Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

95Порядок зміни актів державного управління.

Зміни застосовують з метою забезпечення ефективності актів управління, внесення до них необхідних доповнень, змін, проведення додаткових заходів або видання їх у новій редакції.

Здійснюється суб’єктом, який видав акт.

96Порядок зупинення актів державного управління.

Зупинення-спрямоване на забезпечення законності або доцільності в державному управлінні. Якщо виникає сумнів щодо законності акту, його дія зупиняється до моменту вирішення питання законності чи незаконності акту.

Уповноважений орган, посадова особа може зупинити дію акту з мотивів законності або доцільності.

Допускається зупинення всього акту або його частини, зупинення дії акту управління на всій території держави або окремій частині території, певному регіоні.

Цей захід застосовується для захисту як державних і суспільних інтересів, так і громадян від неправомірних дій органів виконавчої влади, їх посадових осіб. Дію актів зупиняють, наприклад, у зв'язку з поданням скарги, винесенням протесту прокурором у справах про адміністративні правопорушення тощо.

97Порядок скасування актів державного управління.

Скасування акта - це визнання недійсним (нечинним) акта повністю або окремих його приписів, положень. Акти можуть бути скасовані тими, хто їх прийняв, або вищим органом, посадовою особою.

Умовою для скасування акта управління можуть бути різні обставини, але найчастіше це застарілість акта чи його незаконність.

Скасування:

  • Акт ПУ-ПУ, КСУ (про неконституційність) ,Вищий адміністративний суд України (про невідповідність закону)

  • Акти КМУ-КМУ, ПУ, КСУ, Окружний адміністративний суд міста Києва

  • Акти ЦОВВ (міністерств, якщо НПА)-відповідний ЦОВВ,ПУ,КМУ,Окружний адміністративний суд м. Києва

  • Акти МДА-відповідна МДА, ПУ,окружні адміністративні суди

98Підстави припинення дії актів управління.

Припинення дії актів:

  • Закінчення строку, на який акт був прийнятий (строкові НПА)

  • Виконання приписів акту (індивідуальний акт)

  • Прийняття нового акту з даного питання: загальним є правило, що із введенням у законну силу нового акта державного управління автоматично припиняє свою силу акт з того самого питання, виданий раніше, хоча б у новому і не містилася вказівка на його припинення.

  • Скасування акту

99Поняття дефектних актів управління.

Акти, видані з порушенням вимог, які до них ставляться, є дефектними. Залежно від характеру і ступеня дефектності акти державного управління поділяються на заперечні і нікчемні. Види дефектних актів: -акти первісно нікчемні; -акти нікчемні в силу оспорювання;-акти відносно недійсні (заперечні). Первісно нікчемні акти - це акти державного управління, які не породжують юридичних наслідків із самого свого виникнення. Первісно нікчемними актами можна назвати акти, які містять вказівки на скоєння протизаконних кримінально карних дій, якими виконавців примушують до зради, до дій, що підривають суверенітет країни, до насильницького повалення конституційного ладу тощо.

При порушенні певних вимог закону акти державного управління можуть бути визнані неправомірними, і, залежно від характеру порушень, не породжувати юридичних наслідків з моменту їх прийняття (порушення закону); виявитися заперечними, тобто такими дефектними актами, які обов'язкові до виконання, але можуть бути заперечені заінтересованими органами чи особами у судовому або адміністративному порядку.

В праві, в тому числі адміністративному, діє презумпція законності прийнятих актів управління. Питання про визнання даного акта неправильним, дефектним вирішується компетентним державним органом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]