Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДЛЯ ЗАОЧКИ КЛИНИКИ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать
  1. Аналіз доказів

Студент повинен дати визначення поняттю «докази по справі», звернути увагу на їх класифікацію., охарактеризувати їх та засвоїти які докази мають значення і як правомірно їх отримати та порядок проведення налізу доказів.

Робота з доказами є завершальним етапом аналізу справи. При цьому слід мати на увазі, що доказами по цивільній справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких у визначеному законом порядку суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги та заперечення сторін, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані можуть встановлюватися такими засобами: поясненнями сторін і третіх осіб, показаннями свідків, письмовими доказами, речовими доказами і висновками експертів (ст.27 ЦПК України).

Аналіз доказів слід розпочинати із встановлення їх переліку та оцінки їх допустимості. Такий підхід важливий тому, що відповідно до вимог ст.29 Цивільного процесуального Кодексу України та ч.З ст.62 Конституції України суд приймає до розгляду лише ті докази, які мають значення для справи та які здобутті законим шляхом.

Всі допустимі докази повинні бути проаналізовані з позицій їх корисності для клієнта, всебічності та повноти.

Аналіз за критерієм корисності їх для клієнта необхідний для обґрунтування позиції клієнта та підготовки до спростування чи нейтралізації можливих контраргументів супротивної сторони. Оцінка всебічності доказів полягає в їх систематизації на докази, що підтверджують версію клієнта та докази, які її спростовують. Такий аналіз однаково необхідний кожній із сторін для того, щоб знати, як обґрунтовувати свою позицію і які аргументи може пред'явити супротивна сторона.

Окремі докази можуть бути нейтральними і не мати чітко визначеної спрямованості корисності для якоїсь із сторін. Такі докази також слід проаналізувати і подумати, як надати їм необхідної спрямованості.

Забезпечення всебічності та повноти доказів дозволить юристу виробити правильну позицію по справі, належно підготовитися до її ведення, передбачити її перспективу та добитися позитивних результатів її вирішення.

  1. Вироблення позиції по справі. Студенти повинні розуміти, що таке позиція по справі від чого вона залежить, як можна корегувати позицію. Яке значення має правильно вибрана позиція по справі. Засвоїти мету обраної позиції та розуміти від чого вона залежить, які елементи чітко характеризують позицію по справі та етапи формування позиції по справі.

Позиція по справі - це формулювання суті правових вимог клієнта. Це пояснення (фактичний і юридичний опис) того, що сталося з точки зору сторони по справі, обвинувача чи захисника.

Вироблення позиції - це в першу чергу комплексна професійна навичка, яка включає в себе інші навички, а саме: елементи навичок і інтерв'ювання, і консультування, і складання правових документів, і виступу в судових дебатах, тощо.

Позиція по справі залежить не тільки від фабули справи, але у великій мірі від процесуальної ролі та процесуальної цілі певної сторони. Адже в кожної із сторін в конкретній справі виникають різні процесуальні ролі та тлі. Особливо це стосується розгляду кримінальних справ.

Вплив процесуальної ролі сторони по справі на позицію проглядається в тому, що одні і ті ж фактичні обставини по різному змальовуються позивачем і відповідачем, обвинувачем і захисником тобто сторонами.

А) кримінальна справа. Яку мету треба переслідувати у формуванні позиції. Від чого вона залежить.

Можна виділити такі етапи реалізації позиції по кримінальній справі:

  1. Формулювання та заявлений позиції.

  2. Доведення позиції в ході судового засідання

3. Закріплення позиції в судових дебатах.

б) цивільна справа. Чим характеризується цивільна справа. Яку мету треба переслідувати у вироблені позиції. Чим відрізняється позиція по кримінальній та цивільній справі. Які питання треба вирішити при формуванні позиції.

Етапами реалізації позиції по цивільній справі можуть бути такі:

1. Уточнення проблеми і з'ясування характеру очікувань клієнта.

2. Визначення правової бази, яка врегульовує правовідносини клієнта.

3. Формування доказової бази, що підтверджує версію клієнта.

4. Формулювання правової вимоги сторони.

5. Представлення та реалізація позиції в суді.

Ефективність позиції по справі визначається такими критеріями:

  • ясністю,