Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

40. Конкуренція на сучасному ринку промислової продукції та її методи.

Конкуренція – притаманне товарному виробництву змагання між окремими господарськими субєктами, заінтересованими у більш вигідних умовах виробництва і збуту товарів.

Можна виділити наступні головні методи конкурентної боротьби:

Цінова конкуренція – притаманна для ринків з високим коефіцієнтом цінової еластичності. Суб’єкти господарювання використовують безпосередньо зниження цін і широке інформування про це (пряма цінова конкуренція) або виведення на ринок нового, якіснішого й ефективнішого товару за цінами традиційного (непряма цінова конкуренція).

Товарна конкуренція – це змагання товарів. Вона в свою чергу поділяється на функціональну (між різними товарами, які задовольняють ту ж саму потребу), видову ( між товарами, які призначені для задоволення тієї самої потреби, але різняться за якимось суттєвим пораметром) і предметну ( між ідентичними товарами різної, іноді навіть однакової якості).

Організація післяпродажного обслуговування. Цей метод широко застосовується виробниками складних машин і обладнання і заключається в тому щоб забезпечити споживача великим набором послуг і в більш короткий час, чим це роблять конкуренти.

Організація збуту. Підприємство намагається перевищити конкурентів по ступеню охоплення споживачів каналами збуту, намагаючись привабити найбільш до цього компетентних посередників.

Реклама і стимулювання збуту. Реклама покликана формувати нові потреби, поширювати потенційний ринок даного підприємства. В числі рекламних міроприємств використовується такі форми стимулювання, як безкоштовне розповсюдження зразків товару, ярмарки, конференції та інші види не систиматичних акцій.

Злочинні (незаконні, недобросовісні) методи конкуренції. Інструментами є промислове шпигунство, переманювання спеціалістів, випуск підробок, копіювання зразків.

41. Кон’юнктура ринку та її вплив на маркетингову діяльність промислових підприємств.

Кон’юнктура ринку – це наявна економічна ситуація, яку характеризують співвідношення між попитом і пропонуванням, рівень і динаміка цін, товарних запасів та інші економічні показники і фактори. Найважливішою характеристикою К ринку є динаміка цін, які в більшості випадків здатні суттєво вплинути на співвідношення попиту і пропозиції конкурентних виробів на ринку. Не тільки ціна визначає к-сть реалізованого товару. Важливе значення мають також фінансові можливості споживачів, ємкість ринку і ступінь його насиченості. Аналіз експортно-імпортних відносин включає в сбе вивчення динаміки експорту і імпорту даного виробу вцілому по країні і по окремим галузям, зміна питомої ваги імпорту в споживанні даного виробу основними галузями-споживачами. Аналіз цін дозволяє виявити основні тенденції їх зміни і визначити найбільш суттєві фактори, які впливають на ці зміни: зростання або падіння витрат виробництва, співвідношення попиту і пропозиції, позиція підприємства виробника в галузі, дії постачальників і динаміка цін на сировину і матеріали. Вивчаючи конюктуру товарного ринку, особливу увагу маркетолог повинен звернути на взаємозвязок ціни, попиту, і пропозиції, на те, яким чином при зміні ціни змінюється попит і пропозиція досліджуваних виробів.

Незважаючи на нестійкість кон’юнктури конкретних товарних ринків і різноманітність її проявів, певні періоди в розвитку кон’юнктури можуть характеризуватись стійким співвідношенням її найважливіших показників і характеристик. Найхарактернішими видами товарної кон’юнктури вважають зростаючу, високу, падаючу та низьку кон’юнктури. Основними ознаками зростаючої кон’юнктури, що формується в умовах товарного дефіциту (перевищення попиту над пропозицією), є зростання цін і збільшення кількості укладених договорів. Для високої (стабільної) кон’юнктури характерні відносна стійкість високих цін і найбільша активність споживачів та постачальників. Падаюча кон’юнктура зумовлена затоварюванням ринку (пропозиція перевищує попит) і характеризується зниженням ринкових цін, скороченням кількості укладених договорів. Низькій (млявій) кон’юнктурі притаманні стабільно низькі ціни і пасивність суб’єктів ринку.