Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Редагування рисунків

При роботі у редакторі Word зі створеними графічними об’єктами користувач має розширені можливості для виділення об'єктів, розкладання на складові або об'єднання частин у ціле, форматування елементів, переміщень, поворотів і зміни розмірів елементів або об'єкта загалом. Для багатьох дій з редагування елементів графічного об'єкта їх потрібно виділити.

Для виділення одного елемента потрібно розташувати курсор миші на межі елемента, щоб курсор змінив свій вигляд на чотиринапрямну стрілку, й натиснути ліву кнопку миші. Елемент буде виділений мар­керами розміру.

Для виділення кількох елементів потрібно такі елементи виділяти при натиснутій клавіші <Shift>. Інший спосіб — скористатися кнопкою Выбор объектов пан. інстр. Рисование і мишею розтягнути прямокутник вибору так, щоб він охоплював всі потрібні графічні елементи. При звільненні лівої кнопки миші виділяються всі елементи, що потрапили до прямокутника. Щоб повернутися до режиму роботи з текстом документа, потрібно відпустити кноп­ку Выбор объектов.

Для групування об'єктів необхідно виділити потрібні об'єкти та з контекстного меню виділених об'єктів вибрати команду Группиров­ка Группировать. Можна також команду Группировать вибра­ти з меню, що відкривається після натискання кнопки Рисование пан. інстр. Рисование.

Для розгрупування об'єктів необхідно виділити потрібну групу і з контекстного меню виділених об'єктів вибрати команду Группи­ровка Разгруппировать. Можна також команду Разгруппировать вибрати з меню, що відкривається після натискання кнопки Рисование пан. інстр. Рисование .

Набір наявних можливостей форматування залежить від типу елемента. Для форматування потрібні елементи повинні бути виділені. Відформатувати рисунок можна кількома способами.

• 3 контекстного меню виділених об'єктів вибрати команду Фор­мат автофигуры й у діалоговому вікні Формат автофигуры за допомогою відповідних вкладок здійснити перетворення виділе­них елементів, встановивши потрібні атрибути кольору, текстури, ліній, стрілок, розміру, положення, обтікання текстом. До вказаного діалогового вікна можна також отримати доступ, скориставшись командою Формат Автофигура головного меню або двічі клацнувши мишею на виділених елементах.

• Виконати потрібне форматування елементів можна також за до­помогою відповідних кнопок пан. інстр. Рисование. Для зміни розміру об'єкта можна скористатися маркерами, що

з'являються при його виділенні. При розміщенні курсору миші на вказаних маркерах він змінює вигляд на двонапрямну стрілку, що є ознакою готовності до виконання масштабування.

Поради:

Якщо при переміщенні кутових маркерів утримувати натиснутою клавішу <Shift>, співвідношення ширини й висоти буде збережено.

Утримування при переміщенні кутових маркерів натиснутою клавіші <Ctrl> дає змогу масштабувати об'єкт відносно центру.

Для переміщення об'єкта треба його виділити і розташувати на ньому курсор миші. Вигляд курсору змінюється при цьому на чотиринапрямну стрілку. Натисніть ліву кнопку миші і, утримуючи її, перемістіть об'єкт у нове положення.

Поради:

Якщо в кінцевому положенні перед тим, як відпустити ліву кнопку миші, натиснути клавішу <Ctrl>, відбудеться не пере­міщення, а копіювання об'єкта.

Якщо при переміщенні об'єкта потрібно обмежитися виключно вертикальним або горизонтальним напрямками, можна додатково натиснути та утримувати клавішу <Shift>.

Якщо необхідно точніше розмістити об'єкт у документі, його можна переміщувати по одному пікселю за крок за допомогою клавіш керування текстовим курсором при натиснутій клавіші <Ctrl>.

Якщо необхідно розташувати об'єкт у конкретному місці сторінки, то в діалоговому вікні Формат автофигуры, вибравши вкладку Положение, введіть координати у поля По горизонтали та По вертикали .

Для обертання або віддзеркалення об’єкта треба, виділивши об'єкт, натиснути кнопку Свободное вращение на пан. інстр. Рисование. Крім того, кнопка Рисование пан. інстр. Рисование дає доступ до підменю Повернуть/отра­зить, з якого можна вибрати потрібне обертання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]