Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Обрамлення I заповнення абзаців I фрагментів тексту

Для виділення абзаців і окремих фрагментів тексту редактор Word надає додаткові можливості: можна охоплювати абзаци рамками різного вигляду, а також змінювати тло, на якому друкується абзац.

Н а панелі інструментів Форматирование є кнопка , за допо­могою якої можна встановити чи скасувати один з варіантів обрамлення абзацу. Клацання на сусідній кнопці з напрямленою вниз стрілкою відкриває панель інструментів Границы:

З а допомогою цієї панелі можна вибрати вигляд обрамлення абза­цу та одночасно встановити вибраний тип межі. За відсутності виділеного фрагмента після клацання на будь-якій кнопці панелі Границы у відповідний спосіб обрамляється поточний абзац. При цьому мож­на зробити обрамлення з будь-якого боку абзацу. Якщо виділено одразу кілька абзаців, можна також встановити внутрішню горизонтальну межу.

Якщо виділено лише слово чи кілька слів, тобто лише фрагмент, обрамляється саме цей фрагмент, причому завжди навколо виділеного фрагмента встановлюється прямокутна рамка.

Кнопка Удалить границы призначена для скасування будь-якого виду обрамлення.

Після щиглика на кнопці Горизонтальная линия текст докумен­та розділяється горизонтальною лінією, а саме: у місці розташування текстового курсора вставляється новий абзац, що складається з однієї горизонтальної лінії, розміри якої можна регулювати відступами абзацу, а положення в рядку — відступом першого рядка.

Кнопки панелі Границы встановлюють лише вигляд обрамлення фрагментів. Ширину й вигляд лінії, якою обрамлятимуться елементи тексту, можна встановити в діалоговому вікні Границы и заливка, яке викликається за допомогою однойменної команди пункту меню Фор­мат. За допомогою цього вікна можна вибрати рамки з тінню чи об'ємні, а також товщину, колір і вигляд лінії обрамлення (суцільна, пунктирна, подвійна тощо). У розділі Образец вікна Границы и залив­ка крім попереднього перегляду конкретного вигляду рамки клацанням на відповідній кнопці чи межі можна ввімкнути чи вимкнути об­рамлення зверху, знизу, справа або зліва.

Поле Применить к... дає змогу за наявності виділення застосувати рамку як до виділеного фрагмента, так і до абзацу. За допомогою кнопки <Параметры> можна викликати додаткове діалогове вікно, в якому встановлюються поля рамки (відстань від неї до тексту) окремо для всіх сторін рамки. Ця кнопка активізується лише при встановлюванні обрамлення абзаців.

Друга вкладка діалогового вікна Страница дає змогу встановлювати обрамлення для всіх сторінок документа чи поточного розділу. Можна також оформити сторінки рамками з набору графічних примітивів. Переглянути пропоновані варіанти можна, розкривши спи­сок Рисунок.

Вкладка Заливка надає можливість вибирати колір заповнення тла, на якому буде надруковано виділений фрагмент тексту чи поточний абзац. Тло може бути не тільки суцільним, однорідним, а й складатися з двох кольорів у різних пропорціях. Відсотковий склад дру­гого кольору і власне колір задають у групі параметрів Узор. Крім того, у списку Тип можна вибрати конкретний варіант візерунка.

Діалогове вікно Границы и заливка має командну кнопку <Панель>, що закриває вікно й відкриває панель інструментів Таблицы и границы. Якщо цю панель було відкрито раніше, зазначена кнопка недосяжна.

Панель інструментів складається з команд спрощеної панелі Границы. Крім того, вона дає змогу встановити колір, вигляд і товщину лінії межі, а також колір однорідного заповнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]