Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

149. Поняття та сутність нагляду в державному управлінні.

Адміністративний нагляд - це особливий вид контрольної діяльності, який здійснюється спеціальними державними структурами з метою спостереження за дотриманням органами, підприємствами, установами,організаціями, посадовими особами та громадянами спеціальних правил і норм передбачених нормативними актами

Нагляд же має на меті виявлення й попередження правопорушень, усунення їхнього наслідків шляхом застосування форм прокурорського реагування без права самостійно залучати винних до правової відповідальності, втручатися в оперативну й господарську діяльність піднаглядних об'єктів, змінювати або скасовувати акти управління.

150. Види нагляду в державному управлінні.

Адміністративний нагляд міліції поділяється на загальний і спеціальний.

1) Загальний адміннагляд - це нагляд, за дотриманням загальнообов’язкових правил і норм (правил перебування іноземців в Україні, правил дозвільної та паспортної системи).

2) Спеціальний адміністративний нагляд міліції - це нагляд за поведінкою певної категорії громадян, які звільнені з місць позбавлення волі, з метою запобігання вчинене злочинів окремими особами, звільненими з місць позбавлення волі, і здійснення виховного впливу на них.

151. Загальна характеристика адміністративно-правового регулювання у сфері економіки.

Державна економічна політика – це закріплені у відповідних економіко-правових документах цілі і завдання, що ставить держава, забезпечуючи комплексне вирішення подвійного завдання: поєднання в економічному житті ринкових засад господарювання і соціальної спрямованості економіки. При цьому держава застосовує економічну стратегію та економічну тактику. Адміністративно-правове регулювання відносин у сфері економіки здійснюється за кількома основними напрямами:1) Забезпечення стратегічних пріоритетів розвитку економіки: стимулювання розвитку окремих галузей і виробництв, сфер економічного розвитку; залучення іноземних інвестицій; ціноутворення тощо. 2) Впорядкування відносин власності шляхом визначення тих сфер економіки, які можуть складати об'єкт недержавної власності та механізм її набуття — наприклад шляхом приватизації, а також антимонопольного регулювання та чітке закріплення статусу суб'єктів державної власності.3) Адміністративно-правове регулювання зовнішньоекономічних відносин. 4) Адміністративно-правові засоби державного впливу у сфері економіки: реєстрація, ліцензування, патентування, квотування, сертифікація, надання дозволів, реалізація адміністративно-юрисдикційних прав тощо.

152.Основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сфері економіки.

До адміністративно-правових засобів впливу держави у сфері економіки належать: ліцензування, патентування, квотування, сертифікація та стандартизація, державна реєстрація, функціонуванні дозвільної системи, а також заходи, що пов'язані із реалізацією адміністративно-юрисдикційних повноважень.

Незважаючи на те що усі, крім останніх трьох груп заходів, перелічені у ст. 12 ГК, вони належать до адміністративно-правових на підставі того, що:

- по-перше, відносини, які виникають, змінюються та припиняються у зв'язку із використанням цих заходів, є наслідком організаційно-розпорядчої діяльності органів виконавчої влади;

- по-друге, ці відносини мають публічно-правовий характер, оскільки суб'єкт державного управління у сфері економіки обов'язково має юридичні повноваження щодо інших учасників цих відносин — суб'єктів господарювання та інших;

- по-третє, ці відносини можуть виникнути за ініціативою будь- якого суб'єкта, але згода іншого не є обов'язковою;

- по-четверте, порушення однією з сторін своїх обов'язків передбачає відповідальність не перед іншою стороною, а перед державою.

Розмежування господарсько-правових та адміністративно-правових відносин у цьому разі відбувається таким чином.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]