Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДЛЯ ЗАОЧКИ КЛИНИКИ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать

Етапи проведення медіації

1.Вступне слово медіатора.

2.Презентація сторін.

3.Дискусія.

4.Кокус.

5.Формування порядку денного.

6.Вироблення пропозицій.

7.Підготовка угоди.

8.Вихід з медіації.

Рекомендована література:

[2 ]; [4 ]; [ 5 ]; [ 6 ]; [7]; [ 9 ]; [ 10 ]; [12 ]; [14 ]; [15 ]; [ 16 ]; [17]; [18]; [19 ]; [20 ]; [ 22 ]; [ 24 ].

Нормативно-правові акти – [ 2 ] ; [ 4]; [ 5]; [ 6]; [ 8]; [9]; [9]; [ 12 ]; [ 14 ] ; [15]; [21] ; [ 22] ; [ 24]; [ 25 ]; [ 28 ]; [31 ] ; [ 34 ] ;[ 39 ]; [48 ] .

Тема 3.2. Складання юридичних документів (запитів, листів, позовних заяв, скарг та заяв).

    1. Поняття юридичних документів, їх види.

    2. Юридична техніка, та її правила.

    3. Обов'язкові та факультативні елементи юридичних документів

    4. Правила складання запитів, листів, позовних заяв, скарг, клопотань та заяв.

    5. Етапи складання документів. Робота з готовими документами.

    6. Пастки в юридичних документах.

1. Поняття юридичних документів.

Документ (від лат. – доказ, свідчення) – це:

1.Зафіксована на матеріальному носії інформація з реквізитами, що дозволяють її ідентифікувати;

2. письмове свідчення, доказ;

3. складений у порядку, передбаченому законом, акт, який засвідчує юридичний факт (народження, вступ у шлюб і т.ін.) або надання права на будь-що (диплом, заповіт, і т.ін.);

4.будь-який письмовий акт, що має юридичну чинність або носить службовий характер;

5. паспорт, посвідчення особи [4].

Як бачимо, термін досить багатозначний. Тому надалі під юридичним документом будемо розуміти офіційний письмовий документ, який тягне за собою певні юридичні наслідки, створює певні юридичні стани і спрямований на регулювання окремих відносин [5].

Існує велика кількість різних юридичних документів. Для зручності подальшого аналізу їх специфіки можна весь 74рупп74 юридичних документів згрупувати у такий спосіб:

1. нормативно-правові акти (закони, укази, постанови, інструкці і т.ін.);

2. акти правозастосування (рішення суду, постанова про призначення експертизи, протест прокурора і т.ін.);

3. договори (договір купівлі-продажу, шлюбний договір, трудова угода іт.н.);

4.інші акти (позовні заяви, претензії, скарги, заяви і т.п.).

Документи, що відносяться до кожної з названих 75рупп, мають свої особливості. Отже, і юридична техніка, яка застосована в них буде різною. Що ж є юридична техніка?

2. Юридична техніка та її правила.

Студенти повинні дати визначення поняттю «юридична техніка» вказати на її значення в процесі професійної діяльності юриста, окреслити види юридичних документів, зробити характеристику кожного виду. Знати правила юридичної техніки.

Юридична техніка - це сукупність правил, методів і прийомів розробки, оформлення і систематизації юридичних документів з метою надання їм зрозумілості та ефективності [6].

Юридична техніка обмежується питаннями, які визначають або уточнюють умови використання мови і структури юридичного міркування, а також різні правила, засоби і технічні прийоми.

Виділимо основні елементи юридичної техніки (див. схему "Елементи юридичної техніки"): сукупність правил найбільш раціонального складання й правильного викладу юридичних документів, сукупність засобів (юридична термінологія, юридичні конструкції) і сукупність прийомів (прийоми викладу юридичних норм, система відсилань і т.ін.). Об'єктом юридичної техніки є текст юридичного документа, по відношенню до якого застосовуються інтелектуальні зусилля особи, яка створює документ та використовує різні правила і прийоми підготовки такого документа.

