Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

66. Етапи стратегічного планування.

Маркетингове планування – це управлінський процес створення та підтримування відповідності між цілями фірми та її потенційними можливостями у процесах ринкової діяльності.

Етапи:1.Визначення та врахування головних цілей підприємства (базується на аналізі тенденцій змін внутрішнього та зовнішнього середовища та аналізі економічного стану фірми).2.Оцінка стану поточних та перспективних можливостей підприємства.

3.Оцінка та вибір стратегій розвитку.

4.Виявлення нових ринкових можливостей підприємства.5.Аналіз планів науково-дослідних та проектно-конструкторських робіт.

6.Аналіз альтернативних стратегій.

7.Розробка стратегій фірми по рівнях управління, напрямкам діяльності та термінам виконання робіт. 8.Розробка та реалізація конкретних планів маркетингу.

67. Стратегічне планування промислового маркетингу.

Маркетингове планування – це управлінський процес створення та підтримування відповідності між цілями фірми та її потенційними можливостями у процесах ринкової діяльності. Етапи:

1.Визначення та врахування головних цілей підприємства (базується на аналізі тенденцій змін внутрішнього та зовнішнього середовища та аналізі економічного стану фірми).

2.Оцінка стану поточних та перспективних можливостей підприємства.

3.Оцінка та вибір стратегій розвитку.

4.Виявлення нових ринкових можливостей підприємства.

5.Аналіз планів науково-дослідних та проектно-конструкторських робіт.

6.Аналіз альтернативних стратегій.

7.Розробка стратегій фірми по рівнях управління, напрямкам діяльності та термінам виконання робіт.

8.Розробка та реалізація конкретних планів маркетингу.

68. Планування маркетингової діяльності на поточний рік.

Конкретизація планових маркетингових дій здійснюється за допомогою оперативних (річних) планів. Цикл річного планування починається з детального дослідження споживачів і закінчується через 48 тижнів (за 10 тижнів до початку планового року) затвердженням керівником.

Розробка річного плану маркетингу здійснюється поетапно шляхом консультації зі спеціалістами фірми, її експертами. План ретельно вивчається, доробляється й аналізується на різних рівнях управління. Етапи:1.Отримання необхідної інформації від маркетингових досліджень.

2.Знаходження творчих альтернатив використання маркетингових засобів.

3.Зустріч зі своїми спеціалістами з маркетингу для постановки завдань щодо рекламування.

4.Отримання результатів збуту за минулий рік.

5.Ідентифікація ключових проблем і можливостей наступного року, з якими доведеться мати справу у переговорах з дослідницькими, рекламними та іншими фірмами.6.Створення робочої групи з лінійних керівників, якщо плануються зміни продукту, упаковки тощо.7.Написання та розповсюдження пам’ятних записок щодо ключових питань маркетингового планування.

8.Аналіз структури маркетингу, поведінки конкурентів.9.Складення проекту плану маркетингу.10.Подання плану для внесення коректив. 11.Затвердження плану.