Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_стор_я України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
666.11 Кб
Скачать

62. Західноукраїнські землі в роки і світової війни

На території Східної Галичини і Північної Буковини після окупації її російськими військами було затверджене генерал-губернаторство на чолі з Г. Бобринським. Це призвело до наступу на національно-культурні надбання. Було закрито ряд культурних установ, заборонені періодичні видання, введені обмеження викладання українською мовою в школах. Почалося переслідування греко-католицької церкви і насильницьке введення православ'я. 3 травня 1915 р. у Відні розпочала роботу Об'єднана Українська рада, на якій була обумовлена підтримка австрійських військ у боротьбі проти Росії, що викликано надію у західних українців на визвольну місію Австро-Угорщини.

Лунали заклики до боротьби за конституційну Австрію проти самодержавної Росії. Була зроблена перша спроба створити Українську національну армію, яка виступатиме на боці Австро-Угорщини. Ціль армії — звільнення України. Об'єднана Українська рада у Львові 1914 р. закликала юнаків-добровольців на службу в українські легіони. Створюються організації «Січ», «Сокіл», «Пласт», що взяли активну участь у створенні національної армії, яка згодом отримає назву «Січові стрільці». Хід військових дій на території України призвів до розрухи господарського життя, що проявилося у відтоку робочої сили, пов'язаної з війною, спадом промислового і с.-г. виробництва. Погіршилося становище народних мас, що пояснювалося скороченням посівних площ, ростом податків, розладом грошового обігу (лише 15 % грошей було забезпечено золотом), найчастіше — втратою годувальника, голодом. Все це призвело до наростання робітничого і селянського руху, виступів солдатських мас.

63. Причини, основні завдання та особливості Лютневої (1917 р.) революції в Росії

Прорахунки уряду викликали невдоволення народу і призвели до кризи у суспільстві. Почався голод, не вистачало хліба, поширювали робітничі страйки. Особливо складною була ситуація у Петербурзі. Війська столичного гарнізону перейшли на бік робітників. Із цього моменту почалася Лютнева буржуазно-демократична революція 1917 року.

Коли стало відомо про події, почалися виступи, демонстрації на підтримку революції, за таких обставин цар Микола ІІ зрікся престолу і до 12 березня 1917 року царський режим розсипався. Отже, Лютнева революція швидко здобула перемогу.

Особливість революції: швидко впало самодержавство.

В Росії виникає двовладдя. Ліберальні депутати Державної Думи Росії сформували Тимчасовий уряд, який спирався на буржуазію, поміщиків, на панівний клас. Тимчасовий уряд продовжує вести І світову війну, запевнюючи, що Росія, як член Антанти буде у війні до кінця. У внутрішній політиці продовжує лінію царизму. Це була перша офіційна влада.

Друга влада в Росії — Петроградська рада робітничих та солдатських депутатів. Рада захищала інтереси народу, спиралася на народні маси (селяни, солдати, озброєний народ), мала реальну силу, вплив у військах. Таким чином, Тимчасовий уряд повинен був рахуватися з радами як із силою, що мала реальну владу. Спочатку до Ради ввійшли меншовики та есери. Більшовиків було мало.

В Україні стало відомо про падіння царизму. 13 березня 1917 року в Києві сформувався Виконавчий комітет — орган українського Тимчасового уряду. Він повинен був навести лад, захищати й виражати інтереси панівних класів. Але незабаром в Україні виникає Київська Рада робітничих та солдатських депутатів. Вона діяла, як і Петербурзька. Але, на відміну від Росії, в Україні виникає третя сила — Українська Центральна Рада (ЦР).

64. Утворення та основні етапи діяльності Української Центральної Ради

З перших днів національної демократичної революції відбувалося згуртування національних сил, що призвело до виникнення загальноукраїнського громадсько-політичного центру, покликаного очолити масовий народний рух, — Української Центральної Ради. З ініціативою її утворення виступили водночас українські самостійники.

У Києві самостійників на той час очолював М. Міхновський — палкий прихильник ідеї незалежності України. Під час Першої світової війни Міхновський був мобілізований до царської армії і як юрист служив у чині поручника в Київському окружному суді, з початком революції він поринув у вир політичного життя.