Юридичну техніку варто відмежовувати від деяких явищ, таких, як прийняття (підписання) документа, експертиза документа, правозастосовча діяльність, тлумачення юридичного документа, розгляд юридичних колізій і т.ін. Однак знання правила юридичної техніки може допомогти і у цій діяльності, особливо в правозастосовчій практиці.

Правила юридичної техніки - це, крім того, правила гарного тону. Хтось від народження має гарні манери, інтуїтивно не вдягає до вечірнього плаття кросівки, а хтось учиться цьому поступово. Навчитися основам юридичної техніки можна. Найпростіший спосіб - зрозуміти, що це таке, запам'ятати і спробувати застосувати. Так поступово можна навчитися створювати не тільки правильно оформлені, але і красиві (у всіх аспектах) юридичні документи.

1. Повнота регулювання відповідної сфери відносин.

Це правило найчастіше стосується нормативно-правових актів або договорів. У юристів є навіть спеціальний термін - "предмет закону", або "предмет договору", - який фактично і характеризує сферу відносин, що регулюються. Звичайно, в ідеалі чим більш повно врегульовані відносини, тим краще. Однак передбачити абсолютно все неможливо, але найчастіше в цьому не має потреби. Автор документа виходить із своїх можливостей (таких, як рівень знання предмета, терміновість прийняття документа і т.п.), сам для себе визначає ступінь повноти регулювання відносин.

1.1. Повнота регулювання відповідної сфери відносин: конкретність регулювання, боротьба з декларативністю, правильне використання юридичних конструкцій;

1.2. системність побудови: цілісність, збалансованість, внутрішній зв'язок і взаємозалежність всіх частин, логічна послідовність викладу;

1.3. недоцільність повторення положень, викладених у нормативно- правових актах більшої юридичної сили; ясність і доступність мови для адресата;

1.4. точність і визначеність юридичної форми:

формулювань, виразів і окремих термінів; використання апробованих сталих термінів і виразів, які мають широке застосування; виправдане використання тих або інших способів викладення елементів правових норм; максимальна економічність, оптимальна ємкість, компактність формулювань; уніфікація, однаковість форми і структури юридичного документа, способів викладу правових розпоряджень.

2. Обов'язкові та факультативні елементи юридичних документів. Студенти повинні дати характеристику елементів юридичних документів. прийоми юридичної техніки по використанню елементів документів.

Обов'язкові елементи це ті без яких юридичний документ втрачає свою юридичн силу, тобто перестає нести виникнення, зміну та припинення парв та обовєєязків у субктів яких він стосується. Наприклад до обов’язкових елементів в договорах відноситься: дата, номер, предмет, сторони, права та обов’язки сторін, відповідальність, ціна, термін виконання, реквізити та підписи сторін.

Факультативні елементи це ті які не впливають на юридичну силу документу вони використовують або зазначаться за бажанням сторін. До них відноситься форс-мажорні обставини, уточнюючи умови виконання.

3. Правила складання запитів, листів, позовних заяв, скарг, клопотань та заяв. Студенти повинні дати характеристику кожного виду документу (запитів, листів, позовних заяв, скарг, клопотань та заяв), їх особливість і умови використання. правила написання. Яке значення має дотримання встановлених правил і наслідки їх недотримання.

Ірпінський міський суд у Київській області

Позивач: СПД Кирилішин Сергій Юрійович

юр.адреса: 08200 Київська обл., м. Ірпінь,

вул. ІІІ Інтернаціоналу 152, оф.308

тел. 045 97 54 261

Відповідач: Марисик Олександр Петрович

проживає: 08200 Київська обл., м. Ірпінь,

вул. З. Алієвой б.61, кв.44

про засоби зв’язку невідомо

Ціна позову: 11 002, 14 грн

(одинадцять тисяч чотириста дві грн., 14 коп)