Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДЛЯ ЗАОЧКИ КЛИНИКИ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
856.06 Кб
Скачать

Змістовий модуль № 1 (зм 1)

Загальні принципи професійної діяльності юриста.

Тема 1.1. Концепція клінічної правової освіти та її зміст. Організація роботи юридичної клініки.

  1. Історія клінічної освіти виникнення: її мета і завдання.

  2. Види юридичних клінік та напрями їх діяльності.

  3. Регламентація роботи НПЦ «Юридичних клінік».

1. Історія клінічної освіти виникнення: її мета і завдання.

У всьому світі більшість юристів, викладачів, студентів ВУЗ шукають шляхи вдосконалення юридичної освіти. Оскільки форма навчання, яка існує на сьогодні не забезпечує здобуття студентами під час навчання практичних професійних навиків. Студенти після закінчення навчання не вміють складати проекти документів, реєструвати їх, інтерв’ювати, консультувати не мають уявлення як захистити клієнтів в суді, як застосувати отриманні знання на практиці. А головне те, що вони часто не розуміють ролі юриста в суспільстві. Але ця проблема виникла не сьогодні.

Дослідження які провів професор В.В. Захаров свідчать, що ще в І- й половині ХІХ століття викладання юридичних наук в Росії зводилось до простого переказу законодавства.

Після ліберальних реформ 60-70 років ХІХ ст., котрі змінили в кращу сторону справи у ВУЗах, з’являється можливість підвищити науково-теоретичний рівень викладання. Домінуючими формами занять були лекції і семінари, читання літератури, практичні заняття та написання наукових робіт.

У 1901 році професор А. Люблінський в журналі “Міністерства юстиції” порівнюючи постановку викладання предметів на юридичному факультеті із системою викладання на інших факультетах звернув увагу на таку особливість, тим часом, коли на медичному, математичному, філологічному, природничому факультетах значна частина навчального часу присвячена практичному навчанню, студенти юристи мають справу лише з книжками і лекціями вивчаючи право теоретично і майже не знайомившись з ним практично. Саме тому, він запропонував створити, юридичні клініки для студентів юристів, де вони під наглядом викладачів могли б надавати юридичні послуги малозабезпеченим верствам населення. До клініки зараховувалися найкращі студенти які отримали належні теоретичні знаня.

Але після взяття влади в Росії більшовиками була створена централізована система управління і фінансування освіти, яка не давала можливості ВУЗам модернізувати освітянський процес і ідеї клінічної освіти були загублені.

В 20-30 роках ХХ століття термін “клінічна освіта” починає вживатись в США, і фінансуються завдяки приватним благодійним фондам.

Протягом 70-х років клінічні програми стають популярними США. Згодом клінічна освіта отримує широку підтримку в інших країнах світу – Англії, Німеччині, Франції та інших країнах Європи.

У 1998 році в Росії відбулося відродженню юридичної клінічної освіти.

У 1999 році перші юридичні клініки з’явилися в Україні.

У 2003 році відкрилась юридична клініка на юридичному факультеті НУДПСУ, яка функціонує і до сьогодні.

Мета: 1. Набуття студентами професійний навиків роботи;

  1. Надання правових послуг населенню, які неспроможні оплатити платні юридичні послуги (забезпечення доступності до правової допомоги всіх бажаючих).

Завдання впровадження клінічної освіти у навчальний процес:

  1. Подолання розриву між теорією і практикою під час отримання юридичної освіти;

  2. Забезпечення конкурентоспроможності юристів-випускників на ринку праці.

  3. Набуття навиків практичної роботи під час роботи в юридичній клініці.

  4. Проведення наукових досліджень в сфері практичної підготовки студентів–юристів.

2.Види юридичних клінік та напрями їх діяльності. Студенти поинні звернут увагу на різновиди ЮК та знати приклади таких клінік, що функціонують в Україні.

Клініки класифікуються: