Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДЛЯ ЗАОЧКИ КЛИНИКИ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать

Тема 1.3. Професійна відповідальність та етика юриста

  1. Теоретичний аспект поняття «етики» і «моралі».

  2. Принципи роботи адвоката практикуючого юриста.

  3. Професійна відповідальність та підстави її настання

1. Теоретичний аспект поняття «етики» і «моралі». Студенти повинні чітко відмежовувати поняття «етики» та «моралі» та окреслити ознаки моралі і привести приклади з життя.

Разом з професійними якостями юрист повинен дотримуватись загальноприйнятих норм етики і моралі. Що таке етика і мораль і чим відрізняються між собою ці два поняття. У тлумачному словнику російської мови за редакцією проф.. Д.Н. Ушакова, поняття «Етика» визначається як – вчення про основні принципи моральності і про норми людської діяльності з погляду. «Мораль» з лат. (mores-нрави), це одна з форм суспільної свідомості, що виконує функцію регулювання поведінки людей у всіх сферах суспільного життя. Це система вимог до людини, понять про добро і зло.

Ознаки моралі:

1. Суспільний характер – трактування її норм залежить від суспільства яке ними користується, тобто виражає інтереси суспільства;

2. Об’єктивність – мораль не залежить від волі конкретної людини, оскільки її створення – тривалий історичний процес.

3. Нормативний характер – існує у формі і принципів, які закріплюють дозволену або заборонену поведінку.

5. Імперативний та універсальний характер – норми моралі обов’язкові для кожної людини у всіх її життєвих ситуаціях.

6. Специфіка механізму регулювання поведінки людини: шляхом вироблення духовних цінностей (уявлення про добро і зло, справедливість, відповідальність, почуття дружби, любові), які сприймаються моральною свідомістю людини, перетворюються в її ціннісні орієнтири, переконання, й реалізуються у вчинках.

7. Специфіка у санкціях (совість, громадський осуд).

8. Підтримує і захищає єдність та цілісність спільноти.

«Етика» - це саме вчення про мораль, а «Мораль» - це сукупність певних правил поведінки, які загально прийняті і визнані у певному суспільстві, соціальній чи професійній групі людей.

  1. Принципи роботи адвоката практикуючого юриста. Студенти повинні дати характеристику моральним принципам юристів та навести приклади з життя щодо їх використання юристом у своїй роботі. Знати в яких нормативних актах вони містяться.

Принцип незалежності. максимальної незалежності адвоката у виконанні своїх професійних обов’язків, що передбачає свободу від будь-якого зовнішнього впливу, тиску чи втручання в його діяльність, зокрема з боку державних органів, а також від впливу своїх особистих інтересів.

Принцип конфіденційності. Відомості що стали відомі консультанту, або іншому співробітнику клініки, внаслідок виконання ним своїх обов’язків повинні зберігатися в таємниці. Дія цього принципу не обмежується в часі.

Принцип дотримання законності, Співробітник ЮК не може давати клієнту поради, свідомо спрямованих на полегшення споєння правопорушень, або іншим чином умисно сприяти їх скоєнню клієнтом юридичної клініки або іншими особами.

Принцип неприпустимості представництва клієнтів з суперечливими інтересами. Співробітник ЮК не може представляти ( в тому числі консультувати) одночасно двох або більше клієнтів, інтереси котрих є взаємно суперечливими, або з високим ступенем вірогідності можуть стати суперечливими по одній і тій же справі.

Принцип компетентності та добросовісності. Передбачає знання відповідних норм права, наявність необхідного досвіду їх застосування, доскональність в урахуванні всіх обставин, що стосуються доручення клієнта і можливих правових наслідків його виконання, ретельну підготовку до належного виконання доручення. Повинен постійно працювати над вдосконаленням своїх знань і професійної майстерності.

Принцип чесності і порядності. Співробітник ЮК повинен як у своїй діяльності в приватному житті бути чесним і порядним, не вдаватися до омани, погроз, шантажування, підкупу, тяжких матеріальних та особистих обставин інших осіб або протизаконних засобів для досягнення своїх професійних чи особистих цілей.

Принцип поваги до діяльності клінік. Всією своєю діяльністю співробітник ЮК повинен стверджувати повагу до діяльності юридичних клінік та їх консультантів, а також адвокатської професії, сутності таких видів діяльності, сприяти зберіганню та підвищенню їх престижу.

Принцип культури поведінки. Необхідно забезпечувати високій рівень культури поведінки, поводити себе гідно, стримано, тактовно, по можливості зберігати самоконтроль і витримку, при здійсненні своєї професійної діяльності мати простий зовнішній вигляд

Принцип обмеження рекламування діяльності правничої клініки. ЮК має право рекламувати свою діяльність з дотриманням чинного законодавства і таких етичних правил:

Не можуть містити:

  • оціночних характеристик ЮК та її консультантів;

  • відгуків інших осіб про роботу ЮК та її консультантів;

  • порівнянь з іншими юридичними клініками та їх консультантами і їх критики;

  • заяв про вірогідність успішного виконання доручень та інших заяв, що можуть викликати безпідставні надії у клієнтів.

