Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

73. Адміністративна правосуб’єктність громадян України.

Адміністративно-правовий статус громадянина України встанов­люється обсягом та характером його адміністративної правосуб'єктності, котру складають адміністративна правоздатність та адміністративна дієздатність. Адмінініративна правоздатність — здатність мати суб’єктивні права та обов’язки , передбачені нормами адмін. Права. Адміністративна правоздатність виникає у суб'єктів адміністративного права з моменту їх виникнення (наприклад у фізичних осіб — з моменту народження, а у організацій (державних органів, установ, підприємств) — з моменту їх державної реєстрації. Адміністративна дієздатність здатність громадянина реалізовувати надані права і виконувати покладені на нього обов’язки . А.дієздатність не однакова для окремих груп і категорій громадян . ЇХ зміст та обсяг залежать від багатьох факторів : вік , стан здоровя , належність до певних соціальних груп .

74.Особливості адміністративної правоздатності громадян України.

Адмінініративна правоздатність — здатність мати суб’єктивні права та обов’язки , передбачені нормами адмін. Права. Адміністративна правоздатність виникає у суб'єктів адміністративного права з моменту їх виникнення (наприклад у фізичних осіб — з моменту народження, а у організацій (державних органів, установ, підприємств) — з моменту їх державної реєстрації. Відповідно, припинення адміністративної правоздатності настає з моменту фізичного зникнення суб'єкта (смерті фізичної особи, розформування державного органу, ліквідації підприємства чи організації). А.п. може бути повною або обмеженою. Обмеження полягає в тому , що в результаті дії адмін.-правових норм відбувається 1)звуження кола прав . 2) покладання на громадян додаткових обов’язків. А правоздатність не може бути відчужена. Громадя­нин не може навіть добровільно відмовитися від своєї правоздатності, така відмова не має законної сили. І лише на основі вироку або поста­нови суду адміністративна правоздатність може бути обмежена при вчиненні злочину або адміністративного проступку.

75. Особливості адміністративної дієздатності громадян України.

Здійснюючи свої права та обов’язки громадяни вступають в адмін.-правові відносини з виконавчо-розпорядчими органами . Адмін-правові відносини цього типу виникають у зв’язку з :1)реалізацією громадянином належних йому прав;2)виконанням покладених на громадянина обов’язків ;3)порушенням органами управління або їх посадовими особами прав та інтересів громадян;4)порушенням громадянином його правових обов’язків ;5)подання громадянином скарги , заяви з приводу недоліків у роботі держ.закладів , підприємств , організацій . А.дієздатність не однакова для окремих груп і категорій громадян . Їх зміст та обсяг залежать від багатьох факторів : вік , стан здоров’я , належність до певних соціальних груп .Напр. після досягнення 15 річного віку громадянин може бути засновником молодіжних і дитячих організацій або при досягненні 16 річнго віку громадянин може притягатися до адмін. Відповідальності .Стан здоровя – фактор, що виключає покладення на конкретних громадян деяких обов’язків . В адмін.-праовій науці виділяють три групи прав громадян : а) соц.-економічні - основа пр.. становища г-н , стосуються їх житт.діяльності ; б) політ права і свободи - права на свободу думки , совісті , релігії , зібрань , мітингів , об’єднань в політ партії ;в) особисті права і свободи - права , я які пов’язані з виконанням громадянами дій , спрямованих на задоволення особистих потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]