Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Настроювання панелів інструментів

Щоб вивести на екран або прибрати з нього певну панель інстру­ментів, необхідно:

• відкрити список панелей інструментів за допомогою команди Панели инструментов пункту меню Вид або за допомогою клацання правою кнопкою миші на пан. інстр.;

• вибрати назву потрібної панелі та клацнути на ній кнопкою миші. Окремі панелі інструментів виводяться на екран лише при виконанні відповідної команди (наприклад, панель Колонтитулы відкривається при виконанні відповідної команди з меню Buд).

За замовчуванням пан. інстр. розташовуються у верхній частині вікна редактора Word, але можуть розміщуватись і біля всіх інших країв вікна та в центрі вікна в динамічній позиції.

Щоб перемістити панель інструментів, треба:

• встановити курсор миші на порожню частину панелі або на її по­чаток (лівий край);

• утримуючи ліву кнопку миші, перетягнути панель в інше місце. Якщо панель перебуває в динамічній позиції, закрити її можна за допомогою стандартної кнопки закриття вікон.

Щоб створити додаткову панель інструментів, необхідно:

• викликати діалогове вікно Настройка за допомогою команди Настройка з пункту меню Сервис або вибрати цю команду зі списку панелей інструментів;

• для створення нової панелі у вкладці Панели инструментов натиснути кнопку Создать:

- у поле Папель инструментов діалогового вікна Создание панели инструментов ввести назву нової панелі;

- у полі Сделать доступной для: вибрати зону дії нової пане­лі — загальний шаблон для всіх документів, що створюються в редакторі або тільки в поточному файлі.

Щоб встановити додаткову кнопку на вже існуючу чи тільки створену панель інструментів, необхідно:

• відкрити вкладку Команды діалогового вікна Настройка;

• у полі Категории вибрати категорію команди;

• у полі Команды вибрати потрібну команду;

• лівою кнопкою миші перетягнути позначку команди на відповідну панель інструментів.

Щоб видалити кнопку з пан. інстр., необхідно:

• відкрити діалогове вікно Настройка;

• лівою кнопкою миші стягнути позначку команди з пан. інстр..

Щоб змінити вигляд вже встановленої кнопки, треба:

• виділити кнопку при відкритій вкладці Команды діалогового вікна Настройка;

• за допомогою кнопки Изменить выделенный объект розкрити додаткове підменю команд для зміни кнопок;

• для встановлення вигляду кнопки з галереї готових зображень ре­дактора Word використати команду Выбрать значок для кнопки;

• для створення власного зображення кнопки використати команду Изменить значок для кнопки... і у вікні Редактора кнопок за допомогою миші намалювати свій варіант.

Настроювання клавіатурних комбінацій

Редактор Word надає можливість для кожної команди призначити гарячу комбінацію клавіш, за допомогою якої в режимі редагування документа можна швидко виконати цю команду.

Щоб призначити клавіатурну комбінацію певній команді, потрібно:

• викликати діалогове вікно Настройка , для чого виконати ко­манду Настройка з пункту меню Сервис або зі списку панелей інструментів, що відкривається після команди Панели инстру­ментов меню Вид або як контекстне меню панелей інстру­ментів;

• натиснути кнопку Клавиатура;

• у полі Категории вибрати потрібну категорію команд;

• у полі Команды знайти потрібну команду, у полі Описание буде наведено її стислий опис, а в полі Текущие сочетания кла­виш — вже встановлені комбінації для цієї команди;

• активізувати поле Новое сочетание клавиш і набрати на клавіатурі комбінацію клавіш, яку передбачається призначити команді; нижче поля на екрані з'явиться інформація про поточне призначення цієї комбінації;

• натиснути кнопку Назначить і закрити вікно. Натисканням кнопки Удалить можна відмінити вже призначені комбінації клавіш. За допомогою кнопки Сброс можна одразу від­мінити всі встановлені клавіатурні призначення і відновити стандартні призначення для шаблону чи документа, вибраного в полі Сохра­нить изменения в:. Останнє поле призначене також для вибору збереження нових клавіатурних комбінацій або в шаблоні документа, або тільки в документі.

1 Розділ — це частина документа, у якій застосовується певний формат сторінки. Коли потрібно змінити такі Параметри, як нумерація рядків, кількість колонок, верхній або нижній колонтитул, потрібно почати новий розділ документа. Вважається, що документ складається з одного розділу доти, поки не буде вставлений символ кінця розділу.

1 У Word-97 цей режим називається Электронный документ.

2 До цього режиму можна переключитися з режиму Структура документа.

3 Після клацання на кнопці <Несколько страниц> з'явиться таблиця, яку слід розтягнути при натиснутій лівій кнопці миші, щоб встановити необхідну кількість сто­рінок, відображуваних по вертикалі та горизонталі.

1 Одиниця "пункт" дорівнюе 1/72 дюйма, або 0,3759 мм.

1 Кєрнінг — це незначне скорочення відстані між парами літер для поліпшення зовнішнього вигляду тексту; його застосування залежить від виду шрифту й конкретних пар літер. Використовується тільки для шрифтів TrueType, розмір яких перевищує певний мінімальний (неоднаковий для різних шрифтів).

1 Маркер абзацу — символ , що позначає кінець абзацу й містить інформацію про застосоване до нього форматування. Видалення маркера абзацу скасовує його форматування, і текст у ньому буде відформатований як у попередньому абзаці.

2 Відступ — це відстань від краю тексту абзацу до межі поля. У разі негативного значення відступу текст абзацу потрапляє в зону поля.

3 Під стилем розуміють сукупність атрибутів форматування, яким надане ім'я стилю. Розрізняють стилі символу (поєднання форматів символу) і стилі абзацу (поєднання стилю символів і формату абзацу). Застосування стилі дає змогу присвоїти абзацу весь набір параметрів форматування за один прийом. У списку стилів (у команді Стиль пункту меню Формат) стилі символів позначаються підкресленою літерою а, а стилі абзацу — маркером абзацу .

4 Лінійка (горизонтальна) — це смуга вздовж верхнього краю вікна документа, яка містить маркери меж полів сторінки, відступів абзацу, маркерів табуляції, ширини стовпців.

5 Вертикальна лінійка — це смуга вздовж лівого краю вікна документа, що містить маркери меж верхніх і нижніх полів сторінки, висоти рядків у таблицях.

1 Символ-заповнювач — це суцільна, крапкова чи пунктирна лінія, що заповнює порожній простір зліва від табулятора; за її допомогою можна наочно простежити відповідність між елементами тексту.

1 Колонтитул — це текстовий або графічний фрагмент, який автоматично вміщується у верхній або нижній частині кожної сторінки розділу. Колонтитули бувають верхні та нижні; вони можуть містити номери сторінок, назви глав, дати, прізвища авторів.

1 Заголовком називається текст, оформлений одним з дев'яти вбудованих стилів за­головків у редакторі Word. Рівень заголовка — це номер, що означає підпорядкованість заголовків. Найвищому рівню заголовків відповідає перший рівень. Підзаголовки, що безпосередньо підпорядковані йому, мають рівень два, три тощо. Та­ким чином, заголовки створюють ієрархію документа.

37

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]