Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Робота в режимі структури документа

У режимі структури відображується структура документа. Технологічно для створення великого документа потрібна в деякому poзумінні його схема. Такою схемою може бути послідовність заголов­ків і підзаголовків. Підпорядкування заголовків характеризується їх рівнем1. Таким чином, спочатку необхідно створити заголовки різних рівнів у необхідній послідовності. Наслідком цієї роботи є можливість автоматичної побудови змісту документа. Структурувати доку­мент найзручніше в режимі структури.

Для переходу в режим структури необхідно натиснути кнопку Ре­жим структуры на горизонтальній смузі прокрутки або виконати команду Вид Структура. При цьому відкривається також па­нель інструментів Структура

Режим структури спрощує процес редагування структури доку­мента. У цьому режимі зліва від кожного заголовка і абзацу зображується відповідний значок @, який нагадує маркер списку. Усі спеціальні символи документа, що є в режимі структури, не відображуються у звичайному режимі перегляду документа і не друкуються.

У режимі структури дуже зручно переміщувати текст і заголовки вгору і вниз по документу, змінюючи порядок їх розташування в ньому. Крім того, можна змінювати рівень заголовків і тексту (збільшувати або зменшувати).

Для переміщення тексту в документі або зміни його рівня необхідно перетягнути значок рівня заголовка @ у потрібному напрямку:

• вгору або вниз — для зміни порядку розташування;

• вліво або вправо — для зміни рівня.

3 накопиченням інформації в документі постає потреба перегля­ду плану документа у вигляді заголовків. Така можливість реалізується в режимі Показать только первую строку, який можна ввімкнути (або вимкнути) натисканням кнопки на пан. інстр. Структура або комбінації клавіш <Alt + Shift + L>. При цьому відбувається перемикання з режиму перегляду тексту в ре­жим заголовків, коли в абзацах відображується лише перший його рядок.

Альтернативою є робота в режимі Схема документа , що викликається командою Схема документа з пункту меню Вид або натисканням кнопки пан. інстр. Стандартная. Цей режим можна комбінувати з будь-яким режимом відображення доку­мента (Обычный, Разметка страницы, Структура тощо) і використовувати для швидкого переміщення по документу та визначення по­точного положення в ньому. Наприклад, щоб перейти в інший розділ документа, достатньо вибрати заголовок цього розділу на схемі до­кумента і натиснути на нього кнопкою миші.

Окрім побудови нового документа шляхом створення заголовків для його частин існують ще два способи побудови структури доку­мента:

• присвоїти окремим абзацам рівні структури;

• оформити заголовки нумерованими стилями.

Для створення нового документа в режимі структури необхідно:

• у новому документі встановити режим структури;

• ввести заголовки, натискаючи клавішу <Enter> після кожного за­головка, і відформатувати за допомогою вбудованого стилю Заголовок 1.

Щоб присвоїти заголовку другий рівень і надати йому необхідний стиль форматування, слід у відповідний спосіб перемістити символ заголовка у структурі документа. Для зменшення рівня заголовка необхідно перемістити символ @ вправо. Для збільшення рівня заго­ловка слід перемістити символ @ вліво. Для розташування заголовка на новому місці, слід перемістити символ @ вгору або вниз (при цьому основний текст заголовку переміститься разом з ним).

Після завершення роботи з документом слід встановити звичайний режим відображення документа (Обычный або Разметки страни­цы), щоб можна було вводити в документ текст, таблиці, рисунки та інші елементи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]