Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD-теорія для учнів ОКН.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Створювання нескладних таблиць

3 огляду на наведені способи форматування таблиць визначимо один з можливих варіантів послідовних дій при створюванні таблиці.

  1. Визначити необхідну максимальну кількість стовпців.

  2. Створити таблицю з двох рядків з потрібною кількістю стовпців.

  3. Визначити необхідні горизонтальні розміри таблиці. Для цього заповнити перший рядок — заголовок таблиці й кожну комірку дру­гого рядка вмістом найбільшої комірки відповідного стовпця таб­лиці.

  4. Двічі клацнути на лівій межі таблиці для встановлення розмірів її стовпців під розмір введеного тексту. Щоб встановити ширину од­ного стовпця за розміром введеного тексту, треба двічі клацнути на правій межі стовпця. Якщо необхідно вирівняти ширину стовпців, слід починати з крайнього лівого. Для цього треба пересунути за до­помогою миші маркери стовпців на горизонтальній лінійці або межу між ними всередині таблиці, дотримуючись наведених далі правил.

Ширина стовпця зліва від переміщуваної межі (спочатку треба натискати клавіші <Shift> і <Ctrl>, а потім ліву кнопку миші) змінюється за рахунок:

  • зміни ширини стовпця, що розміщується справа від межі, без зміни ширини всіх інших стовпців у разі переміщення межі чи маркера при натиснутій клавіші <Shift>;

  • зміщення всіх комірок, що розташовані справа від межі, без зміни їх ширини в разі переміщення межі чи маркера при натиснутій клавіші <Shift>;

  • пропорційного зменшення чи збільшення всіх комірок, що розміщуються справа від межі, без зміни загальної ширини таблиці в разі переміщення межі стовпця чи його маркера на горизонтальній лінійці при натиснутій клавіші <Ctrl>.

Виконуючи переміщення за допомогою маркерів, при натисну­тій клавіші <Alt> на лінійці керування відображуються числові значення ширини стовпців.

  1. Якщо ширина таблиці виявилась меншою, ніж відстань між по­лями аркуша, слід встановити її горизонтальне вирівнювання за до­помогою вікна Свойства таблицы вкладки Таблица.

  2. Якщо в таблиці не вистачає місця для тексту, можна спробувати зменшити інтервал між стовпцями або ліве чи праве поле всередині комірок за допомогою вікна Параметры таблицы (кнопки <Параметры> на вкладці Таблица}.

  3. Виділити перший рядок таблиці. Потім за допомогою кнопки <По центру> панелі інструментів Форматирование відцентрувати за­головки стовпців (або вибрати інший тип вирівнювання). Щоб створити складний заголовок з окремими підзаголовками для кількох стовпців, треба виділити два (або більше) рядки. Потім у верхньому рядку виділити комірки зі спільним заголовком для кількох стовпців і за допомогою команди Объединить ячейки пункту меню Таблица створити один заголовок для виділених стовпців. Якщо заголовок треба вирівняти по висоті, це можна зробити відповідною командою вирів­нювання у вкладці Ячейка діалогового вікна Свойства таблицы.

  4. Виділити другий рядок таблиці й за допомогою відповідної кнопки вирівняти текст у комірках.

  5. За допомогою команди Автоформат пункту меню Таблица ви­брати потрібне оформлення таблиці.

  6. Заповнити таблицю. Працюючи з останньою коміркою останнього рядка, натисканням клавіші <Tab> можна додати до таблиці ще один рядок з тим же форматом, що й попередній.

  7. Щоб заголовок таблиці повторювався на кожній сторінці, слід виділити рядки заголовка, які повинні повторюватися (починаючи з першого), і ввімкнути режим Повторять как заголовок на каждой стра­нице на вкладці Строка діалогового вікна Свойства таблицы.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]