Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Побудова списку ілюстрацій

Список ілюстрацій -— це послідовність підписів до всіх рисунків документа, що включають відповідні номери його сторінок. Термін підпис має тут важливе значення, оскільки в разі відсутності під­писів до рисунків автоматична побудова списку ілюстрацій буде неможливою.

Щоб вставити підписи до ілюстрацій в документі, необхідно вико­нати такі дії:

1) вставити в документ потрібні ілюстрації;

2) виділити першу ілюстрацію;

3) виконати команду меню Вставка Название. На екрані з'я­виться діалогове вікно Название, в якому як параметр підпису вибрати Рисунок і натиснути клавішу Ок;

4) повторити дії 2) і 3) для інших ілюстрацій.

Щоб побудувати і вставити список ілюстрацій в існуючий доку­мент, необхідно виконати такі дії:

• вибрати місце для списку ілюстрацій і встановити текстовий кур­сор у цьому місці:

• вибрати команду меню Вставка Оглавление и указатели. На екрані з'явиться діалогове вікно Оглавление и указатели , в якому вибрати вкладку Список иллюстраций ;

• вибрати один із запропонованих стилів оформлення списку ілюстрацій зі списку Вид, наприклад Классический, і змінити в разі потреби інші опції. Для оформлення списку нестандартним сти­лем можна використати кнопку Изменить;

• натиснути кнопку Ок.

Дуже зручно переміщуватися документом, використовуючи спи­сок ілюстрацій. Для цього необхідно лише двічі клацнути кнопкою миші на відповідному номері сторінки.

Робота з шаблонами, полями і формами шаблони документів

Шаблонами називають документи спеціального типу, які використовують для створення інших документів. Файли шаблонів відрізняються від звичайних документів розширенням *.dot. Будь-який документ редактора Word будується на шаблоні, що визначає основну структуру документа і містить такі елементи настроювання документу:

• шрифти;

• меню;

• панелі інструментів;

• параметри сторінки;

• комбінації клавіш;

• елементи автотексту;

• стилі;

• макроси;

• графіку;

• текст.

У документі, що створюється на основі конкретного шаблону, використовують елементи оформлення і значення параметрів з відповідного шаблону.

Для створення нового документа на основі існуючого шаблону виконайте команду Файл Создать. Виберіть потрібний шаблон у вікні Создание документа , встановіть перемикач Создать у положення Документ і натисніть кнопку Ок.

Для створення нового документа за допомогою мастера виконайте команду Файл Создать, встановіть перемикач Со­здать у положення Документ і виберіть потрібний майстер (вкладки Другие документы , Записки , Письма и факсы — майстри резюме, календарів, повісток, записок, конвертів, листів, факсів тощо). Виконуйте вказівки цього майстра, вибирайте відповідні параметри і заповнюйте в разі потреби порожні текстові поля. На завершення натисніть кнопку Готово.

Існує два основних типи шаблонів — загальні шаблони і шаблони документів. Загальні шаблони, прикладом яких є звичайний шаблон Normal.dot, містять настройки, доступні для всіх документів. Шабло­ни документів містять настройки, доступні лише для документів, побудованих на цьому шаблоні. У редакторі Word існує набір шаблонів документів і, крім того, можливість створювати шаблони самостійно. У редактор Word входить великий набір шаблонів для створення різних документів.

Каталог, в якому зберігаються шаблони документів, можна змінювати. Для цього треба виконати команду Сервис Параметры, перейти до вкладки Расположение, у списку Типи файлів виділити пункт Шаблоны пользователя і натиснути кнопку Изменить. У вікні, що з'явилося на екрані, треба задати нове повне ім'я папки, де зберігатимуться шаблони користувача.

За замовчуванням редактор Word автоматично зберігає зміни, внесені в шаблон Normal.dot (шаблон Обычный). Але можна керувати збереженням змін, що вносяться в цей шаблон. Для цього треба виконати команду Сервис Параметры, перейти до вкладки Со­хранение і ввімкнути опцію Запрос на сохранение шаблона Normal.dot.

Шаблони зберігаються з розширенням *.dot. При створенні нових шаблонів редактор Word додає до вказаного користувачем імені файлу шаблону розширення *.dot.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]