Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

8. Виконавчі задачі маркетингової діяльності.

Виконавчі задачі маркетингової діяльності:

* товаропереміщення – фізичний рух продукції від виробника до споживача;

* комунікативні задачі – реклама, PR, особистий продаж, прямий маркетинг та ін..

* сервісне обслуговування.

9. Концепції промислового маркетингу:

В залежності від конкретних умов може бути застосована одна з п’яти концепцій маркетингу.

Концепція виробництва. Суть у тому, що виробники основну увагу приділяють удосконаленню виробництва даного товару, технології його виготовлення, зниженню витрат виробництва. Вирішальну роль на формування попиту відіграє ціна. Ця концепція не враховує вплив зовнішніх факторів на діяльність фірми.

Концепція товару. Увага приділяється постійному збільшенню якості продукції. Недоліком є те, що товар вдосконалюється заради самого товару, фірма перестає враховувати потреби споживачів. Ця концепція має право на існування в умовах ринкової економіки, на тих галузях, які в основному працюють на державне замовлення чи при жорстко визначених критеріях. Прикладом можуть бути підприємства оборонної промисловості, підприємства, що випускають обладнання для космічних досліджень тощо.

Концепція збуту. Центр уваги процесу управління фірмою ставить активний збут вироблених товарів.

Концепція маркетингу. Увагу приділяє дослідженню потреб споживачів, досягненню максимального прибутку забезпечується шляхом всебічного задоволення цих потреб.

Концепція соціально-етичного маркетингу. Зміни в ринковій ситуації, спричинені прискоренням НТП, демографічними коливаннями, енергетичною кризою тощо призвели до трансформації концепції маркетингу. Метою такої концепції є досягнення необхідного рівня задоволення потреб з точки зору не тільки окремого споживача, а й суспільства в цілому. Головна увага приділяється інтересам суспільства.

Кожна з цих концепцій характеризується початковим пунктом управління та шляхом досягнення основної мети підприємства – отримання прибутку.

10. Маркетинг – інструмент досягнення цілей підприємства

Маркетинг це інструмент досягнення цілей підприємства. Тому з формуванням цілей підприємства необхідно визначити цілі маркетингу. Цілі маркетингу відображають мету підприємства, є подальшою її конкретизацією, вказують шляхи їх досягнень. Серед цілей маркетингу можна виділити наступні: задоволення потреб споживачів, перевершення конкурентів на ринку, збільшення обсягів продажу та прибутку, збільшення ринкової частки фірми. Якщо, наприклад, мета підприємства – зростання прибутку, то основу цілей маркетингу можуть складати: зростання кількості покупців, удосконалення товару та зниження собівартості його виробництва, зростання ціни на товар. Цілі маркетингу підприємства формуються, головним чином, виходячи з його спеціалізації. На промислових підприємствах, які виробляють продукцію виробничо-технічного призначення, основу для формулювання маркетингових цілей складають: рівень рентабельності, розробка нової продукції, обсяг реалізації, ціна.

11. Спрямованість стратегії розвитку виробництва.

Стратегічне планування є невід’ємною частиною розвитку виробництва. Воно заклечається в управлінні процесами створення та підтримання стратегічної відповідності між цілями підприємства, його потенційними можливостями та шансами у сфері бізнесу.

Встановлення цілей підприємства базується на такому баченні бізнесу та стану ринку у відповідності з яким формується стратегічна господарська зона (СГЗ). СГЗ – сегмент ринку, на якому підприємство працює чи бажає працювати. Вона включає сумарні потреби та загальні номенклатурні об’єми споживання.

Маркетингові стратегії мають наступне спрямування:

* виживання,

* існування на досягнутому рівні,

*зростання (інтенсивне, інтеграційне, диверсифікаційне).

В процесі виробництва та реалізації продукції можливо використовувати не одну стратегію, а декілька, які доповнюють одна одну і створюють певний континуум. Континуум стратегій в маркетингу – це декілька наявних взаємопов’язаних стратегій в безперервному змінюванні.

Спрямованість стратегій розвитку виробництва у розвинутих країнах має такі особливості: в економіці великий об'єм ВП припадає на сферу послуг, виробництво характеризується гнучкістю, носить одиничний характер, невелика місткість ринків збуту. Країни, що розвиваються, мають наступні тенденції: виробництво орієнтовано на продукт, послугу, особливу клієнтуру, на певну групу споживачів.