Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

113. Інститут звільнення від адміністративної відповідальності.

Особа хоча і вчинила адмін. правопорушення, адмін. стягнення до неї не застосовується. При виникненні інституту звільнення повторність не виникає при вчинені протягом року такого самого правопорушення.

Випадки:

1) При малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

2) Заміна заходами громадського або дисциплінарного впливу - особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, звільняється від адміністративної відповідальності з передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу, якщо з урахуванням характеру вчиненого правопорушення і особи правопорушника до нього доцільно застосувати захід громадського впливу.

3) скорочення триваючих мір відповідальності. Умови: клопотання трудового колективу, відсутність протягом терміну накладеного стягнення правопорушень, пройшло не менше ½ терміну стягнення

4) пропуск юрисдикційним органом або його посадовими особами терміну накладення адмін. стягнення: Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді). Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частині третій цієї статті. У разі відмови у порушенні кримінальної справи або закриття кримінальної справи, але за наявності в діях порушника ознак адміністративного правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через місяць з дня прийняття рішення про відмову у порушенні кримінальної справи або про її закриття.

114. Інститут обмеження адміністративної відповідальності.

Об’єднує випадки, при яких особа визнається винною, але до неї не можуть бути застосовані окремі види стягнень, це призводить до заміни одного стягнення іншим.

1) адміністративний арешт не може застосовуватися до вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до 12 років, осіб, які не досягли 18 років, інвалідам I і II груп, військовослужбовців. 2) Позбавлення права керування транспортними засобами не може застосовуватися до осіб, які користуються цими засобами в зв'язку з інвалідністю, за винятком випадків керування транспортними засобами в стані сп'яніння, відмова від проходження в установленому порядку медичного огляду на стан сп'яніння, не зупинення на вимогу працівника ДАІ, а також залишення місця дорожньо-транспортної пригоди, учасниками якої вони є.

3) Позбавлення права полювання не може застосовуватись до осіб, для яких полювання є основним законним джерелом існування.

4) Громадські роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]