Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

90Класифікація заходів адміністративного примусу.

Державний примус - це психологічний або фізичний вплив державних органів (посадових осіб) на певних осіб з метою спонукати, примусити до виконання норм права.

Адміністративний примус - один з видів державного примуса.

  • адміністративно-запобіжні заходи: профілактична спрямованість. Заходи конкретної фактичної підстави застосування не мають, вони використовуються для попередження, профілактики правопорушень, а також для підтримання правопорядку за надзвичайних обставин, оскільки загроза суспільним і особистим інтересам, заподіяння їм шкоди можуть виникнути не тільки внаслідок вчинення правопорушення, а й в результаті стихійного лиха, дій душевнохворих або малолітніх тощо. заходи адміністративного припинення: Заходи адміністративного припинення — найчисленніші та найрізноманітніші з усіх адміністративно-примусових заходів — характеризуються насамперед тим, що їх застосування спричиняється реальною протиправною (в тому числі об'єктивно протиправною) ситуацією і починається в момент, коли вона досягла певного розвитку, тобто коли використання запобіжних заходів стає вже неефективним або зовсім марним.

    • заходи загального призначення

      • оперативні: оперативно вирішують конфліктну ситуацію, тобто конфлікт найчастіше вичерпується остаточно. Забезпечувальні: це не самостійні, а допоміжні заходи впливу: їх застосуванням забезпечується створення умов для притягнення порушника до адміністративної відповідальності.

    • заходи спеціального призначення: комплекс виняткових екстраординарних засобів адміністративного впливу. Спеціальний характер зазначених заходів визначає специфіку підстав їх застосування. Це, як правило, невідкладні випадки, коли необхідно припинити протиправні дії, небезпечні для життя і здоров'я людей.

  • заходи адміністративної відповідальності: застосовуються відповідно до законодавства, що регламентує провадження по справах про адміністративні правопорушення. Адміністративне стягнення (штраф, попередження, конфіскація майна тощо).

Окремі вчені-адміністративісти висловили думку про відсутність адміністративно-запобіжних заходів й існування так званих відновлювальних заходів.

Деякі вчені-адміністративісти висловлюють думку про існування ще однієї самостійної групи заходів адміністративного примусу — адміністративно-процесуального забезпечення (примусу).

Було висловлено також певною мірою спільну думку щодо класифікації заходів адміністративного примусу: запобіжні заходи (контрольно-профілактичні, спрямовані на виявлення правопорушень, і особливі, які мають за мету забезпечити особливу, виняткову державну або громадську необхідність) і правові санкції (заходи припинення, процесуального забезпечення, поновлювальні заходи і заходи покарання, або стягнення).

91.Поняття та юридичне значення актів державного управління.

Акт державного правління-засноване на законі однобічне юридично-владне волевиявлення повноважного суб’єкта виконавчої влади, спрямоване на встановлення адміністративно-правових норм чи виникнення, зміну або припинення адміністративно-правових відносин з метою реалізації виконавчої влади.

Юридичне значення актів управління виявляється в їхньому організуючому впливі на суспільні відносини та у безпосередніх юридичних наслідках. Такі юридичні наслідки, які тягнуть за собою пра­вові акти управління, можуть бути наступними:

  • акт встановлює або змінює правила поведінки, що є загальними і не містять вказівок щодо конкретних осіб;

  • акт покладає конкретні обов’язки на суб’єктів чи надає їм певні права;

  • індивідуальний акт слугує юридичним фактом, якщо законодавство пов’язує з ним виникнення, зміну чи припинення конкретних правовідносин у сфері виконавчої влади;

  • індивідуальний акт може носити юрисдикційний (правоохоронний) характер, тобто він може містити правову оцінку тих чи інших фактів, роз­в’язання спорів про право чи застосування встановленої законом санкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]