Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДЛЯ ЗАОЧКИ КЛИНИКИ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать

5. Робота з готовими документами.

  1. Уважно прочитайте юридичний документ із початку і до кінця.

  2. Визначите вид юридичного документа.

  3. Знайдіть, якими нормативно-правовими актами регулюються вимоги, пропоновані до даного виду юридичних документів (якщо такі маються).

  4. Перевірте форму і реквізити юридичного документа.

  5. Перевірте, чи всі елементи структури документа присутні.

  6. Перевірте зміст юридичного документа.

  7. Перевірте терміни, використані в юридичному документа, юридичні конструкції.

  8. Уважно прочитайте юридичний документ від початку до кінця.

Навички використання юридичної техніки можна розвивати самостійно. Для цього треба знати особливості різних типів юридичної техніки і добре уявляти собі елементи юридичної техніки. Пропонуємо вам виконати ряд вправ з метою розвитку цих навичок.

Рекомендована література:

[2 ]; [7 ]; [ 13 ]; [ 23 ]; [27]; [ 29 ]; [ 30 ]; [31 ]; [33]; [34 ].

Нормативно-правові акти – [ 3 ] ; [ 7]; [ 8]; [9]; [10]; [ 11 ]; [ 14 ] ; [15];[16] ; [17]; [ 18]; [ 22 ]; [ 25 ]; [31 ] ; [ 32 ] ; [ 35 ]; [48.

Тема 3.3. Ведення справи в суді. Особливості допиту свідків у цивільному та кримінальному процесі

  1. Свідок як джерело інформації по справі. Основи допиту свідка у цивільному та кримінальному процесі.

  2. Методика допиту свідка.

  3. Стадії допиту свідків у суді

4. Складання «дерева пиань»

І.

Студент повинен знати, адвокат повинен вирішити питання якого свідка і коли треба допитати і що ці свідки можуть сказати по справі.

(навіть родичі: чоловік, дружина дитина брат, сестра можуть бути свідками ), але їх покази будуть враховуватись тільки разом з іншими доказами (суд може відхилити ці докази і наголосити, що ці особи зацікавленні у вирішенні справи, якщо не буде інших доказів).

Відповідно до ЦПК не можуть бути свідком адвокати та інша особа , яка отримала відомості в разі службового становища Закон України «Про адвокатуру».

Свідок викликається до суду поданням клопотання стороною, яка хоче його викликати на попередньому судовому засіданні. При цьому треба вказати в клопотанні загальних рисах, які обставини по справі може підтвердити цей свідок.

Студент повинен пам’ятати , що необхідно працювати над списком свідка.

Якщо є можливість треба вибирати в свідки особу, яка гарно говорить, має добру пам’ять, може описати чітко події, була безпосередньо присутня при подіях (особисто бачила, чула, приймала участь).

Студент повинен знати, що послідовність допиту свідків міститься в ст. 177 ЦПКУ.

Суд вирішує свідків якої сторони перших допитувати, а адвокат в якій послідовності вони підуть. (Необхідно кращих свідків ставить першими і останніми) Формування показань свідків поділяються на три стадії:

1. сприйняття; 2. запам’ятовування. 3. Відтворення;- це психічні процеси які дозволяють у майбутньому дізнатись про минуле.

Враховуючи це при допиті в суді свідка, треба ставити перед собою такі завдання:

1. Отримати від свідка повних, правдивих і відображаючи істину свідчень;

2.Пояснення причин протилежності в свідченнях свідка на стадії досудового слідства і в судовому засіданні.

3.Виявлення невідповідності свідчень свідка матеріалам кримінальної справи, а також свідченням підсудного, потерпілого та інших учасників судового процесу.

В судовому засіданні виявляється інші психічні обставини ніж при допиті в досудового слідства, тому що, якщо до стадії досудового слідства свідок один на один з тим хто його допитує, то в судовому засіданні присутні ті проти кого він свідчить та інші учасники процесу. До того задавати питання має право усі учасники судового процесу, а не один слідчий.

Свідок – саме головне джерело по кримінальним справам. Від його свідчень залежить доля підсудного.

Наприклад: В судовому засіданні (як і на судовому слідстві) обвинувачений К. свою провину признав частково. Він стверджував, що був впевнений, що постріли по потерпілим які він робив були не з бойового, а газового пістолета, який він знайшов в той день. Свідком була співмешканка Л., яка мала підтвердити факт знахідки К. саме газового пістолета.

Захиснику необхідно було построїти тактику допиту так, щоб:

  • не було сумнівів в тому, що свідок являється добросовісним.

  • свідок дав тільки необхідні свідчення.

  • ці свідчення були переконливі.

Допит підсудного, дещо відрізняється від допиту свідка. Потерпілий на відміну від свідків, не видаляється із зала суду, а весь час там знаходиться. Він чує свої свідчення під час прочитання обвинувального висновку і може ще раз їх проаналізувати. Потерпілий процесуально незалежна фігура в процесі. Його опитують і бояться тому, що в будь-який момент він може оскаржити вирок. Від свідчень потерпілого, буде залежить тяжкість покарання, розмір шкоди і її значимість. Потерпілі в справах про вбивство і зґвалтування край негативно настроєні проти підсудного і його адвоката. Тому допит потерпілого ведеться ще з більшою обережністю. Якщо адвокат баче різке негативне відношення до себе і до підсудного, краще зовсім відійти від будь-яких питань. В останній час, особливо після роз’яснення Конституційного суду, коли потерпілий став таким процесуальним учасником з яким приходиться рахуватись як з рівноправною стороною. Іноді в одній справі можуть з’являтись два потерпілих.