Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Форматування сторінок

Крім абзацу ще одним елементом в ієрархії об'єктів, що визначають зовнішній вигляд документа, є сторінка. Форматуванням сторінок називають зміну параметрів їх оформлення. У редакторі Word на оформлення сторінок тексту впливають такі параметри:

• розмір аркуша паперу;

• орієнтація сторінки;

• поля сторінки;

• вертикальне вирівнювання тексту на сторінці;

• нумерація сторінок;

• нумерація рядків;

• колонтитули;

• кількість шпальт на сторінці.

Перелічені параметри зазвичай встановлюють однаковими для документа взагалі. Якщо ж потрібно по-різному оформити різні частини документа, його необхідно розбити на розділи. Розділ — це частина документа, у якій застосовано певний формат сторінок. Редак­тор Word розглядає будь-який документ як такий, що складається з одного розділу, доти, поки не буде встановлено символ кінця розділу.

На розміри розділу не накладається жодних обмежень — від окремого абзацу до документа взагалі.

Усі встановлені значення перелічених параметрів діють у межах одного розділу. Наприклад, якщо необхідно, щоб колонтитули на кількох перших сторінках відрізнялися від колонтитулів на інших, потрібно створити окремий розділ для початкових сторінок і окремий — для всіх інших. Початок нового розділу й кінець попереднього визначають вставкою маркера кінця розділу.

Параметри сторінки Встановлення розміру сторінки та її орієнтації

Порядок дії при цьому такий:

1. Виділити фрагмент тексту чи розташувати курсор у тому розділі, який необхідно змінити.

2. У пункті меню Файл вибрати команду Параметры страницы.

3. В однойменному діалоговому вікні вибрати вкладку Размер бумаги.

4. У списку Размер бумаги вибрати розмір аркуша паперу. Якщо він нестандартний, встановити його розміри в полях Ширина и Высо­та.

5. У групі Ориентация вибрати перемикач книжная чи альбомная.

6. У списку Применить вибрати область дії встановлюваних пара­метрів (документ загалом або його частина) й клацнути на кнопці <Ок>.

Список Применить, що розкривається, визначає зону дії змінюваних параметрів:

ко всему документу — до всіх розділів документа;

до конца документа — починаючи з поточної позиції до кінця до­кумента; перед цією позицією редактор вставляє маркер кінця розділу;

к текущему разделу — тільки до того розділу, в якому розміщено курсор;

к выделенному тексту — до виділеного фрагмента тексту; перед фрагментом і після нього вставляють маркери кінців розділу;

к выделенным разделам — до виділених розділів.

Зміст списку Применить контекстозалежний, тобто не всі наведені значення списку з'являтимуться при його розкритті в різних умовах.

Якщо постійно використовується папір нестандартного розміру чи друкуються переважно документи в альбомній орієнтації або в peжимі двох сторінок на аркуші, доцільно змінити параметри, встановлені за замовчуванням. Для цього призначена кнопка <По умолчанию>. Після клацання на ній з'являється повідомлення, що введені зміни вплинуть на всі документи, що створюватимуться на базі шаб­лону Normal, i додатковий запит щодо зміни цього шаблону, тобто файлу шаблону Normal.dot.

Як приклад розглянемо порядок дій для оформлення частини тек­сту в альбомній орієнтації сторінок:

• виділити потрібний фрагмент тексту;

• відкрити діалогове вікно Параметры страницы i вкладку Размер бумаги;

• увімкнути режим Ориентация альбомная;

• розкрити список Применить;

• у списку вибрати параметр К выделенпому тексту.

Після клацання на кнопці <Ок> у документі з'являться дві межі розділу, які в режимі перегляду Обычный позначаються подвійною пунктирною горизонтальною рискою. Вони поділяють документ на три розділи з різним форматуванням сторінок. Фактичне оформлення документа можна перевірити в режимі Предварительный про­смотр.

Відновити попередній вигляд форматування сторінок можна за допомогою видалення межі розділу. Для цього в режимі Обычный необхідно встановити курсор на рядок, що позначає межі розділу, i натиснути клавішу <Delete>. При цьому треба враховувати, що в маркері Разрыв раздела міститься інформація про форматування сто­рінок цього розділу. Якщо видалити рядок з кінцем розділу, то цей розділ набере оформлення наступного розділу.

Можливий й іншим спосіб оформлення документу різними стиля­ми форматування сторінок. Спочатку документ поділяють на розді­ли за допомогою команди Разрыв пункту меню Вставка, а потім задають різним розділам певні параметри оформлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]