Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

1. Сутність і задачі промислового маркетингу.

Промисловий маркетинг - діяльність, направлена на вивчення споживчого ринку з метою виробництва промислової продукції або надання послуг пром. характеру, які здобувають організації для виробництва іншої продукції і реалізація яких приносить прибуток. Є стратегічний і операційний маркетинг.

Задачі: 1.Аналітико-оцінювальні (сегментування ринку та вибір найкращого сегменту, дослідження споживачів, вивчення конкурентів, вивчення галузевих особливостей споживання товару, дослідження ринку, включаючи його кон’юнктуру; оцінка нових товарів та послуг, аналіз та оцінка маркетингової діяльності на підприємств і, вивчення загальноекономічних тенденцій.

2. Маркетингові задачі розробки стратегій (розробка товарної стратегії: розробка цінової стратегії, розробка рекламної стратегії, розробка стратегії збуту готової продукції, розробка ринкової стратегії підприємств).

3. Виконавчі задачі маркетингової діяльності (товаропереміщення, збут, комунікативні задачі (реклама, PR, особистий продаж, сервіс). Маркетингова діяльність має забезпечити: надійну і своєчасну інформацію про ринок, його структуру, динаміку попиту, інші зовнішні фактори, що впливають на діяльність підприємства; створення такого товару, який має більший рейтинг та конкурентоспроможність, ніж його аналоги в інших фірмах; цілеспрямований вплив на споживачів, на попит, на ринок для досягнення максимальної контрольованості сфери реалізації.

2. Роль промислового маркетингу в ринковій економіці

З поглибленням поділу праці виникають розбіжності між попитом та пропозицією, що вимагає створення такого механізму, який би подолав ці розбіжності. Цим механізмом є маркетинг. В цих умовах приділяється питання розвитку виробництва товарів, для виготовлення яких необхідні матеріальні ресурси, а також товарів, які користуються платоспроможнім попитом. Необхідність здійснення відтворення виробництва вимагає отримання прибутку. Високі ціни на сировину, паливо тощо викликають зростання витрат виробництва та їх питомої ваги в собівартості виготовленої продукції, а також стримують зростання зарплати. Цим зумовлюється необхідність маркетингу, який виявляє фактори найбільш ефективного використання у виробництві матеріальних, трудових та фінансових ресурсів з метою здійснення прибуткової діяльності в умовах формування ринкових відносин. Маркетинг дозволяє збалансувати потреби з можливостями ресурсів таким чином, щоб забезпечити ефективну діяльність підприємства. За допомогою механізму дії маркетингу підприємства мають можливість більш ефективно працювати на міжнародних ринках, підвищуючи рівень та якість продукції, сервісного обслуговування, щоб відповідати міжнародним вимогам. Отже, маркетинг дозволяє поліпшувати координацію наявних ресурсів, підвищувати інформованість та “перебірливість” покупців.

3. Маркетинг в комерційній діяльності промислового підприємства.

Маркетинг займає важливе місце в комерційній діяльності підприємства. Комерційний успіх підприємства визначається головним чином рівнем прибутку, який фірма отримує після продажу своїх товарі чи надання послуг. Адже, метою маркетингу є забезпечення рентабельності, тобто визначеної прибутковості у встановлених часових межах. Для її досягнення потрібно вирішити дві проблеми: продати максимально можливу кількість товарів фірми, задовольнити потреби споживачів. Отже, щоб фірма мала комерційний успіх, необхідно вдало організувати товарну, цінову, комунікаційну політики маркет, а також інші напрямки маркетингової діяльності.