Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

47. Управління розвитком нового продукту.

Одним із основних об’єктів уваги кожної фірми є впровадження на ринок нової продукції.

При розробці концепції нового товару виникає ряд послідовних задач, рішення яких визначає його комерційний успіх на товарному ринку.

Перш за все необхідно виявити, які техніко-економічні і експлуатаційні показники в даний момент не задовольняють споживача. В якому напрямку слід вести роботу для того, щоб завоювати інтерес споживачів до своєї продукції. Багато нових ідей виникає завдяки вивченню і врахуванню потреб і побажань споживачів. Такі ідеї надходять до фірми через її зовнішні служби, торгівельну сферу або в результаті спеціальних досліджень ринку. Після набору достатньої кількості ідей проводиться їх фільтрація (відбір), ціль якого – як можливо раніше виявити і відстояти заздалегідь непридатні. Після цього етапу створюється первинна концепція нового товару, який потребує перевірки. Здійснити це можна, якщо надати покупцеві дослідний примірник або докладне описання продукту, який готується до випуску. Тут важливо визначити чи зрозумілі споживачеві переваги існуючого товару в порівнянні з аналогами, які вже існують на ринку. готовий споживач купувати цю продукцію і замінити нею традиційну, чи задовольнить цей виріб потреби споживача та інше. На наступному етапі потрібно провести ретельний економічний аналіз прогнозованого попиту, витрат виробництва та збуту, інвестицій, рівня прибутковості, питання конкуренції. Якщо всі попередні етапи пройшли успішно, то можна братися за розробку виробу. Саме на цьому етапі стане очевидно, чи піддається ця ідея практичному втіленню в продукцію, рентабельну як з технічної, так і з комерційної точки зору. Етап розробки продукції має на меті створення її марки, упаковки, а також комплексу супровідних послуг (сервіс). Тут не тільки створюється прототип, а й здійснюються спеціальні дослідження споживчих властивостей, їх відповідності стандартам та сподіванням споживачів. Часто, враховуючи важливість таких заходів, їх виділяють в окрему фазу планування продукції – пробний маркетинг – це пред’явлення реальної продукції потенційним споживачам в умовах реального продажу з метою побачити, що і як вони купують. Пробний маркетинг вивчає смаки, тестує використання продукції невеликими групами потенційних споживачів, прогнозує її успіх чи неуспіх на ринку. часто нові продукти після цього модифікують, удосконалюють і знову віддають на пробу. Останнім етапом являється розгортання виробництва і комерційної реалізації продукції. Тут треба взяти до уваги те, що темпи зростання і загальний рівень збуту нової продукції залежить від двох взаємопов’язаних процесів поведінки споживачів. Один з них – процес визнання продукції – поведінка і дії окремих споживачів щодо визнання й купівлі нових товарів. Другий процес – розповсюдження продукції, тобто час від впровадж. до насичення ринку новим товаром.

48. Управління якістю промисл. Продукції.

Якість товарів або послуг являється одним з найважливішим факторів успішної комерційної діяльності. Якість – це сукупність властивостей продукції, що характеризують її призначення, особливості, корисність і здатність задовольняти конкретні потреби споживачів. Вона залежить від рівня розвитку науки і техніки, прогресивності виробництва, кваліфікації кадрів і може бути визначена показниками якості самої продукції, якості її виготовл., експлуатації та супровідних послуг.

Управління якістю – це діяльність і методи оперативного характеру, направлені на задоволення вимог щодо якості продукції. Зміст управління якістю продукції носить системний характер і включає в себе конкретні заходи, такі, як планування підвищення якості, організація розробки і випуску продукції, прогнозування потреби, технічного рівня і якості продукції, а також атестація продукції. Метою процесу управління якістю продукції являється виробництво машин і обладнання у відповідності з суспільними потребами в них і замовленнями споживачів при тісному зв’язку з ними відділів і служб маркетингу. Саме вони мають всі можливості для виявлення і визначення потреб, сприяють їх переробці в конструктивні ідеї, а потім активно приймають участь в плануванні і розробці нової продукції з необхідним споживачу рівнем якості. Важливим в управлінні якістю являється підтримка зворотного зв’язку з ринком і здійснення нагляду за продукцією. З цією метою розробляється система раннього виявлення дефектів, яка забезпечує надходження інформації про відмову виробу або його повернення, особливо на стадії впровадження, що дозволяє своєчасно внести необхідні корективи.

Служба маркетингу, приймаючи участь в процесі управління якістю на всіх етапах економічного життєвого циклу товару, особливу увагу приділяє забезпеченню якості в період експлуатації, оскільки саме в цих умовах реалізуються проектні хар-ики товару.