Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KO1.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

2.12. Змішувальні, розділові і складні моделі.

Моделі другого класу — змішувачі відповідають схемі на рис. 2.3, а. При змішувальній (з’єднувальній) операції маємо п вхідних і один вихідний потік. Ця операція відповідає моделі різних процесів змішування і переробки. Процеси змішування широко використовуються в нафтопереробній промисловості (змішування палив, олій), цементної промисловості (сировинні суміші), при виробництві гуми, у харчовій промисловості й ін.

Загальне рівняння операції

де -й вхідний потік; — додаткові фактори.

Можна розглядати різні моделі введенням операцій, що відрізняються видом функції . Однак для виявлення особливостей окремих операцій доцільно перейти від моделей з функціями загального виду до більш часткових моделей, наприклад до моделей лінійного виду. Введемо у формулу змінні , що визначають співвідношення, у яких змішуються вихідні потоки. Конкретний набір значень можна розглядати як рецепт приготування суміші. Тоді на виході змішувача одержимо потік

.

Моделі третього класу — роздільники, (мал. 2.3, б) характеризуються одним вхідним і m вихідними потоками. Технологічні процеси поділу сумішей здійснюються адсорбцією, сепарацією й іншими способами (ректифікацією, флотацією). У моделі всі ці способи відповідають розділової операції, загальне рівняння якої має вид:

де -й вихідний потік.

Зокрема, модель роздільника компонентів для випадку поділу одиничного вхідного потоку на m вихідних потоків відповідно до часток поділу може бути представлена рівнянням матеріального балансу в матричній формі: Y= АХ. У рівняннях s векторів компонентів Y відповідають векторам часток компонентів потоків, у масиві А діагональні елементи відповідають долі s-го компонента у вхідному потоці, що з'являється в -му вихідному потоці. За умовою = 0, якщо s-й компонент не присутній у вхідному потоці. Таким чином, для всіх s компонентів, при яких .

Роздільник потоку розділяє вхідний потік на m вихідних потоків однакового складу і може бути представлений за допомогою аналогічних рівнянь перетворення. Однак, у цьому випадку всі ненульові діагональні елементи будь-якої матриці перетворення А рівні між собою.

Складна модель характеризується п вхідними і m вихідними потоками (мал. 2.3, в). Такій моделі відповідає технологічна схема, що включає кілька операцій, або агрегат з декількома входами і виходами. Рівняння складної моделі запишемо в загальному виді

.

де Х — вектор. Стосовно до моделей з лінійними рівняннями для складної моделі запишемо:

де — деякі змінні коефіцієнти, що залежать від .

Ця модель лінійна відносно параметрів матеріального потоку. Керування потоком може здійснюватися зміною або значеннями , які можуть визначатися наявністю запасів компонентів в ємностях і можливими обмеженнями на пропускну здатність даної і з'єднаних з нею типових операцій.

Коефіцієнти визначаються властивостями розглянутої операції і технологічними вимогами, що накладаються на неї. Зокрема, можна представити, що згідно з цими вимогами в просторі технологічних параметрів операції виділяється деяка множина допустимих значень . Вводячи нові змінні , записуємо

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]