережній Україні.

В результаті успішного наступу радянські війська у вересні 1943 р. звільнили Харківську, Сумську, Чернігівську, Полтавську області і лівобережні райони Київщини, Донбас, а 6 листопада 1943 р. — Київ. У 1944 р. проведено ряд військових операцій (Житомирсько-Бердичівська, Корсунь-Шевченківська, Ровенсько-Луцька й ін.), що дозволили чотирьом Українським фронтам вигнати загарбників із території республіки.

Після завершення Карпатської операції 10 жовтня 1944 р. була цілком звільнена Україна.

В першу чергу відновлювалися важка та військова індустрія, що забезпечувала потреби фронту: електростанції, металургійні комбінати, затоплені фашистами шахти, залізниці. Більшість підприємств легкої і харчової промисловості, колгоспи і радгоспи залишалися напівзруйнованими через нестачу сил і засобів.

Бої у Західній Україні. Прихід Червоної армії в Західну Україну поставив перед УПА складне питання про доцільність продовження боротьби з переважаючими силами супротивника. Після краху надій на відновлення союзу гітлерівської Німеччини з західними державами ОУН/УПА переходить до військових дій, жорсткого терору проти комуністів, всіх тих, хто співробітничав із радянським ладом. Навесні 1944 р. на Волині у сутичці з підрозділом УПА було смертельно поранено генерала Н. Ватутіна. Радянські війська блокували райони дій УПА; сутички сторін носили озлоблений характер. 9 травня 1945 р. війна закінчилася, але мир на Західній Україні наступив не швидко.

Висновки: народ України зробив значний внесок у розгром фашистської Німеччини, направив у армії СРСР біля 6 млн. чол. Кожний третій із них загинув на фронті, кожний другий із тих, хто лишився живий, став інвалідом. За мужність і відвагу, виявлені в боротьбі з загарбниками, 2072 українця були визнані гідними звання Героя Радянського Союзу. Бійцям і офіцерам української армії вручені 2,5 млн. орденів і медалей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]