Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДЛЯ ЗАОЧКИ КЛИНИКИ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать
  1. За підпорядкованістю:

а) Вузівськи – яка знаходиться в структурі факультету;

б) районна - яка знаходиться на території певного району, і діє як громадська організація;

  1. За методом роботи:

а) по роботі з реальними клієнтами – надання консультацій малозабезпеченим верствам населення;

б) з використанням моделюючих випадків - це клініки де студенти не працюють з реальними клієнтами, а працюють над вивченням матеріалів судових справ та імітують їх в рольових іграх, для закріплення практичних юридичних навиків з використанням інтерактивних методик;

в) змішаний – коли застосовуються два перших методи;

  1. За спеціалізацією:

а) спеціалізовані – студенти консультують по одній галуззі права;

б) не спеціалізовані – студенти консультують по всім галуззям права, але щодо окремих категорій громадян;

3.Регламентація роботи НПЦ «Юридичних клінік». Студенти повинні знати історію його створення, організаційну структуру та особовий склад. Дослідити документи, що регулюють його діяльність.

У 2003 рік виникла ідея, створити на її базі “Юридичну клініку” (ЮК). Було розроблено та затверджене деканом юридичного факультету НАДПСУ та Головою КОО СЮУ Положення про роботу Юридичної клініки. Очолила ЮК Т.Б. Шолкова.

У 2004 році утворилась Асоціація юридичних клінік України (далі АЮКУ).

Співзасновником АЮКУ стала наша юридична клініка. До Асоціації згодом увійшли всі ЮК України, на сьогодні їх біля 50.

В Асоціацію крім ЮК входять та три тренінгові центри: Західно-український м. Луцьк при ЮК (Національного університету ім. Л. Українки), Центрально-український м. Київ (при ЮК Києво-Могилянській академії) та Південно-східний м. Донецьк (ЮК Національний університет), які проводять систематично всеукраїнські та міжнародні семінари-тренінги для викладачів та студентів ЮК з метою підвищення кваліфікації та обміну досвідом роботи.

У 2009 році за наказом ректора Національного університету ДПС України П.В. Мельника № 1118 від 24.06.2009 року Юридична клініка увійшла до структури юридичного факультету Університету, як Навчально-практичний центр «Юридична клініка»

За час свого існування з 2003-2011 рік в НПЦ «ЮК» практичну професійну підготовку пройшли біля 450 студентів юридичного факультету, було надано біля 4500 консультацій населенню з різних галузей права (крім кримінального), представлено 49 клієнтів в судах, з яких 35 виграли 13 знаходяться в апеляційному проваджені, 5 у Верховному суді України. Учасниками НПЦ було проведено біля 500 лекційно-тренінгових занять зі школярами в рамках курсу «Практичне право для школярів» в рамках якого подається матеріал з актуальних питань права з використанням інтерактивних методик. Члени ЮК прийняли участь у 140 заходах (семінари, тренінги, конференції) які проводились як на території України, так і за її межами.

Виграли три міжнародні гранти на фінансування діяльності ЮК у сумі біля 125 000 грн.

Декан юридичного факультету нудпсу

Загальне керівництво та контроль за діяльністю НПЦ ЮК здійснює проректор з загально-організаційних питань. Сприяє розвитку та координує діяльність НПЦ ЮК Декан юр факу НУДПСУ. Безпосереднє керівництво діяльністю НПЦ та його представництвами здійснює Директор НПЦ та його заступник.

В НПЦ є правління до якого входять: Студентський координаторкоординує роботу студентів-консультантів та слухачів, 2 його заступники та керівники відділів.

Викладачі-куратори НУДПСУ- забезпечують проведення спецкурсу «Практичне право», допомагають студентам-консультантам у наданні юридичних консультацій населенню.

Юрисконсульти – це юристи практики, безпосередньо контролюють якість надання консультації студентам.

Студенти-консультанти – це студенти 2-5 курсу юр. факультету та факультету податкової міліції, які пройшли конкурсний відбір та прослухали спецкурс «Практичне право» і отримали право надавати консультації з правових питань.

Студенти-слухачі - це студенти це студенти 2-5 курсу юр. факультету, які пройшли конкурсний відбір і є слухачами спецкурсу «Практичне право», але мають права тільки допомагати консультантам в наданні консультації до атестації.

В НПЦ ведеться рейтинг студентів та курсантів, де враховується якість наданих консультацій та активна участь по всіх напрямах роботи НПЛ. За результатами цього рейтингу, студенти-консультанти, будуть отримувати сертифікати, як додаток до дипломів, на підтвердження активної участі в роботі НПЦ.

Спецкурс “Практичне право”

Вміщає в себе лекційний матеріал та практичні заняття, які проводяться з використанням інтерактивних методик.

У 2008 році цей курс увійшов до навчальної програми юридичного факультету за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр денної та заочної форми навчання. Підчас цих занять студенти вчаться правилам проведення інтерв’ювання клієнтів, аналізу матеріалів справи, підготовки для дачі консультації, порядку надання консультації, порядку ведення справи в суді та альтернативному порядку вирішення спорів.

Консультування клієнтів

Здійснюється студентами-консультантами, які пройшли Спецкурс і отримали право надавати консультацію.

Під час консультування кожний громадянин облікується, з ним укладається угода та оформлюється справа. Консультація надається громадянину у письмовому вигляді з обов’язковою візою викладача про перевірку.

Консультації надаються з усіх галузей права крім кримінального.

Категорія клієнтів, що мають право на отримання безкоштовної правової допомоги,- це соціально вразливі верстви населення. З врахуванням напрямів роботи в структурі НПЦ існують відділи:

Відділ «Правова освіта населення»

В рамках роботи відділу для школярів Ірпінського регіону та області студенти-консультанти НПЦ проводять лекторії з правових питань використовуючи інтерактивні методики.

Відділ Дистанційне консультування

Робота цього відділу полягає в організації та забезпеченні надання консультації по телефону, через ЗМІ, за допомогою листування та через мережу Інтернет

Організаційний відділ

Його робота полягає в організації заходів, що проводить НПЦ в рамках своєї діяльності, таких як: конференції, круглі столи, форуми, конкурси, дебати, брейн-рингів та інше.

Редакційний відділ

Цей відділ забезпечує висвітлення в ЗМІ діяльність НПЦ по всіх напрямках роботи.

Організаційні документи якими користується юридична клініка.

Положення про роботу НПЦ «Юридична клініка», Положення про студентське самоврядування., Правила роботи, Етичний кодекс.

Самостійна робота

  1. Опрацювати нормативні акти, які регулюють діяльність Навчально-практичного центру «Юридична клініка» юридичного факультету НУДПСУ

Рекомендована література:

[ 1 ]; [2 ]; [25 ]; [ 26 ]

Нормативно-правові акти - [ 3 ]; [7]; [35 ]; [48].