Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать
  1. Організація державного управління у сферах транспорту і зв’язку.

Щодо впровадження державної політики у сфері транспорту, основні завдання Мінтрансзв'язку такі: • участь у формуванні та реалізації державної політики в галузі транспорту; • забезпечення взаємодії та координації роботи автомобільного, авіаційного, залізничного, морського і річкового транспорту; • створення умов для інтеграції національної транспортної системи України до європейської та світової транспортної системи.

У системі Мінтрансзв'язку діють:

• Державний департамент автомобільного транспорту (Укравто- транс);

• Державна адміністрація залізничного транспорту (Укрзалізниця);

• Державний департамент морського і річкового транспорту (Укрморрічфлот).

Щодо впровадження державної політики у сфері зв'язку — надання послуг поштовогозв'язку, телекомунікацій, інформатизації, користування радіочастотним ресурсом України — основними завданнями Мінтрансзв'язку є: • участь у формуванні та реалізації державної політики в галузі надання послуг поштового зв'язку, телекомунікацій, інформатизації, користування радіочастотним ресурсом України; • здійснення заходів щодо розвитку і вдосконалення телекомунікаційних мереж загального користування та мереж поштового зв'язку загального користування, підвищення їх якості та доступності, забезпечення сталого функціонування; • формування Національної програми інформатизації та забезпечення її виконання.

Центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, є Національна комісія з питань регулювання зв'язку України (НКРЗ).

У сфері телекомунікацій Мінтрансзв'язку має такі повноваження:

Мінтрансзв'язку здійснює повноваження центрального органу виконавчої влади щодо користування радіочастотним ресурсом України, визначені Законом України «Про радіочастотний ресурс України».

У галузі поштового зв'язку Мінтрансзв'язку має такі повноваження: Основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сферах транспорту і зв’язку.

Серед адміністративно-правових засобів державного впливу у сферах транспорту і зв'язку застосовуються такі, як реєстрація, ліцензування, надання дозволів.

Зокрема, у сфері транспорту реєстрація застосовується: на автомобільному транспорті (державна і відомча); у цивільній авіації (Державний реєстр цивільних повітряних суден, Відомчий реєстр експериментальних повітряних суден, Державний реєстр аеродромів України, Перелік повітряних трас і місцевих повітряних ліній України); на морському та річковому транспорті. Реєстрацію на авіаційному транспорті здійснює Державна авіаційна адміністрація. Українські судна реєструються у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України тільки в одному морському порту України.

Ліцензування окремих видів транспортної діяльності запроваджується з метою забезпечення безпеки і надійності роботи транспорту, обмеження монополізму та розвитку конкуренції, створення рівних умов для розвитку господарської діяльності підприємств транспорту. Ліцензії на здійснення транспортної діяльності видаються Мінтранзв'язком та іншими уповноваженими органами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (Укравтот- ранс, територіальні органи Мінтранзв'язку, Головна державна інспекція на автомобільному транспорті, що підпорядкована Мінтрансзв'язку). Ліцензування передбачене і на трубопровідному транспорті. Воно здійснюється НКРЕ. Сертифікація та стандартизація використовується в усіх названих сферах — на транспорті, телекомунікаціях, користування радіочастотним ресурсом, у сфері поштового зв'язку. У сфері транспорту сертифікація здійснюється на залізничному, автомобільному, авіаційному транспорті.

До адміністративно-примусових засобів слід віднести відмову у видачі ліцензії, анулювання ліцензії, анулювання дозволу або відмову в продовженні терміну його дії, внесення припису щодо усунення порушень, здійснення заходів щодо обмеження надання певних послуг, попередження і, нарешті, застосування заходів адміністративної відповідальності.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]