Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Встановлення полів

Поля визначають відстані від краю аркуша паперу до краю тек­сту, зокрема ліве та праве поля відлічуються від краю аркуша до меж абзацу з нульовими лівим i правим відступами. Значення полів встановлюють на вкладці Поля діалогового вікна Параметры страницы.

Аналогічно орієнтації аркушів паперу нові значення полів можна встановити як для документа взагалі, так і для окремих його розділів. Крім того, можна визначити зліва чи зверху додаткове поле для обрамлення документа. Для документів, що друкуватимуться з обох боків аркуша, можна ввімкнути режим Зеркальные поля (при цьому назви полів Левое, Правое змінюються на Внутри, Снаружи).

У режимі перегляду Разметка страницы або в режимі Предвари­тельный просмотр змінити поля чи сторінки можна за допомогою горизонтальної та вертикальної лінійок, пересуваючи за допомогою миші маркери меж поля на відповідній лінійці.

Вставка маркера початку сторінки

Розрив сторінки – це місце, в якому закінчується одна сторінка й починається інша. Розриви сторінок можна встановлювати як автоматично, так і вручну. Зазвичай редактор Word автома­тично поділяє текст на сторінки відповідно до встановлених параметрів сторінки з урахуванням можливих абзаців, в яких увімкнено режим С новой страницы. При цьому редактор вставляє маркер розриву сторінки у вигляді горизонтальної крапкової лінії через усю сторінку.

Якщо треба закінчити сторінку в певному місці, маркер її кінця можна вставити вручну. Такі розриви сторінок називаються жорсткими, або обов'язковими. Вони позначаються на екрані так само крапковою лінією, але з написом "Разрыв страницы ". Щоб вставити обов'язковий розрив сторінки, використовують команду Разрыв пун­кту меню Вставка. У діалоговому вікні Разрыв у полі Начать вмикається прапорець "новую страницу ".

Вертикальне вирівнювання

За замовчуванням текст, що набирається в редакторі, заповнюється на сторінці згори вниз, тобто вирівнюється з верхнього краю. В окремих випадках, наприклад для перших сторінок доку­ментів, іноді необхідно розташовувати текст посередині аркуша за висотою. Для цього треба першу сторінку оформити окремим розділом і встановити для нього режим вертикального вирівнювання По центру (у діалоговому вікні Параметры страницы, вкладка Макет, списку Вертикальное выравнивание, що розкривається).

Режим По высоте розподіляє абзаци тексту рівномірно згори вниз за висотою сторінки.

Колонтитули

Документи Word складаються з чотирьох шарів:

Текст — для збереження тексту документа;

Задний план — для розміщення по тексту рисунків;

Передний план — для розміщення рисунків поверх тексту;

Колонтитулы — для збереження верхніх і нижніх колонтитулів1, а також тексту та графіки у вигляді так званих водяних знаків (встав­ка зображення чи тексту, що з'являтимуться на задньому плані кожної сторінки розділу документа).

Для перегляду й редагування колонтитулів використовують ко­манду Колонтитулы пункту меню Вид. При виконанні цієї команди на екрані з'являється однойменна панель інструментів:

Ця панель дає змогу вставити в текст колонтитула поточний час, поточну дату чи номер сторінки, а також переміщуватися між колон­титулами документа, приховувати чи відображувати основний текст документа.

Зони колонтитулів позначаються пунктирною лінією, а основний текст — сірим кольором. Щоб повернутися в текст документа, потрібно двічі клацнути лівою кнопкою миші на основному тексті. Аналогічно (але за умови, що в колонтитулі вже є певна інформація), щоб відредагувати колонтитул, потрібно двічі клацнути в його зоні.

Текст документа можна цілком приховати за допомогою кнопки Основной текст .

Будь-яка інформація, яку буде вставлено в шар колонтитулів, повторюватиметься на кожній сторінці поточного розділу. При вставлянні нумерації сторінок (кнопкою <Номер страницы> - ) у шарі колонтитулів вставляється поле (спеціальний об'єкт для розмі­щення змінних даних), значення якого змінюється залежно від номе­ра сторінки. Якщо ж у шар колонтитулів вставити рисунок, він повторюватиметься на кожній сторінці у вигляді водяного знака.

Текст колонтитулів оформлюють так само, як і звичайний текст.

Кнопка призначена для перемикання між верхнім і нижнім ко­лонтитулами.

Для видалення колонтитула або частини інформації необхідно виділити його фрагмент і натиснути клавішу <Backspace> або <Delete>.

У вкладці Макет діалогового вікна Параметры страницы можна встановити режими, за яких розрізнятимуться колонтитули парних і непарних сторінок, а колонтитул для першої сторінки відрізнятиметься від інших.

Колонтитули є частиною розмітки розділу. При створюванні ко­лонтитулів в одному розділі він автоматично повторюватиметься в усіх розділах документа. Щоб встановити в різних розділах різні ко­лонтитули, необхідно розірвати зв'язок між розділами. Для цього слід встановити курсор у той розділ, де необхідно створити унікальний колонтитул, і натиснути на кнопку <Как в предыдущем> .

Тим самим зв'язок колонтитулів з попереднім розділом розірветься. Після цього треба видалити поточний колонтитул і створити новий. Він вставиться в усіх наступних розділах.

Після натискання на кнопку <Как в предыдущем> з'явиться запит про підтвердження видалення поточного колонтитула і встановлення зв'язку з попереднім.

Якщо документ має різні колонтитули (у різних розділах або різні для парних і непарних сторінок), перейти від одного з них до іншого для перегляду чи редагування можна за допомогою кнопок Переход к предыдущему \ і Переход к следующему .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]