Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДЛЯ ЗАОЧКИ КЛИНИКИ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать

Тема 1.2. Інтерактивні методики у клінічній освіті.

План

  1. Поняття інтерактивних методик. Пасивні і активні методики навчання.

  2. Методи, що сприяють більш тісному знайомству та підготовці до сприйняття навчального матеріалу.

  3. Особливості інтерактивних методик: рольові ігри, робота в малих групах, мозковий штурм, займи позицію, попс-формула та інші.

1. Поняття інтерактивних методик. Пасивні і активні методики навчання.

Основною проблемою сучасної освіти є співвідношення теоретичного і практичного навчання. Зараз застосовується два методи навчання:

Пасивний – як об’єкт навчання, він повинен засвоювати і відтворювати матеріал, який передається йому викладачем – джерелом знань. Це проходить при використанні лекційного монологу. Студенти при такому методі як правило не співпрацюють один з одним і з викладачем, і не виконують ні яких завдань.

Активний – студент суб’єкт навчання, вступає в діалог з викладачем, виконує творчі завдання. Тут теж одностороння передача інформації від студента до викладача . Ніякої взаємодії з іншими студентами та співпраці з викладачем.

Але в деяких країнах методи навчання пішли вперед, вони більш прикладні. Наприклад, в США використовується “Сократівський метод “ який полягає в постановці питання і відповідей, тобто вчить вмінню запитувати. В Німеччині студенти прослуховують лекційні курси і в кінці прослуховування здають перші державні іспити, після чого вони зобов’язані відпрацювати в органі юстиції 10 місяців, в органах державного керівництва 7 місяців, в адвокатурі чи будь-якому іншому органі за вибором 4 місяці. Закінчується навчання складанням другого державного іспиту, який встановлює чи досяг студент належного рівня для того, щоб самостійно працювати. Для того щоб здати останній іспит студент займається з репетитором. Також найсучасними методами навчання є клінічні юридичні літні школи.

Інтерактивні методики – від англ.. interact – взаємодіяти, діяти впливати один на одного. Тут студенти і викладачі є суб’єктами навчання. Всі вчаться взаємодіяти один з одним спільно вирішувати проблеми моделюють ситуації. Основою методу становить моделювання ситуації, виявлення і прийняття рішень демократичним шляхом. Імітація проходить як судові засідання так і дотримання внутрішньої логіки, пошуку вірного рішення в складних ситуаціях. Інтерактивні методи дозволяють зачепити не тільки свідомість людини, але і її почуття, емоції, вольові якості. Це дозволяє збільшити обсяг засвоєного навчального матеріалу. Дослідження показали, що засвоєння матеріалу при використанні інтерактивної методики в середньому становить 50-90% матеріалу, на відміну від пасивної, яка становить 5%.

Пасивні методики - орієнтовані на такі рівні пізнання як Знання (заучування, запам’ятовування, відтворення), та Розуміння(пояснювання, передавання). Активні інтерактивні методики – з орієнтуванням не лише на Знання та Розуміння, але і Застосування (використання знань в певній ситуації), Аналізу (розуміння відношення загального до часткового, причинний зв’язок, виявлення і фіксування помилок ) Оцінку ( оцінювання на основі критеріїв певні докази), Синтез (згруповування в єдине ціле окремих частин). Цей метод допомагає отримати більш повні знання порівнянно з іншими методами.

Для впровадження інтерактивних методик застосовується такі способи: творчі завдання, робота в малих групах, запрошення спеціалістів, соціальні проекти, інтерактивні виступи, Сократівський діалог, дерево рішень, мозковий штурм, займи позицію, ПОПС-формула, рольові ігри, техніка коментування, дебати, робота в парах, мікрофон, аналіз правової ситуації, “ток–шоу”, дискусія, ажурна пилка, коло ідей, акваріум, медіація, переговори, попереднє розслідування.