Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Валерій Скотний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Історія філософії

«є тим, чим воно не є», оскільки постійно «уникає» себе, «забігає» наперед і, таким чином, є завжди можливістю. Цей момент «турботи» називається «проект». Людське буття — це буття, яке самопроектується завжди в дещо більше, ніж воно є на даний момент. Тим самим воно не знаходиться в тій точці простору та в тому пункті «фізичного» часу, в якому може знаходитися людське тіло. Третій момент «турботи» — це специфічний спосіб ставлення до речей як супутників людини у відведеному їй часі. Інтимне ставлення до речі протиставляється Гайдеггером сучасному способу «маніпулювання» речами, за якого речовий початок розуміється як «сировина» та «техніка».

Кожний із трьох розглянутих моментів «турботи» становить певний «модус» часу: «буття-у-світі» є модус минулого, «забігання наперед» модус майбутнього, а «буття-при-внутрішньосвітовому-існуючому» модус сьогоднішнього. Ці три модуси взаємно проникають один в одного і складають єдиний феномен «тур­боти». Модуси часу суттєво відрізняються від трьох вимірів «об'єктивного» часу: модус минулого виступає в Гайдеггера як «фактичність», або закинутість; модус сьогоднішнього як «залежність речей»; модус майбутнього як «проект», що постійно на нас впливає. У цьому аспекті екзистенціальний плин часу йде не від минулого до майбутнього, а навпаки.

____________________________________________________________

Людське буття в М. Гайдеггера буває недійсним і дійсним. Недійсне бут­тя — це перевага моментів нинішнього, завдяки чому «світ речей» закриває від людини її скінченність, людське буття повністю «поглинається» пред­метним або соціальним середовищем і може розглядатися як річ. Недійсне буття не може бути усунуте жодними перетвореннями середовища. Традиційне розуміння людини базувалося на тлумаченні людини анало­гічно речам із акцентом на забутті нею своєї скінченності, історичності, тимчасовості. Виникає так званий об'єктивний погляд на особистість, за якого вона може бути повністю заміненою іншою особистістю. Це ство­рює феномен «середньої», простої, пересічної людини замість справжньої, дійсної людини. Тобто ми маємо справу з «нівелійованою індивідуаль­ністю», яка хоче бути «такою, як інші», а не собою, не хоче «виділятися» з маси, і вона не може бути відповідальною за свої вчинки.

Дійсне буття в Гайдеггера виступає як усвідомлення людиною своєї історичності, скінченності та свободи. Воно досягається лише «перед обличчям смерті». Аналіз цього стану розкриває найглибші таємниці людського існування та перетворює відчуження як факт «недійсного» існування на відчуження як «дійсність».

____________________________________________________________

Людина виривається за межі недійсного існування, відчувши «екзистен­ціальний страх». Цей страх — не жах чогось конкретного, а в основі своїй страх смерті, який розкриває перед людиною нову перспективу — смерть. Висуваючи

150

Розділ 9 • Екзистенціалізм

ідею смерті, Гайдеггер вважає, що єдиний засіб вирватися із сфери буден­ності та звернутися до самого себе — це подивитися в очі смерті, крайньої межі, поставленої всякому людському існуванню. Оскільки існує несумісність суспільних відносин і свободи людської особистості, то Гайдеггер пропонує вихід в усвідомленні безвихідності цього становища, тобто трагічності буття. Він рекомендує «прислухатися до буття», і якщо «голос буття» буде почутий, то «конкретні рішення» прийдуть самі собою. Доля людства залежить від того, наскільки воно зможе повернутися до початкових, але не реалізованих можли­востей європейської культури. Незважаючи на те, що сучасність «забула буття», воно все ще живе в лоні культури в мові, яка є його житлом, і лише слід «прислу-ховуватися» до неї, дозволити їй звучати, щоб почути те, що сучасна людина зовсім розучилася слухати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]