Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

10.Предмет адміністративного права

Предмет адміністративного права - суспільні відносини, які виникають у сфері публічної діяльності держави, зокрема, у сфері державного управління

Предмет адм. права охоплює коло однорідних сусп. відносин:

- управл. відносини, в межах яких безпосередньо реаліз-ся завдання, функції та повноваження виконавчої влади;

- управл. відносини внутр. організаційного характеру, що склалися в процесі діяльності інших органів держ. влади;

- управл. відносини, що виникають за участі суб’єктів місцевого самоврядування;

- управл. відносини організ. характеру, що виникають усередині системи громадських організацій.

  1. Система адміністративного права.

Система адміністративного права — це внутрішня будова галузі, яка відображає послідовне розміщення елементів, — інститутів і норм, створюючих її, їх єдність і структурний взаємозв'язок. Вона складається з двох частин: Загальною і Особливою, що обумовлене суттю і специфікою державного управління, його багатогалузевим характером і необхідністю постійного вдосконалення. Загальна частина адміністративного права об'єднує норми, які закріплюють принципи державного управління; правове положення суб'єктів адміністративного правами і методи виконавчої і розпорядливої діяльності; адміністративний процес; способи забезпечення законності і дисципліни в державному управлінні. Особлива частина адміністративного права містить норми, які регулюють управління промисловістю, агропромисловим комплексом, соціально-культурною сферою, адміністративно-політичною діяльністю,а також міжгалузеве державне управління в сферах статистики, стандартизації, ціноутворення.Зміст Загальної і Особливої частин - єдине ціле. Норми Загальної частини застосовуються до всіх інститутів Особливої частини. Разом з двома основними частинами система адміністративного права складається з адміністративно-правових інститутів — груп норм, які регулюють тісно зв'язані, однорідні суспільні відносини.

  1. Поняття адміністративного права.

Адміністративне право як галузь права - це галузь права (сукупність правових норм), що регулює з метою реалізації завдань і функцій держави суспільні відносини управлінського характеру, які складаються у сфері виконавчої влади, внутрішньо-організаційній діяльності інших державних органів, а також у процесі здійснення громадськими організаціями, їх органами зовнішніх юридично-владних повноважень. Адміністративне право як навчальна дисципліна - це систематизовані відповідно до типової програми знання щодо предмета регулювання норм цієї галузі права, їх особливостей, встановленого порядку управління в різних галузях державної виконавчої влади та відповідальності у сфері державного управління. Науку адміністративного права покликано аналізувати суспільні відносини в сфері державного управління й систему норм, що їх регулюють (адміністративно-правові норми), досліджувати та узагальнювати закономірності правового регулювання організації і діяльності апарату державного управління.

  1. Види дефектних актів управління

Акти державного управління - це владні, прийняті згідно з вимогами законів, приписи органів виконавчої влади з питань компетенції усіх органів. Акти управління, прийняті з порушенням вимог, вважаються дефектними. Дефектні акти поділяються на нікчемні та оспорюванні. Нікчемні акти – акти, юридична недійсність яких очевидна, недоліки яких скасувати не можна й які не породжують юридичних наслідків. Вони не дійсні з моменту прийняття, за їх невиконання не наступає юридична відповідальність (які містять вказівки щодо порушення законодавства,сприяють вчиненню злочинів тощо). Оспорюванні (заперечні) акти – акти з помилками, дефектність яких не є очевидною, й які можна скасувати, доопрацювати, привести у відповідність до вимог законодавства. Недоліки не позбавляють їх юридичної сили, але можуть бути оскаржені зацікавленими суб’єктами права. Після оскарження або опротестування акт може бути визнаний або правомірним, законним(після усунення недоліків), або нікчемним. За такої ситуації оспорюванні акти підлягають виконанню на відміну від нікчемних актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]