Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

53. Інноваційна політика промислового підприємства.

У центрі стратегії розвитку будь-якого підприємства лежить мета розширення. Диверсифікації чи інновації. Дослідники відзначають, що на найуспішніших підприємствах 40-60% обороту забезпечується товарами-новинками.

З поняттям «інновація» пов'язується розроблення нових това­рів та послуг на умовах привабливіших для покупця ніж існуючі. Інноваційний потенціал передовсім виявляється через здатність підприємств виробляти наукомістку продукцію, що відповідає вимогам ринку. Розрізняють технологічну та продуктову іннова­цію. Кінцевим результатом продуктової інновації є науковий продукт на основі патентної або іншої тимчасової монополії під­приємства. Технологічна інновація поліпшує якість продукту, створює його нову модифікацію.

Також, в залежності від обраного критерію існують наступні підходи до класифікації інновацій:

в залежності від природи змін фізичних чи характеристик сприйняття нового товару:

оригінальні (радикально нові),оновлені (модифіковані),товари з новим позиціонуванням (змінені характеристики сприйняття),в залежності від рівня новизни:,нові для фірми,нові для ринку

* в залежності від рівня ризику:ринок та технологія відомі, отже ризик мінімальний (в такому випадку фірма спирається на свою компетентність та попередній досвід),новий ринок, але відома технологія, ризик в основному комерційний (успіх визначається маркетинговим ноу-хау фірми),ринок відомий, але нова технологія, ризик технологічний (успіх залежить від технологічного ноу-хау фірми),новий ринок і нова технологія, ризики сумуються і обумовлюють стратегію диверсифікації.

* в залежності від джерела ідеї створення нового товару:товари, які «втягуються попитом», тобто обумовлені сформованими на ринку потребами,товари, які «виштовхуються лабораторією», тобто базуються на фундаментальних дослідженнях і можливостях технології.

Ключові фактори успіху нововведень:

*інновації мають базуватись на довгостроковому цільовому і стратегічному плануванні; *величина і структура підприємства, а також наявні фінансові ресурси мають сприяти здійсненню запланованої інновації;*мусить бути достатня кількість «ноу-хау» для використання різних технологій і різни цільових ринків;*щоб швидко виявити потреби і відповідно реагувати на них, необхідно здійснювати постійний обмін інформацією з потенційними замовниками і експертами, *нововведення фірми мають помітно відрізнятись від пропозицій конкурентів.

54. Фактори, які зумовлюють асортимент продукції підприємства.

Асортимент продукції – це види, типи, сорти, розміри, марки продукції, яку випускає підприємство. Формування асортименту базується на необхідності найбільш повного задоволення потреб суспільства в виробах, які користуються попитом.

Асортимент промислової продукції обумовлений широтою і різновидністю потреб на самі різні вироби. Вихідний і найбільш важливий фактор при плануванні асортименту продукції – це виявлення потреби в ній з використанням аналітичних, статистичних або експертних методів на основі чіткого уявлення про виріб. Незалежно від того, пов’язано виробництво виробу з потребою споживачів, чи являється воно оригінальною розробкою виробника або запозичене на ярмарку ідей, необхідні попередні дослідження, які характеризують потребу в даному виробі:

* Наявність реальної чи потенційної потреби в даному виробі, її кількісні і якісні характеристики.* Коло потенційних споживачів, їх переваги і фінансові можливості.* Перспективи розширення сфери застосування виробу і нарощування обсягу його виробництва.* Стан і характеристика виробництва аналогічної продукції на підприємствах конкурентах.* Порівняльна характеристика техніко-економічних показників аналогічних виробів і пропонованого для виробництва.