Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

44. Прогнозування в маркетингових дослідженнях.

Прогноз товарного ринку – це об’єктивне ймовірнісне судження про динаміку найважливіших характеристик товарного ринку та їх альтернативні варіанти за умов виконання сформульованих гіпотез. Вимоги до прогнозу товарного ринку. 1) надійність та наукова обґрунтованість; 2) системність з урах чинників, які будуть здійсн вплив у майбутньому; 3)аргументов-ть та об’єктивність прогнозу; 4) наявність альтернативних варіантів розвитку, чітке формув всіх гіпотез та передумов покладених в їх основу; 5) веріфікованість – наявність надійної оцінки достовірності і точності прогнозу для його коригування; 6) чітка і ясна мова формулювань; 7) плановий хар-р та своєчасність прогнозу.

Прогноз продажу – це ті обсяги товарів, які фірма розраховує продати у конкретний проміжок часу, виходячи з існуючої кон’юнктури та місткості ринку.

Відомі два підходи до прогнозування обсягів продажу: некількісні та кількісні.

Некількісні підходи:

1. Жюрі керівників вищ ланки (експертні оцінки);2. об’єднана оцінка ПЗ торгівельними агентами. При цьому необхідно враховувати індекс песимізму тов агентів = (досягнутий обс прод-ї мин р – прогноз прод за минул рік) / прогноз продаж на минул р.;3. очікування покупців – опитування споживачів стосовно того, що і скільки збираються купувати;

4. метод Дельфі (мозг атаки);

5. створ сценаріїв майб роз-ку обсягів збуту

Кількісні підходи:* Множинна регресія (пошук рівн-ня зал-ті майб обс збуту від б-яких фак-ів);* метод станд розпод ймов-ті (експертн методом визнач значення 3-х видів прогнозу збуту: О- оптиміс, П- песиміс, М- найб ймов. ПЗ= (О + 4М + П)/6; станд відхил = (О-П)/6) найбільш вірогідне значення збутового прогнозу з ймовірністю 25% буде знаходитись в межах  2 стандартні відхилення, на базі мин періодів;* кореляц аналіз-визначення статистично значимих чинників впливу на обсяги збуту продукції;* прогнозув на основі частки р-ку- майбутні обсяги збуту визначаються виходячи із прогнозу загальних обсягів збуту галузі і запланованої частки ринку підприємства;* аналіз кінцевого використання – базується на аналізі обсягів збуту кінцевої продукції (для прогнозування обсягів збуту мат-ів, сиров, напівф-ів);

* аналіз часових рядів (рядів динаміки) – прогноз встановлюється, виходячи з 4 видів коливань: циклічних, безсистемних, періодичних, трендів.

45. Товарна політика та управління асортиментом продукції.

Товарна політика - це визначений курс дій товаровиробника щодо формування товарного асортименту; його управління; забезпечення конкурентоспроможності товарів на необхідному рівні; знаходження для товарів цільових сегментів ринку; розробки і здійснення стратегії упаковки, маркування, сервісного обслуговування товару; модифікації і модернізації товару і подовження тим самим життєвого циклу товарів (ЖЦТ) і меж використання товару.

Завдання товарної політики:

- задоволення потреб споживачів;

- оптимальне використання технологічних потужностей;- формування асортименту, що основується на плануванні рентабельності і обсягу прибутку;- завоювання нових споживачів шляхом розширення сфери використання наявних товарів;- забезпечення оптимальної програми випуску продукції, темпів її оновлення з урахуванням життєвого циклу, співвідношення «старих» і «нових» виробів;- вихід на ринок з принципово новими товарами і вилучення із виробничої програми «старих» товарів, які втрачають ринкові позиції.

Основна мета товарної політики:

- забезпечити прибуток;- підвищити товарообіг;- підвищити частку ринку, на якому діє фірма;- знизити витрати на виробництво та маркетинг;- поліпшити імідж;- знизити ризик.

Розроблення і здійснення товарної політики погребують виконання таких умов:

- чітке визначення цілей виробництва, збуту і експорту па перспективу;- існування стратегії виробничо-збутової діяльності підприємства;

- глибинні знання ринку і характеру його потреб;- ясне уявлення про свої можливості і ресурси нині і в перспективі.

Товарний асортимент - це динамічний набір номенклатурних пози­цій (типорозмірів, марок, моделей) продукції, яка користується потен­ційним попитом на ринку і забезпечує успішне функціонування підпри­ємства па тривалу перспективу.

Його основні характеристики - широта (кількість асортиментних груп товарів), насиченість (загальна кількість окремих товарів), глибина (варіанти пропозицій товарів у рамках кожної асортиментної групи) та гармонійність (ступінь наближення товарів).

Формування товарного асортименту - це поєднання конкретних товарів і їх окремих ліній, улаштування співвідношень між «новими» і «старими» товарами, наукомісткими і звичайними, матеріальними това­рами або ліцензіями і ноу-хау.

При формуванні товарного асортименту необхідно враховувати ви­моги споживачів окремих сегментів ринку, а також необхідно забезпе­чувати найбільш ефективне використання матеріальних, технологічних, фінансових ресурсів, для того щоб виробляти продукцію з найменшими затратами.