Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

119. Адміністративна відповідальність юридичних осіб.

Отже, вина юридичної особи — це психічне (свідоме) став­лення фізичних осіб, що входять до складу юридичної особи, до зв'язку між їх діями (бездіяльністю) і протиправними діями влас­не юридичної особи.

Види складів правопорушення, учасниками яких є юр особи6

1) Об’єктивно винне діяння – про наявність вини юр особи свідчить сам факт вчинення діяння.

2) Складне правопорушенняза одне адмін. правопорушення до адмін. відповідальності одночасно притягається і юр особа і її посадова особа. Має місце, коли об'єктивна сто­рона правопорушення юридичної особи, за яке передбачена ад­міністративна відповідальність, є необхідною ознакою об'єктив­ної сторони адміністративного правопорушення його посадової особи, і навпаки.

3) Правопорушення з виділеним суб'єктом дії становитимуть поведінку юр особи, однак суб’єтом відповідальності є фіз. особи. Має місце, коли необхідною ознакою його об'єктивної сторони є протиправні дії юридичної особи, а суб'єктом виступає посадова особа, що діяла від її імені, або така, чиї дії безпосередньо потягли за собою про­типравні дії юридичної особи.

120. Поняття адміністративного процесу.

Адміністративний процес — урегульований адміністративно-процесуальними нормами порядок вирішення індивідуальних справ органами державного управління, їхніми посадовими осо­бами, іншими уповноваженими суб'єктами у ході виконавчо-розпорядчої діяльності.

121. Особливості адміністративного процесу

Особливості адміністративного процесу:

1.Адміністративний процес має подвійну природу: з одного боку, є різновидом юридичного процесу, а з другого — видом управлінської діяльності.

2.У його змісті знаходить вираження не вся виконавчо-розпорядча діяльність, а лише вирішення індивідуально-конкретних справ у визначених юридичних формах.

3.Це юридична діяльність, урегульована специфічним видом норм адміністративного права — адміністративно-процесуальними нормами. Зміст названих норм виконує службову роль стосовно відповідних норм матеріального права.

4.Одним із учасників адміністративного процесу завжди виступає орган державного управління, його посадова особа або уповноважений суб'єкт.

5.Специфіка задач і змісту адміністративного процесу істотно відрізняють його від цивільного і кримінального процесів. Серед задач адміністративного процесу виконання правоохоронних функцій посідає вторинне місце, тоді як у цивільному і кримінальному процесах ці функції займають головне місце.

6. Особливими є також структура адміністративного процесу, способи і прийоми, що застосовуються під час розгляду справ, форми прийнятих рішень.

122. Принципи адміністративного процесу

Принцип законності

Принцип правової рівності

Принцип охорони інтересів особи та держави.

Принцип офіційності адміністративного процесу

Принцип об'єктивної істини

Принцип гласності. Принцип здійснення процесу державною мовою й забезпечення права користуватися рідною мовою Принцип презумпції невинуватості та правомірності дій громадян. Принцип швидкості та економічності процесу обумовлений оперативністю виконавчо-розпорядчої діяльності державних органів. Принцип самостійності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]