Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

105. Сутність та зміст маркетингової концепції управління підприємством

Управління маркетингом — це аналіз, планування, організа­ція, реалізація та контроль за здійсненням заходів, розрахованих на встановлення, зміцнення і підтримку взаємовигідних обмінів із цільовим ринком для досягнення конкретної мети підприємства.

Багато спеціалістів під управлінням маркетингом передбачають реалізацію ретельно продуманої інтегрованої політики підприємства на ринк>, що забезпечує:

цільову орієнтацію ринкової діяльності підприємства на забезпечення потреб суб'єктів промислового ринку;комплексність цієї діяльності, яка проявляється в чіткій послідовності — від задуму товару до його використання;урахування перспектив щодо вдосконалення товарного асортименту відповідно до потреб та умов використання.

Основні завдання управління маркетингом:

* формування цілей промислового підприємства та визначення шляхів їх досягнення:* повернення капіталовкладень;

* одержання прибутку;* вихід на новий ринок;

* збільшення частки підприємства на ринку; упровадження у виробництво нового товару тощо;* формування організаційної структури маркетингу підприємства, визначення повноважень, відповідальності за реалізацію маркетингових заходів;* аналіз ринку, попиту, конкуренції, поведінки споживачів тощо;

* розробка і реалізація маркетингових програм щодо створення та освоєння нових засобів виробництва;* підготовка планів закупівель матеріально-технічних ре­сурсів;

* формування виробничого плану;

* визначення відповідних стимулів (моральних та матеріаль­них) для працівників з метою досягнення поставлених цілей.

106. Передумова впровадження маркет. Концепції управління підприємством

Формулювання місії фірми

П}юцес стратегічного маркетингового планування починається з визначення місії фірми (корпоративної місії, місії бізнесу) — основної узагальненої довгострокової мети фірми, в якій задекларовано її призначення.

Місія це спосіб чіткого визначення основних напрямів діяльності фірми. Вона передбачає:

* призначення: для чого існує цей бізнес? і Хто отримує від цього вигоду? При цьому перелічуються вигоди всіх учасників бізнесу — акціонерів, споживачів, партнерів, постачальників;* стратегія — комерційна логіка бізнесу, яка передбачає визначення меж бізнесу (базового ринку) і конкурентних переваг фірми;* норми поведінки, якими керується компанія у своїй діяльності;

* система цінностей компанії.

Визнач. цілей фірми Місія визначає філософію фірми і має бути трансформ. у конкретні стратегічні цілі фірми (корпоративну мету).

Далі стратегічні цілі конкретизуються на кожному і управління. Маркетингові цілі підпорядковані загально фірмовим цілям, а маркетингова стратегія є складником стратегії фірми формується на основі стратегічного аналізу маркетингового середовища (стратегічного аудиту).

Можна назвати кілька цілей, що мас на меті будь• Прибуток. Класична економічна теорія віспі.їм фірма намагатиметься довести до максимальної не довгостроковий прибуток на вкладений капітал.•Дохід від продажу. Якщо прибуток достатній, фірмі ш

підтримати ЧИ збільшити рівень продажу наш 11, і мінімальною прибутковістю.

Частка ринку. Фірма на власний розсуд може збсреї ПИ чи збільшити свою частку ринку. Частка ринку - показник доходу конкретної фірми стосовно загального доходу всіх фірм галузі від продажу.

Вироби на продаж. Дохід від продажу може бути оман ливим через інфляцію. Тому фірма може вибирати — збері­гати чи збільшувати кількість виробів, які вона продає.

Виживання. Фірма, як правило, вибирає рішення, що вимагає; «розумних" витрат замість дій, які потребують великих витрат, бо останнє може виявитися небезпечним у майбутньому, оскільки фірма мусить вижити сьогодні, щоб залишитись у бізнесі завтра.

Соціальна відповідальність. Фірма намагається врівноважити суперечливі інтереси споживачів, службовців і акціонерів навіть за рахунок доходів.