Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать
  1. Співвідношення адміністративного права з іншими галузями права.

Найтісніше АП взаємодіє з констит. правом. Констит. право закріплює основи організації і функціонування суб'єктів викон. влади, їх місце в держ. механізмі, права і свободи людини. АП деталізує і конкретизує норми констит. права, визначає юр. механізм реалізації громадянами своїх прав і свобод, компетенцію структур викон. влади, адміністративно-правові засоби захисту управл. відносин, форми і методи виконавчо-розпорядчої діяльності, основи її галузевої, міжгалузевої, регіон. та місц. організації. АП тісно взаємодіє з цивільним правом, оскільки обидва регулюють відносини майнового характеру. Норми цивільного права регулюють відносини, за яких сторони рівноправні, а норми АП — це відносини, що будуються на підпорядкованості однієї сторони іншій. Межі норм крим. й АП визначаються характером і спрямованістю відповідних заборон. Так, КпАП установлює адміністративну відповідальність посадових осіб, а норми карного законодавства - їхню кримінальну відповідальність.

  1. Джерела адміністративного права.

Джерелами адміністративного права є прийняті уповноваженими органами акти правотворчості, які цілком складаються з адміністративно - правових норм чи містять хоча б одну з таких норм. Система джерел адміністративного права складається з таких актів правотворчості. 1. Конституція України. 2.Міжнародні договори, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України 3. Акти України, що мають силу закону. 4. Постанови Верховної Ради України 5. Укази та розпорядження Президента України 6. Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України 7. Нормативні накази керівників центральних органів виконавчої влади 8. Розпорядження голів місцевих державних адміністрацій. 9.Рішення органів місцевого самоврядування, що містять адміністративно-правові норми. До джерел адміністративного права можуть бути віднесені рішення Конституційного Суду України,

  1. Адміністративне право як наука.

Адміністративне право як правнича наука – це система поглядів, ідей,уявлень про адміністративне законодавство, державне управління, реформування й тенденції розвитку адміністративного права, його принципи, про адміністративне право зарубіжних країн. Науку адміністративного права покликано аналізувати суспільні відносини в сфері державного управління й систему норм, що їх регулюють (адміністративно-правові норми), досліджувати та узагальнювати закономірності правового регулювання організації і діяльності апарату державного управління.

  1. Адміністративне право як навчальна дисципліна.

Адміністративне право як навчальна дисципліна - це систематизовані відповідно до типової програми знання щодо предмета регулювання норм цієї галузі права, їх особливостей, встановленого порядку управління в різних галузях державної виконавчої влади та відповідальності у сфері державного управління. Навчальна дисципліна "АП" складається із заг. та особ. частин. В заг. частині розглядаються теми, що розкривають предмет, систему і завдання курсу "АП", правовий статус суб'єктів адміністративно-правових відносин, особливості адміністративно-правових норм і правовідносин, форми і методи здійснення держ. викон. влади, забезпечення законності в держ. управлінні.частині розглядаються теми стосовно адміністративно-правового регулювання управління в окремих галузях: економіці, науці, культурі, освіті, зовнішньополітичній діяльності, в галузі оборони і внутрішніх справ тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]