3 березня 1917 року самостійники оголосили про організацію УЦР, що мала перетворитися на орган тимчасового правління незалежної України. З часом Рада повинна була скликати український парламент і сформувати підзвітний уряд.

До Центральної Ради ввійшли представники всіх українських партій: Української соціал-демократичної робітничої партії (УПСР), Української народної партії (УНП), Української партії соціалістів-революціонерів (УПСР), Української народної партії (УНП), дрібних партій. Очолював Центральну Раду видатний український історик, активний діяч національного руху М. Грушевський, важливу роль в її діяльності відіграли В. Винниченко, С. Єфремов, С. Петлюра, П. Христюк та інші.

Членами Центральної Ради стали майже всі відомі українські письменники, історики, юристи, інші представники інтелектуальної еліти. Діяльність Ради була зосереджена головним чином на вирішенні національного питання, досягненні автономії України.

Резиденцією Центральної Ради був Педагогічний музей у Києві. На місцях створювалися губернські, повітові й міські національні Ради.

Розпочавши свою діяльність із нечисленної групи відомих діячів українського національно-визвольного руху, УЦР згодом перетворилася на справжній керівний осередок національно-демократичної революції, своєрідний український парламент.

Вплив Центральної Ради значно переважив вплив рад робітничих і солдатських депутатів, які орієнтувалися головним чином на частину міського населення і не українізовані підрозділи армії. Повний склад Ради восени 1917р. становив 822 члени. Формувалася вона за рахунок громадських організацій, політичних партій, територіальних представництв тощо. Всеукраїнська Рада селянських депутатів мала в УЦР 212 членів, Всеукраїнська рада військових депутатів — 158, Всеукраїнська рада робітничих депутатів — 100.

Центральна Рада об‘єднала більшість громадських об‘єднань, організацій, які діяли в Україні в післяреволюційну пору. За цими об‘єднаннями стояла більшість жителів в Україні. Це дозволяло УЦР на законних підставах виступати в ролі загальнонаціонального представницького органу.

65. Проголошення І, ІІ, ІІІ Універсалів Українською Центральною Радою

В умовах загальнонаціонального піднесення Центральна рада наважилася на рішучий крок: 10 червня схвалила і того ж дня урочисто проголосила на Всеукраїнському військовому з’їзді Універсал «До українського народу на Україні й поза Україною сущою», пізніше названий Першим універсалом, що проголошував автономію України і закликав народ до організації нового політичного ладу в Україні.

В Універсалі висловлювалася надія на те, що неукраїнські народи, які живуть в Україні разом з українцями будуватимуть автономний устрій, здатний покінчити з безладдям у країні.

Універсал справив величезне враження на суспільство. З місць ішли сотнями телеграми, в яких висловлювалися солідарність з Радою і запевнення у щирій підтримці.

Іншою була реакція на універсал з боку Тимчасового уряду.

У другому універсалі, датованому 3(16) липня 1917 року, зазначалося, що Центральна Рада має поповнитися найближчим часом представниками інших народів, які живуть в Україні, після чого стане єдиним найвищим органом революційної демократії України.

Зміст Універсалу свідчить, що Центральна Рада зробила істотні поступки урядові, який прагнув обмежити національно-визвольний рух певними рамками. Для українців цінність укладеної угоди істотно знижувалася тим, що не була окреслена територія, на яку мала поширюватися влада Центральної Ради. Не уточнювалися також повноваження секретаріату, особливо в його стосунках з місцевими органами Тимчасового уряду, які продовжували існувати.

7 листопада УЦР виступила зі своїм Третім універсалом, яким проголошувалося створення Української народної республіки (УНР) як автономної державної одиниці Російської республіки. УНР планувала вступити у федеральні зносини з тими державами, які сформувалися на руїнах імперії, і, звичайно, без більшовицьких урядів.

Юрисдикція поширювалася на дев’ять українських губерній. Проголошення УНР стало видатною подією в житті українського народу. Це був черговий етап у розвитку української революції. Рішення Центральної Ради відбилося на настрої більшості населення України.

Наприкінці жовтня — на початку листопада 1917 року в Україні за винятком деяких районів Донбасу співвідношення сил було на користь Центральної Ради, яка відповідно до пануючих серед населення настроїв, проголосила утворення УНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]