Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

49. Конкурентноздатність промислових товарів та її вплив на розвиток вир-ва.

Конкурентоспроможність у найширшому розумінні визначає можливість продажу товару на конкретному ринку в конкретний проміжок часу. Для створення конкурентоспроможної продукції продуцент повинен максимально точно передбачити властивості й головні показники товару, які й визначатимуть вибір споживача. Такими показниками найчастіше є технічні, економічні, організаційні параметри.

До групи технічних параметрів, які використовують для оцінювання конкурентоспроможності, відносять здебільшого показники призначення та надійності, а також ергономічні та естетичні.

До економічних параметрів відносять витрати матеріалів у с/в продукції, витрати праці, ціна купівлі, вартість експлуатації.

Серед організаційних параметрів можна виділити комплектність та термін поставки, гарантії експлуатації в певних умовах використання та ін..

Конкурентоздатність визначається відношенням корисного ефекту (ЕК) до сумарних витрат, які включають видатки, повязані із придбанням, і з експлуатацією товару, тобто з ціною споживання (ЦС):

К= ЕКЦС  мах

Чим кращим є це співвідношення, тим вищим вважається рівень конкурентоздатності товару. Бути конкурентоздатним означає не тільки протистояти конкуренції, а й переважати її.

50. Конкурентоздатність товарів та фактори, які її визначають.

Конкурентоспроможність у найширшому розумінні визначає можливість продажу товару на конкретному ринку в конкретний проміжок часу.

Оскільки потреби кожного окремого споживача складаються під дією широкого комплексу факторів і носять індивідуальний характер, оцінки одного і того ж товару різними споживачами можуть не співпадати. Відповідно неоднаковими і будуть їх переваги, вибір із маси аналогічних товарів, які пропонуються на ринку. Отже по відношенню до конкретного споживача конкурентоспроможність товару буде індивідуальна.

Для об’єктивної оцінки конкурентоспроможності необхідно використати ті ж критерії, якими оперує споживач, обираючи товар на ринку.

Такими показниками найчастіше є технічні, економічні, організаційні параметри.

До групи технічних параметрів, які використовують для оцінювання конкурентоспроможності, відносять:

1.Класифікаційні параметри, які визначають належність виробу до певного виду, класу, типу продукції;

2.Конструктивні (характеристики конструкторсько-технологічних рішень)

3.Нормативні – такі, що відповідають міжнародним стандартам, нормам, правилам;

4.Ергономічні (гігієнічні, антропометричні, фізеологічні, психологічні тощо), які демонструють відповідність товару властивостям людського організму та психіки, надійність функціонування людського комплексу;

5.Естетичні, які характеризуються єдністю змісту і форми предмету;

До економічних параметрів відносять: енергомісткість та економічність у споживанні сировини на одиницю продукції, що випускається . Також відносяться повні затрати споживача (ціна споживання) по придбанню і використанню продукції.

Серед організаційних параметрів можна виділити комплектність та термін поставки, гарантії експлуатації в певних умовах використання та ін..