Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

89. Рекламна стратегія. Витрати на рекламу.

Розробка рекламної стратегії включає:1.визначення цільової аудиторії-це адресат рекламної комунікації.2. розроблення концепції товару,від якої залежить і вибір засобів розповсюдження реклами. Треба відповісти на наступні запитання:як товар позиціонується на ринку; який його етап життєвого циклу тощо.3. вибір засобів розповсюдження реклами ( реклама у пресі, на телебаченні, радіо,пряма поштова, в Інтернеті тощо). 4.створення рекламного звернення

Найбільш складним елементом є розрахунок витрат. На практиці знаходять застосування наступні методи розрахунку:

1. фіксованого процента - витрати встановлюють як частку (у %) від торішнього або очікуваного об'єму продажу; • відповідність конкуренту - асигнування на рекламу повинна бути рівна асигнуванням конкурента, що має рівну частку на ринку; 2.максимальних витрат на рекламу тратять як можна більше; 3. метод залежно від цілей та завдань - оцінюють витрати на виконання тієї роботи, яку має бути виконати.4.метод фіксованих відрахунків на рекламу в калькуляції собівартості виробу.5.експертний метод (коли відсутні надійні джерела інформації, але є досвідчені експерти)

90. Планування програми ринкового визнання товару підприємства.

Організація рекламної кампанії. Рекламна кампанія починається зі збору відомостей про ринок, його особливості, попит, побажання і звички споживачів. На цій основі розробляється план кампанії, відточуються рекламні ідеї.

Виходу нового товару на ринок передує широка ознайомлювальна робота з потенційними споживачами, агітація їх на користь придбання цього товару, що проводиться рекламною службою, яка в той же час допомагає іншим підрозділам зібрати інформацію про новий товар, його переваги і недоліки.

Нарешті, коли всі плани підготовлені, узгоджені з іншими службами, перевірені і приведені в дію, внесені необхідні корективи в товар, його упаковку, канали збуту і т.п., випробувані рекламні ідеї, звертання, вибрані найбільш ефективні засоби реклами, товар просувається на ринок. Тепер служба реклами стежить за коливаннями попиту. Всі відомості про те, як покупці оцінюють новий товар, оперативно передаються у відповідні підрозділи фірми для прийняття необхідних рішень. Потрібно зазначити, що проведення реклами покладають не тільки на маркетингові служби і рекламні відділи компаній, але і на посередників, в ролі яких виступають рекламні агентства. Рекламне агентство бере на себе творчі і виконавські функції, виготовляє оригінали реклами, проводить комплексні рекламні кампанії і окремі заходи, взаємодіє з виробничою базою, іншими рекламними і видавничими фірмами (в тому числі зарубіжними), підтримує зв'язок з засобами поширення реклами, розміщує в них замовлення на публікацію, контролює проходження і якість виконання замовлень, виставляє рахунки рекламодавцю і оплачує рахунки засобів поширення реклами. Таким чином, як і будь-яку діяльність, рекламу потрібно планувати. Планування реклами являє собою процес визначення цілей і витрат. Процес прийняття рішень щодо рекламування складається з:1. Ідентифікація цільового ринку

2. Візначення цілей рекламування

3. Розрахунок бюджету

Найбільш складним елементом є розрахунок витрат.

4.Розробка текстової частини реклами

5.Вібір носіїв реклами

6.Складання графіка рекламування

У ході самого процесу рекламування виділяють:1.Тестування реклами

2.Безпосереднє рекламування

Процес контролю й управління включає:

1.Оцінка програми рекламування

2.Запровадження корективів