Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать
  1. Основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сферах будівництва та житлово-комунального господарства.

Основними засобами державного впливу на відносини у сфері будівництва та житлово-комунального господарства є: розробка і затвердження державних стандартів, норм і правил; формування і реалізація тарифної політики; підготовка, затвердження та реалізація державних, регіональних і місцевих містобудівних програм; проведення державної експертизи проектів конкретних об'єктів; ліцензування спеціальних видів робіт; державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; надання дозволів. Найбільш поширеними є останні три засоби, що потребують регулювання нормами адміністративного права.

Дозвіл на будівництво має бути реалізованим протягом двох років. У разі якщо будівництво не започатковане у цей термін, дозвіл на будівництво втрачає чинність. Поновлення рішення про дозвіл на будівництво відбувається у такому самому порядку, як і його надання. Дозвіл на будівництво дає право замовникам на отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

  1. Державний контроль у сферах будівництва та житлово-комунального господарства.

Державний контроль у сферах будівництва та житлово-комунального господарства здійснюють як центральний орган виконавчої влади — Мінрегіонбуд, так і місцеві органи — місцеві державні адміністрації, їх відповідні управління та відділи. Контрольні повноваження цих органів закріплені в законах України, Загальному положенні про міністерство, інший орган державної виконавчої влади України, Положенні про відомчий контроль у системі міністерств, інших центральних органів виконавчої влади за фінансово-господарською діяльністю підприємств, установ і організацій, що належать до сфери їх управління, в конкретних положеннях про структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій.

Широкі контрольні повноваження у сферах будівництва та житлово-комунального господарства мають місцеві державні адміністрації та їх відповідні структурні підрозділи — відділи та управління.

Державний архітектурно-будівельний контрольце сукупність організаційно-технічних і правових заходів, спрямованих на забезпечення дотримання законодавства, державних стандартів, норм і правил, архітектурних вимог і технічних умов, а також положень затвердженої містобудівної документації та проектів конкретних об'єктів, місцевих правил забудови населених пунктів усіма суб'єктами містобудівної діяльності.

Безпосередньо державний архітектурно-будівельний контроль здійснюють Державна архітектурно-будівельна інспекція у складі Мінрегіонбуду та інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у складі місцевих органів містобудування і архітектури.

Контроль за технічним станом житлового фонду і об'єктів комунального призначення здійснюють посадові особи управлінь і відділів житлово-комунального господарства місцевих державних адміністрацій (та органів місцевого самоврядування). Вони мають право: проводити обстеження і перевірки підконтрольних об'єктів; давати приписи власникам та користувачам про усунення виявлених порушень; вносити пропозиції щодо притягнення винних до адміністративної відповідальності та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]