Правові наслідки порушення Принципів етики співробітниками юридичних клінік. До співробітника ЮК який порушить принципи клініки можуть бути застосовані заходи дисциплінарної відповідальності в порядку, передбаченому чинним законодавством та Положенням про юридичну клініку.

  1. Професійна відповідальність та підстави її настання. Студенти повинні знати види правопорушень які допускає юрист при здійсненні своєї професійної діяльності, які види відповідальності та порядок притягнення юриста до відповідальності на сьогодні існує. Вивчити систему органів, що притягують юристів до відповідальності та законодавство яким вони при цьому керуються.

Професійна відповідальність виникає при недотриманні юристом етичних правил, які встановлені в «Правилах адвокатської етики», Законі України «Про адвокатуру», Кримінальному кодексі України та інших нормативно-правових актах. Підставами настання юридичної відповідальності є юридичний факт, що вказує на порушення юридичних норм моралі і професійної етики, що регулюють його діяльність. Професійна відповідальність може застосовуватись як за розкриття таємниці, яка стала відмова від клієнта, так і за відмову від захисту особи, що обвинувачується в скоєні злочину, або залишення такої особи без захисту. Вона полягає в застосуванні дисциплінарних санкцій, що виражаються в відстороненні юриста від юридичної практики на певний період часу, або зовсім дискваліфікацію його. Тому етичні норми і дотримання їх, є основною умовою уникнення від професійної відповідальності і тих санкцій, що передбачені за недотримання їх.

Вище вказані правила містяться в Правилах адвокатської етики Схвалені Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України 1 жовтня 1999 року протокол від 1 - 2 жовтня 1999 р. N 6/VI; в Законі України «Про адвокатуру» Відомості Верховної Ради (ВВР), 1993, N 9, ст.62;

Крім того студенти повинні розуміти, що за порушення Правил адвокатської етики настає дисциплінарна відповідальність. Так, у відповідності до статті 16 Законі України «Про адвокатуру», дисциплінарна відповідальність адвоката наступає за порушення актів законодавства України, що регулюють діяльність адвокатури, Присяги адвоката України.

Рішенням Дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії до адвоката можуть бути застосовані такі дисциплінарні стягнення:

  • попередження;

  • зупинення дії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю на строк до одного року;

  • анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Рішення про накладення дисциплінарного стягнення може бути оскаржено до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури або в судовому порядку.

Питання про дисциплінарну відповідальність адвоката — члена адвокатського об’єднання регулюється також статутом відповідного об’єднання.

Щодо припинення адвокатської діяльності, то у відповідності до статті 17 Законі України «Про адвокатуру», то ця діяльність може бути припинена рішенням кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, а видане свідоцтво анулюється у випадках:

  • засудження адвоката за вчинення злочину — після набрання вироком законної сили;

  • обмеження судом дієздатності або визнання адвоката недієздатним;

  • втрати громадянства України;

  • грубого порушення вимог цього Закону та інших актів законодавства України, які регулюють діяльність адвокатури, Присяги адвоката України.

Крім того, адвокат несе дисциплінарну відповідальність за порушення Правил адвокатської етики своїм помічником.

Так, адвокат може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності за порушення Правил адвокатської етики його помічником, якщо адвокат:

1) не забезпечив ознайомлення останнього з цими Правилами;

2) не здійснював належного контролю за діями помічника, залученого ним до виконання окремих робіт за дорученням, передбаченим угодою між адвокатом і клієнтом про надання правової допомоги;

3) своїми розпорядженнями і порадами або особистим прикладом сприяв порушенню помічником Правил адвокатської етики.

Щодо загальних засад застосування дисциплінарної відповідальності за порушення Правил адвокатської етики, то стаття 80, цих правил визначає, що при застосуванні дисциплінарних стягнень за порушення Правил адвокатської етики дисциплінарні органи адвокатури мають виходити із загальних засад юридичної відповідальності, зокрема повинні застосовувати заходи дисциплінарної відповідальності лише за винні порушення.

Щодо відносин дисциплінарної відповідальності адвокатів діє презумпція невинуватості.

Наприклад: Щодо справи за скаргою адвоката П.В.М. на рішення дисциплінарної палати Івано-Франківської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури від 18.03.2005; Рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії 10.02.2006 N IV/18-2.5; та інші.

Відповідно до Рішень кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвакатури, студенти повинні вміти зробити аналіз з посиланням на Правила адвокатської етики та Закон України «Про адвакатуру», та роз’яснити, чому саме, віддповідний вчинок адвоката став приводом для притягення його до дисциплінарної відповідальності.

Самостійна робота:

  1. Опрацювати правила адвокатської етики та етики юриста.

  2. Знайти приклади з юридичної практики де юрист несе відповідальність за порушення встановлених принципів та прокоментувати їх.

  3. Переглянути художні фільми: «Адвокат диявола», «Лжец, лжец», «Міміно» і визначте, які етичні правила були порушені героями цих фільмів, чи поступали вони етично по відношенню до своїх клієнтів.