Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

30. Зміст адміністративно-правових відносин.

За змістом адміністративно-правові відносини поділяються: на матеріальні і процесуальні.

Матеріальними адміністративно-правовими відносинами називаються такі суспільні відносини, які виникли у сфері діяльності органів виконавчої влади, державного управління, адміністрацій органів МСУ регламентованих матеріальними нормами адміністративного права. Як правило, у цих нормах відображена в основному владна природа адміністративного права.

Норми адміністративно-процесуальні, навпаки, регламентують рівноправне відношення сторін,. Змістом цих відносин є адміністративно-правове вирішення суперечок, що виникають між суб'єктами адміністративного права на засадах рівності перед законом.

31.Види адміністративно-правових відносин

Залежно від елемента юридичної норми (диспозиції або санкції), адміністративні правовідносини поділяють на регулятивні та охоронні.

Регулятивні правовідносини — це правове регулювання організаційних, управлінських відносин у суспільстві, пов'язаних із реалізацією позитивних завдань виконавчої влади. Охоронні правовідносини пов'язані з регулюванням правоохоронної діяльності шляхом встановлення правових заборон і застосування до порушників адміністративного примусу,

За змістом адміністративно-правові відносини поділяються на матеріальні та процесуальні.

Матеріальні адміністративно-правові відносини виникають на основі матеріальної норми.

Адміністративно-процесуальні відносини — це відносини, що складаються у зв'язку з вирішенням індивідуальних справ у сфері управління та регулюються адміністративно-процесуальними нормами. За характером дій зобов'язаного суб'єкта адміністративно-правові відносини можуть бути активними, тобто зобов'язаний суб'єкт повинен вчинити певні дії (або пасивними — зобов'язаний суб'єкт мусить утриматися від вчинення певних дій

Залежно від розподілу прав і обов'язків між сторонами адміністративно-правових відносин, вони можуть бути як односторонні, так і двосторонні

За характером зв'язків між сторонами адміністративно-правових відносин останні поділяють на вертикальні та горизонтальні.

Вертикальні адміністративно-правові відносини — це відносини субординаційного характеру. Вони мають місце там, де одна сторона підпорядкована іншій.

Горизонтальні адміністративно-правові відносини, це відносини, учасники яких не перебувають у підпорядкуванні один одного

32. Державний контроль у сфері юстиції

Юстиція –справедливість , законність.Державне управління у даній сфері здійснює Міністерство юстиції Міністерство юстиції є центральним органом виконавчої влади, який утворює Президент України з метою організації здійснення державної правової політики.

Функції:

- надання правничих послуг в організації та забезпеченні діяльності судів

- у забезпеченні функціонування та розвитку системи правничих послуг

- у веденні відповідних держ реєстрів

- у міжнародно-правовій співпраці

- здійснює на основі та на виконання Конституції України, законів України, актів Президента і Кабміну.

Органами державної виконавчої служби є:

Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції

Відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь. Районні, міські відділи держ. виконавчої служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]