Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать
  1. Державний контроль та нагляд у сферах транспорту і зв’язку.

Органи державного контролю та нагляду у сферах транспорту і зв'язку розмежовуються за ознакою підпорядкованості Мінтрансзв'язку.

До першої групи належать власне Мінтрансзв'язку та підпорядковані йому органи. Зокрема, Мінтрансзв'язку: •

Державний контроль за технічним станом об'єктів міського електричного транспорту (крім метрополітену) з метою забезпечення надання безпечних транспортних послуг та дотримання перевізниками законодавства про міський електричний транспорт здійснює Державна технічна інспекція міського електричного транспорту, до системи якої входять Головна державна технічна інспекція міського електричного транспорту та регіональні підрозділи технічної інспекції міського електричного транспорту, а також інші органи контролю згідно із законодавством.

Державна авіаційна адміністрація здійснює, зокрема, нагляд за безпекою польотів повітряних суден, льотною придатністю суден, внесених до Державного реєстру цивільних повітряних суден, придатністю до експлуатації аеродромів, аеронавігаційних технічних засобів, інших об'єктів цивільної авіації та їх захист від актів незаконного втручання та ін.

Державний нагляд за виконанням вимог законодавства про реєстрацію та ведення обліку суден, що мають право плавати під Державним Прапором України, здійснює Інспекція Головного державного реєстратора флоту, яка підпорядковується Укрморрічфлоту.

Другу групу органів державного контролю та нагляду становлять органи, що не підпорядковані Мінтрансзв'язку.

Так, у сфері транспорту щодо діяльності з надання послуг державний контроль за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію та ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів здійснює ДПодАдмін.

Повноваження щодо здійснення державного контролю за технічним станом міського електротранспорту та забезпеченням безпеки руху трамвайних вагонів і тролейбусів має система державної технічної інспекції, яка діє у складі Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства.

У галузі автомобільного транспорту контрольно-наглядові повноваження щодо забезпечення безпечного дорожнього руху має Державна служба безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ України.

Щодо забезпечення безпеки дорожнього руху контрольні повноваження має Військова інспекція безпеки дорожнього руху Міністерства оборони України, яка забезпечує безаварійну експлуатацію та порядок використання транспортних засобів Збройних Сил України, виявляє порушення законодавства, правил, норм і стандартів з безпеки дорожнього руху. Крім того, при Міністерстві оборони функціонує Служба безпеки дорожнього руху. Наглядові повноваження щодо дотримання ліцензіатами вимог законодавства України у сфері телебачення та радіомовлення має Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

  1. Організація державного управління у сферах будівництва та житлово-комунального господарства.

Загальне керівництво будівельним комплексом та житлово-комунальним господарством здійснює Кабінет Міністрів України. Він організовує розробку та здійснення комплексних та цільових програм, створює економічні, правові та організаційні механізми реалізації державної політики у сферах, що аналізуються.

Відіграючи організуючу та координуючу роль у державному управлінні, для більш ефективної розробки і реалізації державної політики у сферах будівництва та житлово-комунального господарства, Кабінет Міністрів України утворює в цих сферах експертно-консультативні та інші дорадчі та допоміжні органи — комісії, комітети, ради. Міжвідомча комісія з реалізації реформи житлово-комунального господарства. координують діяльність органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування з питань розроблення і реалізації правових, організаційних та економічних заходів, спрямованих на реформування державної політики у сферах, що аналізуються.

Головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері будівництва, архітектури та містобудування є Міністерство регіонального розвитку та будівництва України (Мінрегіонбуд).

Головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово- комунального господарства, житлової політики та міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус) є Міністерство з питань житлово-комунального господарства України. На місцевому рівні — на рівні області, району, а також міст Києва, Севастополя — управління у сферах будівництва та житлово-комунального господарства здійснюється місцевими державними адміністраціями та їх управліннями і відділами. У структурі місцевих державних адміністрацій утворюються відповідні управління та відділи, які підзвітні і підконтрольні голові відповідної державної адміністрації та відповідному міністерству. Вони здійснюють керівництво дорученими їм сферами будівництва і житлово-комунального господарства, несуть відповідальність за їх розвиток на підвідомчій їм території, координують діяльність підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління відповідної місцевої державної адміністрації і мають для цього повноваження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]